Ющенко: Йшло до того, щоб де-факто Нафтогаз зробити банкрутом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Йшло до того, щоб де-факто Нафтогаз зробити банкрутом

Енергетика
109
Президент України Віктор Ющенко переконаний, що країна, що не може сформувати самодостатній ринок енергоресурсів, не може претендувати на економічну та політичну незалежність. Про це він заявив сьогодні на засіданні Ради національної безпеки та оборони.
"Ключова проблема національної економіки - наскільки нації, влада, держава сформулювали самодостатню організацію ринку енергоресурсів. Країна, що не може сформувати самодостатній національний ринок, потрапляє, вибачте, не тільки в енергетичну залежність, не тільки в економічну залежність, вона потрапляє в політичну залежність", - заявив Ющенко, відзначивши, що, на жаль, в Україні починають розуміти це лише зараз. Президент підкреслив, що питання нафти і питання газу є питаннями політики.
"Ми довго говорили про те, як з 1995 року в Україні поставкою газу займався не "Газпром" Росії, а займалися "Ітера", потім прийшов "Росекспорт", потім "РосУкрЕнерго". У кожного була своя комбінація. У нас була інша модель. Була корпорація "Республіка", це десь 1993 рік, що привела небачений бартер у цю сферу. Потім почали стрілятися та організували "Інтергаз", по дорозі в Київ втратили документи, хтось утік, когось посадили, розстріляли... Створюється ЕЕСУ - не буду характеризувати, щоб не формувалися тенденції... Потім після мук і страждань починається ідея: давайте створимо НАК "Нафтогаз України" - першу державну монополію, що начебто б почала працювати, щоб сконцентрувати у своїх руках ключові важелі на цьому ринку... Забирають транзит, забирають промисловий ринок - усе йшло до того, щоб де-факто НАК зробити банкрутом", - відзначив Ющенко і додав: "Подивіться, як дорого ми заплатили за те, щоб повернути ключовий сектор під державний контроль, скільки було зроблено помилок, скільки було порочних ідей, помилкових, неекономічних, шахрайських. І тільки через 10 років або через 15 ми починаємо розуміти і на промисловому ринку, і на ринку для широкого споживача як важливо тримати ефективну політику безпеки в цьому питанні".
Ющенко підкреслив необхідність ретельно підходити до питання про те, що повинно залишатися під контролем держави, а що можна з-під цього контролю випустити.
"Подивіться, як на аналогічні питання дають відповіді наші сусіди, яка в них концентрація функцій, щоб забезпечити високий рівень безпеки в цьому напрямку", - відзначив Ющенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас