Президент модернізує фондовий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент модернізує фондовий ринок

Фондовий ринок
313
У найближчі дні буде прийнятий указ президента про негайні заходи з розвитку фондового ринку, розроблений разом з учасниками ринку.
На кінець березня призначене внесення у Верховну Раду 18 законопроектів, покликаних поліпшити ситуацію на фондовому ринку України.
Серед них - законопроекти про акціонерні товариства, систему депозитарного обліку, похідні цінні папери, протидію рейдерству. Але реалізація більшості цих ініціатив затягнеться надовго.
Підготовлений проект указу містить безліч необхідних ринку ініціатив. Серед них - стимулювання залучення коштів інституціональних інвесторів, розширення переліку державних і муніципальних паперів, введення довгострокових облігацій, що забезпечують захист від інфляції для недержавних пенсійних фондів, лібералізація валютного регулювання на ринку цінних паперів, створення порядку інвестування НПФ в іноземні цінні папери. Пропонується розширити перелік фінансових послуг, наприклад, дозволити торговцям надавати своїм клієнтам кредити в грошах або цінних паперах.
У той же час пропонується посилити вимоги до резервування для банків при здійсненні операцій із цінними паперами, посилити відповідальність за використання інсайдерської інформації і за маніпулювання на ринку цінних паперів. Не забули розроблювачі документа торкнутися теми рейдерства - пропонується підсилити систему персонального нагляду, визначити права ДКЦПФР щодо розгляду корпоративних конфліктів, ввести реєстрацію договорів на ведення реєстру акціонерів у ДКЦПФР.
Але завдання держави, на думку авторів документа, полягає не тільки в розробці норм функціонування ринку і контролі за їх дотриманням, але й в особистій участі держави в торгівлі на біржі. "Планується, що невеликі пакети акцій підприємств, які не дозволяють державі впливати на управління компаніями, будуть продаватися на біржах", - розповів глава ДКЦПФР Анатолій Балюк.
Крім того, планується стимулювати підприємства виходити на біржі. "Є пропозиція звільнити емітентів, що розміщають емісію на організованому ринку, від сплати держмита за реєстрацію", - розповів Дмитро Леонов, голова ради Української асоціації інвестиційного бізнесу.
Якщо ці ініціативи влаштовують всі сторони, то є низка нюансів, які викличуть безліч суперечок. Серед них питання оподатковування. Наприклад, пропонується визначити емісійний дохід як капітальні вкладення, а не прибуток підприємства, ввести заборону на оподатковування коштів, спрямованих на виконання інвестзобов’язань, обмежити розмір податкової застави дворазовим розміром заборгованості підприємства. Швидше за все неоднозначно будуть сприйняті пропозиції щодо корпоративного управління і захисту прав міноритарних інвесторів.
Правда, більшість із них перегукується з редакцією законопроекту "Про акціонерні товариства" і якщо вона буде прийнята, то кілька гострих кутів можна буде згладити. "Ці вимоги мають політичне забарвлення, тому тут не виключені дискусії", - запевняє пан Леонов. Слабо віриться й у швидку появу ринку похідних цінних паперів, адже поки що в Україні немає нормального ринку базових інструментів.
Крім того, ідея розширити доступ населення на ринок держоблігацій малореалістична. Хоча ідея держави перенаправляти кошти населення зі споживчого ринку, щоб не створювати інфляцію, на інвестиційний, цілком зрозуміла. Але для цих цілей є більш цікаві і дохідні способи інвестування (інвестфонди, НПФ).
Тим часом, як повідомив член робочої групи з написання указу, що працює в секретаріаті президента, поточний варіант розпорядження глави країни про розвиток фондового ринку може зазнати багато серйозних змін. "Фактично ми пройшли тільки першу ітерацію з підготовки даного указу. Думаю, через тиждень він буде виглядати зовсім по-іншому", - повідомив чиновник.
Для реалізації запропонованих заходів необхідне прийняття безлічі підзаконних актів і змін у законодавство, що може розтягтися надовго, з огляду на ситуацію у Верховній Раді. "Ринок одержав те, чого йому не вистачає, і заручався підтримкою регулятора, від якого залежить реалізація цих пропозицій. Якщо хоча б третина ініціатив, які закладені в цьому указі, буде реалізована протягом року - це вже буде добре. Але іноді гарні починання реалізуються таким чином, що вони можуть не тільки не поліпшити ситуацію, але й ускладнити її", - побоюється Анатолій Федоренко, віце-президент КУА "Кінто".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас