Програма зі знесення хрущовок розрахована мінімум на 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Програма зі знесення хрущовок розрахована мінімум на 10 років

Нерухомість
278
Програма реставрації старих будівель повинна бути розрахована мінімум на 10-15 років, при високих темпах її реалізації.
Як повідомили в компанії SV Development, інакше вирішення проблеми розтягнеться на довгі десятиліття, і актуалізується лише тоді, коли Київ вичерпає весь запас вільних від будівель земельних ділянок, а межі не буде можливості розширити.
З такими підрахунками згодні й у компанії Renaissance Development. Програма повинна тривати не менше 7 років, вважає заступник директора компанії Renaissance Development Вероніка Синиця.
У той же час, вартість знесення однієї хрущовки площею 500 м2 обійдеться в суму від 75 000 до 375 000 гривень.
Але, на місці одного будинку можна побудувати в 3,5-4 рази більше житлової площі, із середньою поверховістю 16-20 поверхів. Вартість усього комплексу робіт зі знесення старого та зведення нового будинку становить від 900 до 1300/кв.м. залежно від класу житла та складності робіт.
У той же час обстеження серій хрущовок, що не зносяться, які мали розрахунковий строк експлуатації 50 років, показали, що їхній ресурс може бути продовжений до 150 років (при своєчасних капітальних ремонтах).
У січні стало відомо, що в найближчі три-п'ять місяців столична влада оголосить тендер на реконструкцію 10 кварталів у Києві.
Раніше повідомлялося, що прем'єр Юлія Тимошенко на початку січня заявила: "Уряд починає програму комплексної перебудови житлових мікрорайонів, особливо в центрах, там, де хрущовки, стара забудова, старі та аварійні будинки". А нове Міністерство будівництва провело спеціальну нараду, щоб, як пише прес-служба відомства, "визначити пілотні міста для реконструкції старого житла, перше серед яких - Київ".
В 2007 році уряд також планував зносити хрущовки. Кабмін навіть домовився з американським інвестиційним фондом Education Development Relief Fundation Inc. про виділення EUR6,3 млрд. на будівництво нового житла на місці будинків, що прослужили більше 50 років. Тоді вибрали проект на вул. Маршала Гречка, але цей варіант знову фігурує в списках міськради.
В 2006 році влада обіцяла почати знесення хрущовок на Солом’янці. Але, як відзначили в КМДА, розроблювачі не надали документів, необхідних для початку робіт.
В 2005 році оновлювати старе житло на Сирці хотіла російська компанія Конті, що бере участь у подібних проектах у Москві. Вартість проекту з реконструкції в 2005 році була заявлена в $1,358 млрд. А для відселення мешканців 200 п’ятиповерхівок планували ще $150 млн. Ця реконструкція не зрушилася з місця.
В 2004 році, після поїздки Олександра Омельченка в Москву, КМДА розпорядилася розробити список районів, що підлягають реконструкції. Планували провести реконструкцію 61 житлового будинку: у Дніпровському районі - Соцмістечко, у Печерському - на бульв. Дружби народів, у Солом’янському - квартал між вул. Лукашевича, Брюллова та Фурманова. Влада хотіла реконструювати хрущовки на Нивках (у районі вул. Щербакова і Стеценка), у Біличах, на Південній Борщагівці, у Старій Дарниці, у районі ДВРЗ, на Биківні, на Русанівці, Воскресенці, у Бортничах. Багато із цих проектів так і залишилися на папері.
Ріелтори тільки в столиці нараховують більше 4600 будинків 50-80-х років будівництва. Це близько 9 млн кв. м житла, або 40% київської нерухомості. Подібної нерухомості по всій країні налічується близько 75 млн кв. м. Деякі експерти оцінюють ринок старих будівель в 1 млрд кв. м.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас