Металічні сплави — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металічні сплави

691
Минулий рік ознаменувався для гірничо-металургійного комплексу великими угодами злиття та поглинання. Група "Метінвест" придбала підприємства "Смарт-холдингу", а російська Evraz Group викупила активи групи "Приват".
Експерти прогнозують, що цього року консолідація галузі продовжиться, і називають основними претендентами на поглинання "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), Маріупольський меткомбінат (ММК) ім. Ілліча і "Запоріжсталь". Подальша доля цих компаній залежить від того, чи зможуть вони забезпечити свої підприємства сировиною, відзначають експерти.
Угоди року В другій половині 2007 року на металургійному ринку була укладена одна з найбільших угод - група "Метінвест", що ІК Concorde Capital оцінювала в $20 млрд, і "Смарт-холдинг", оцінюваний в $5 млрд, оголосили про об'єднання своїх металургійних активів, у результаті чого Вадим Новинський одержав блок-пакет "Метінвеста".
Ще однією великою подією минулого року стало придбання російською Evraz Group металургійних і коксохімічних активів, що належать групі "Приват". Останню угоду ІК Concorde Capital оцінила в $3,7 млрд. "Тенденція продовжилася на початку цього року, коли ISTIL Group оголосила про продаж своїх активів російському "Естару"", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Іван Харчук. Крім того, у першій половині 2007 року Ferrexpo провела IPO на Лондонській фондовій біржі (LSE). Це дозволило Костянтину Жеваго стати першим українським підприємцем, чия компанія одержала лістинг на основному майданчику LSE.
Боротьба за сировину Ключовим фактором, що сприяв консолідації галузі, експерти називають залежність окремих підприємств від постачання залізорудної сировини (ЗРС). "Потужності українських ГЗК здатні на 130-140% задовольняти потреби метпідприємств України в ЗРС. Але не всі українські метзаводи забезпечені сировиною, - відзначає аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Мартиненко. - Відбулося це завдяки приватизації гірничорудних підприємств в 2004 році". Нагадаємо, закон "Про особливості приватизації підприємств ГАК "Укррудпром", що вступив у дію в 2004 році, розділив гірничо-металургійний комплекс на два табори: метпідприємства, що володіють власними сировинними запасами, і ті, хто виявилися відрізаними від них.
До першого можна віднести створену в 2006 році групу "Метінвест", що здійснює управління метактивами компанії "Сістем Кепітал Менеджмент" Ріната Ахметова, що стала контролювати Північний і Центральний ГЗК. Крім того, доступ до ЗРС одержав "Смарт-холдинг" Вадима Новинського, що оформив контроль над Інгулецьким ГЗК і половиною Південного ГЗК. Друга половина комбінату відійшла до групи "Приват" Ігоря Коломойського поряд із ГЗК "Суха балка" і Криворізьким залізорудним комбінатом. Контролюючим власником Полтавського ГЗК через компанію Ferrexpo став Костянтин Жеваго.
Таким чином, без власної сировинної бази залишилися метпідприємства ІСД Сергія Тарути і Віталія Гайдука, ММК ім. Ілліча Володимира Бойка, меткомбінати "Запоріжсталь" Едуарда Шифріна і "Донецьксталь" Віктора Нусенкіса. Така нерівність протягом 2004-2006 років неодноразово приводила до жорсткого протистояння споживачів і виробників ЗРС, оскільки власники меткомбінатів не бажали платити за руду ціну, пропоновану ГЗК. "Не можна запитувати за українську продукцію ціну, порівнянну зі світовою. Тим більше що в українській руді в порівнянні із бразильською чи австралійською низький вміст заліза і високий - домішок", - говорить віце-президент консорціуму "Індустріальна група" (управляє активами ІСД) Олександр Пилипенко. Так, середній вміст заліза в австралійській руді - близько 66%, у бразильській - близько 58%, в українській же сировині цей показник становить порядку 33%. Подібні розбіжності змусили ІСД наприкінці 2006-го-початку 2007 року укласти контракт із бразильським постачальником ЗРС Miniracoes Brasierias Reunidas S.A.
Контракти на перспективу Початок 2008 року ознаменувався переходом українських споживачів ЗРС на довгострокові контракти. Найбільша гірничо-металургійна компанія України "Метінвест Холдинг" Ріната Ахметова уклала трирічні договори з підприємствами ІСД, "Запоріжсталлю" і ММК ім. Ілліча. Гірничорудний дивізіон "Метінвесту" зобов'язався поставити ІСД до 2011 року 10 млн т окатишів, 11 млн т залізорудного концентрату (ЗРК) і 6 млн т флюсо-доломітної продукції, "Запоріжсталі" - більше 11 млн т ЗРК і понад 2 млн т флюсо-доломітної продукції, ММК ім. Ілліча - 24 млн т ЗРК. На думку Івана Харчука з Dragon Capital, "Метінвест" здійснив грамотну стратегію, уклавши довгострокові контракти з українськими виробниками сталі. "Метінвест" має у своєму розпорядженні надлишок руди до 40%, тому довгострокові контракти дозволять компанії перестрахуватися зі збутом цієї продукції, - говорить він. - Крім того, у випадку проведення IPO довгострокові договори знизять ризики для потенційних інвесторів".
За оцінками аналітика ІФГ "Сократ" Дмитра Хорошуна, укладені контракти дозволять "Запоріжсталі" і ММК ім. Ілліча практично в повному обсязі покрити потребу в сировині. "З ІСД ситуація складніша.
Поставки "Метінвестом" концентрату та окатишів покриють потреби підконтрольних корпорації Дніпровського меткомбінату ім. Дзержинського та Алчевського меткомбінату в 2008 році на 29% і 24% відповідно, в 2010 році - на 25% і 21%", - говорить він. Тим часом в ІСД є можливість одержувати щорічно близько 2,5 млн т окатишів від Полтавського ГЗК і тим самим покрити потреби цих підприємств в 2008 році на 18%, в 2010 році - на 16%. "Таким чином, щоб покрити на 100% потреби українських метпідприємств у сировині, ІСД потрібно буде імпортувати близько 4 млн т ЗРС в 2008 році і 6 млн т - в 2010 році", - відзначає Хорошун. З огляду на те, що в ІСД уже є п'ятирічний контракт із бразильською Miniracoes Brasierias Reunidas S.A. на поставку ЗРС до 2012 року, компанія зможе забезпечити необхідний обсяг імпорту.
Поглинання ще будуть На цьому, на думку експертів, злиття на металургійному ринку не закінчаться. Основними активами для поглинання експерти називають компанію "Запоріжсталь", оцінювану в $2,5-3 млрд, і ММК ім. Ілліча - $5-6 млрд. "Не виключено, що саме в 2008 році відбудеться злиття активів ІСД, оцінюваних в $8-10 млрд, і російського "Металлоинвеста"", - вважає Харчук з Dragon Capital. "ММК ім. Ілліча є досить бажаним об'єктом поглинання для "Метінвеста", - погоджується Дмитро Хорошун. - Однак "Метінвесту" потрібно поспішати, оскільки в ММК ім. Ілліча може бути зацікавлений Evraz. Для компанії, що спеціалізується на сортовому прокаті, придбання ММК ім. Ілліча, що випускає в основному плоский прокат, дозволить диверсифікувати набір продукції, що випускається".
Крім того, Іван Харчук прогнозує боротьбу між "Метінвестом" і Evraz за Південний ГЗК, що зараз наполовину контролюється акціонерами цих компаній. "Для Evraz Group контроль над Південним ГЗК дозволить повністю забезпечувати сировиною куплені в групи "Приват" метактиви, а також продовжити експансію. В "Метінвесту" же можуть виникнути труднощі з Антимонопольним комітетом", - відзначає Харчук. Втім, експерти не виключають, що укладені між "Метінвестом" і підприємствами ІСД, "Запоріжсталлю" і ММК ім. Ілліча контракти дозволять останнім зберегти незалежність.
"Цими контрактами представники метпідприємств, по суті, відсунули на три роки строки їхнього можливого продажу, забезпечивши собі поставки сировини, - говорить аналітик ІК "Уралсиб" Кирило Чуйко. - За цей час власники сталеливарних потужностей можуть обзавестися власною сировинною базою". Слід зазначити, що цього року повинна вирішитися доля Криворізького гірничозбагачувального комбінату окислених руд, до якого крім "Металлоинвеста" і "Смарт-холдинга" проявляли інтерес ІСД і ММК ім. Ілліча. Крім того, ММК ім. Ілліча і "Запоріжсталь" повинні остаточно визначитися з раціональністю будівництва Приазовського ГЗК.
Структура споживання сталевого прокату в Україні в 2007 році
Джерело: ДП "Держзовнішінформ"
Внутрішнє споживання металопрокату в Україні
Джерело: ДП "Укрпромзовнішекспертиза"
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас