Аграріям обіцяно хороший врожай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграріям обіцяно хороший врожай

Аграрний ринок
392
Весняно-польові роботи влетять у копієчку, але й урожай уряд очікує небувало високий. Чиновники почали підготовку до посівної - поки на словах.
Посівну обговорювали не в столиці - виїзну нараду, присвячену весняно-польовим роботам, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко провела в смт. Дослідницьке (Васильківський р-н Київської обл.).
За підрахунками Мінагрополітики, на весняно-польові роботи необхідно 19 млрд. грн. Це на 4 млрд. грн. більше, ніж обійшлася торішня посівна. "Ця цифра максимально реальна",- упевнений міністр агрополітики Юрій Мельник.
За оцінками міністерства, на власні кошти аграріїв (в основному кредитні) припаде біля половини цієї суми. "З 7,5 млрд. грн., залучених на посівну кредитів, 4,2 млрд. грн. кредитів будуть пільговими", - обіцяють чиновники міністерства.
Експерти нагадують, що спочатку аграрії проводять посівну за свій рахунок, обходячись наявними ресурсами. "А потім уже держава компенсує їм кредити, сільгосптехніку, виплачує дотації на гектар", - говорить генеральний директор компанії "Проагро" Микола Верницький.
Для великих господарств кредитування - це фактично єдиний спосіб провести посівну. Через сезонність бізнесу і великі площі, які необхідно обробити, великим виробникам складно акумулювати достатню суму самостійно. Юлія Тимошенко обіцяє збільшувати видатки державного бюджету на компенсацію кредитів. "Відсоток по кредиту повинен бути таким, щоб будь-яка справа в аграрному комплексі була для вас рентабельною", - говорить вона. Проте гарантувати одержання аграріями кредиту уряд не може. "Звичайно, негласно банкам рекомендують не піднімати кредитні ставки, бути лояльними до аграріїв. Але остаточне рішення про видачу грошей сільгоспвиробникові приймає фінустанова. Жоден чиновник не може змусити банк спрацювати в збиток", - говорить Микола Верницький.
За його словами, найбільш слабким місцем аграріїв-позичальників є недостатня кількість у них ліквідних активів. "Можна закласти на ці цілі в бюджеті хоч 100 млрд. грн. Але який сенс у тому, що держава готова компенсувати кредитну ставку, якщо кредит не отриманий і цю компенсацію ні до чого застосувати?" - говорить експерт.
Банкіри також пророкують, що кредитуватися в зазначених чиновниками обсягах аграріям буде важко.
На думку начальника управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Еріка Наймана, основна проблема виникне у визначенні забезпечення по кредитах. "Це не так просто - прийти в банк і взяти гроші. Поки немає ринку землі, в аграріїв не так багато активів, які могли б стати забезпеченням", - говорить він. Найман відзначив, що майбутній урожай як заставу банк може не прийняти через високий ризик, а зерно минулих урожаїв приймається в заставу тільки у випадку правильно оформлених складських свідоцтв і належних умов зберігання.
Виходом може стати внутрішній перерозподіл аграріями залучених коштів. "Мова ж йде не тільки про рослинництво. Якщо компанія інтегрована, то вона може залучити коштів під якийсь інший напрямок своєї діяльності, а потім перенаправляти їх на посівну", - говорить Микола Верницький.
Однак чиновники ці труднощі вважають здоланними. Юлія Тимошенко вже пообіцяла, що врожай-2008 перевищить торішній на 10 млн. т. "Цього року ми можемо рвонути - зібрати 40 млн. т, якщо ми як слід попрацюємо", - сказала прем'єр. В учасників ринку ця цифра викликає недовіру. "Дуже легко обіцяти врожай 40 млн. т і не називати його структуру, скільки очікується пшениці, ячменю та інших культур, - говорить Микола Верницький.- У будь-якому разі для прогнозів ще рано. Янукович теж робив оптимістичні прогнози".
Оптимізм виявив і Юрій Мельник - за його прогнозом, в 2008 р. валове виробництво продукції сільського господарства збільшиться на 9-9,5%, при цьому в рослинництві - на рівні 14% (в 2007 р. валове виробництво сільгосппродукції зменшилося на 5,6% у порівнянні з 2006 р.). Міністр підкреслив, що зараз загальний стан посівів озимих зернових культур задовільний. Він відзначив, що для безпроблемного перебігу посівної кампанії уряд готовий піти на регулювання цін на мінеральні добрива у випадку їхнього підвищення.
Цього року аграрії засіють яровими 15,8 млн. га (торік - майже 17 млн. га). З них на зернові і зернобобові культури припаде 7,7 млн. га (3,6 млн. га - ячмінь, 2,3 млн. га - кукурудза). Цукровий буряк займе 600 тис. га, соняшник - 3,2 млн. га, соя - 0,7 млн. га. Сільськогосподарські підприємства посіяли 7,6 млн. га озимих зернових культур, а також 1,3 млн. га озимого рапсу під урожай 2008 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас