Економіка єврозони демонструє сигнали різкого ослаблення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка єврозони демонструє сигнали різкого ослаблення

Валюта
285
Економіка єврозони демонструє сигнали різкого ослаблення, пише газета The Wall Street Journal.
Обмежена гнучкість ринку праці одночасно з небажанням керівництва Європейського центрального банку (ЄЦБ) знижувати рівень базової процентної ставки може привести до тривалого спаду.
Слабке споживання в Німеччині та скорочення запасів товарів на складах французьких компаній уже привели до уповільнення темпів економічного зростання єврозони до 0,4% у четвертому кварталі з 0,8% у третьому.
Багато експертів прогнозують, що спад ділової активності в регіоні продовжиться цього року, з огляду на скорочення обсягів експорту, обумовлене ослабленням світової економіки, рекордну інфляцію, що негативно позначається на рівні споживання, а також жорсткість стандартів кредитування, викликану проблемами в кредитній сфері.
"Всі важливі випереджальні економічні індикатори вказують на те, що попереду нас чекають ще більш негативні новини", - відзначає економіст BNP Paribas Кен Уоттрет.
Експерти прогнозують, що темпи економічного зростання єврозони в 2008 році сповільняться до 1,5% з 2,7% в 2007 році. Хоча повна рецесія залишається малоймовірною, ослаблення економіки єврозони може бути більш тривалим, ніж у США, з огляду на меншу конкурентоспроможність європейського ринку праці і сфери роздрібних продажів, а також нестачу координованого плану стимулювання економіки і підхід ЄЦБ до регулювання рівня процентних ставок.
Федеральна резервна система США знизила ключову ставку вже п'ять разів з вересня минулого року, довівши її рівень до 3% з 5,25% річних і, як очікується, продовжить зменшувати її.
ЄЦБ утримує ставку 4% річних із червня минулого року. Інфляція в регіоні досягла в січні рекордних 3,2%, що набагато перевищує цільовий рівень Центробанку 2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас