Ринок оренди житла: прибутковість зменшилась, але перспективи хороші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок оренди житла: прибутковість зменшилась, але перспективи хороші

Нерухомість
881
Ринки оренди і продажу квартир у Києві часто розглядаються окремо - у той же час вони взаємозалежні.
Ще недавно висока привабливість інвестицій у столичне житло забезпечувалася, у першу чергу, самою динамікою цін на нього. В умовах же їхньої стабілізації все більше значення для інвестора набуває прибутковість здачі житла в оренду.
На ринку все спокійно
Листопадовий ажіотаж і стрибок цін на оренду квартир, особливо недорогого сегмента, змінився "святковим" застоєм. Але ця ситуація, за словами директора АН "Аякс" Бориса Єгіазаряна, буквально тиждень назад змінилася. Сьогодні спостерігається деяке збільшення кількості пропозицій при тім же рівні попиту та орендних ставок. Це стосується всіх сегментів: від гостродефіцитних 1-2-кімнатних квартир економ-класу (за ціною $400-$600 на місяць) до елітних ( що стартують залежно від кількості кімнат - від $1000, $2000, $3000 і т.д.).
"Якщо в листопаді з'являлося житло за $500, ми пропонували його всім клієнтам, що залишили заявки на таку вартість. Зараз ми вже можемо підібрати недорогу квартиру по району, - розповідає Борис Єгіазарян. - Трохи збільшилися паузи між орендою елітних апартаментів, і багато власників сьогодні використовують цей час, щоб привести їх у порядок".
Незважаючи на відносно спокійну ситуацію на столичному ринку нерухомості, і продаж, і оренда показують деяку тенденцію до збільшення вартості. Однак, як відзначає Олександр Андрєєв, директор АН "Апартамент", судити про її реальну динаміку поки складно, оскільки зміни ініціюють власники, піднімаючи ціну пропозиції.
Від продажу - до оренди
"Вкладення грошей у житло може бути цікавим із двох точок зору. По-перше, це одержання високого інвестиційного доходу, що характерне для нестійких ринків, і ми це спостерігали в Україні, і особливо Києві, протягом останніх 8 років, - говорить Олександр Андрєєв. - У більшості ж країн сьогодні привабливість покупки нерухомості забезпечується доходом від здачі її в оренду".
Уповільнення зростання і стабілізація цін на житло приводить до зниження кількості угод купівлі-продажу і, навпаки, збільшення пропозиції орендованих квартир. Хазяї не поспішають продавати, очікуючи більш високої вартості, але прагнуть дістати максимальний прибуток від оренди вже сьогодні. У наших реаліях її рентабельність становить 5-7% на рік, уступаючись за прибутковістю навіть найменш ризикованим інвестиціям - валютним депозитам надійних банків (близько 10% річних). І це без урахування старіння нерухомості і видатків на її ремонт. (Таким чином, наприклад, квартира вартістю $100 тис. принесе за рік максимум $7 тис., тоді як банк виплатить $10 тис. відсотків - а це майже $900 у перерахунку на місяць).
У той же час, у низці країн, наприклад, у Німеччині, де понад половину населення живе в орендованих квартирах або ж будинках, спостерігається зворотна ситуація: власник нерухомості одержує стійкий дохід від оренди, що перевищує ставки по безризикових депозитах (3%-3,5%) більш ніж у півтора рази - у середньому від 5% до 10% на рік.
У цілому, останнім часом прибутковість орендного бізнесу в столиці знизилася, і така ситуація, за словами експертів, пояснюється характерною інертністю цього ринку, що зазвичай відстає від динамічно зростаючого ринку продажів приблизно на 3-4 роки. Тому, як відзначає Олександр Андрєєв, запитувана плата за тимчасове житло інтуїтивно намагається підтягтися хоча б до планки прибутковості банківського вкладу. Однак її зростання обмежене тими матеріальними видатками, які готовий понести потенційний квартиронаймач, і навіть "колективні поселення", які так "виручають" людей з невисоким заробітком, мають свій кінцевий ресурс. За словами Віктора Видути, директора АН "Еммануїл", якщо підвищаться доходи населення, неминуче подорожчає й оренда.
Щоб підвищити рентабельність своїх вкладень, частина власників житла в центральних і наближених до центра районах сьогодні вже переорієнтуються на подобову оренду.
У той же час, якщо вірити прогнозу більшості експертів, збільшення вартості квартир в 2008 році складе порядку 15-20%. Тому нерухомість, крім гарантованого доходу від оренди, зможе хоча б захистити кошти від інфляції, чого не відбувається при вкладенні їх у банк.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас