Ощадбанк випустить облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк випустить облігації

Фондовий ринок
541
Почати вирішене з перших. У четвер почалося розміщення першого випуску внутрішніх облігацій Ощадбанку. До продажу пропонуються папери двох серій. Трирічні папери серії А мають прибутковість 10,25% річних, п'ятирічні серії В - 10,5%. Обсяг випуску - 300 і 200 млн. грн.
Потенційне коло покупців паперів досить вузьке, тому що на внутрішньому ринку немає вдосталь вільної гривні. "Багато банків розміщають облігації з кінця минулого року, деякі вийшли на ринок уже на початку цього. Але попит на боргові папери банків поки що низький. Раніше їх купували переважно нерезиденти. Але зараз у зв'язку зі світовою кризою вони вичікують", - відзначив начальник управління роботи з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-банк" Олександр Печеріцин.
У принципі, прибутковість облігацій дуже непогана. "Можна провести аналогію із трирічними ОВДЗ, які розміщаються із прибутковістю 7,6% річних. Для держбанку достатній рівень премії становить близько 1-1,5%. У цьому випадку вона навіть занадто висока - 2,65%", - говорить пан Печеріцин.
І все-таки прибутковість недостатня для українських покупців, що працюють в умовах 20-відсоткової інфляції. "Як альтернатива можна ті ж гроші покласти в Ощадбанк на депозит, і вийде більше", - вважає начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман.
Експерти назвали один з небагатьох варіантів, які могли б зацікавити українських інвесторів. Ощадбанк міг би проводити операції РЕПО із власними облігаціями. Найбільш затребуваний строк такого рефінансування на ринку - три місяці, а процентна ставка гарантовано не перевищує 10% річних. Таким чином, купивши облігації банку і провівши з ними операцію РЕПО, можна непогано заробити.
Організатори випуску про такі схеми поки не думають і налаштовані оптимістично. "У цей четвер ми відкрили книгу заявок, і до кінця наступного тижня плануємо її закрити. Думаю, продамо всі папери - можливо, навіть із премією. Серед потенційних покупців є західні інвестори, українські банки та компанії з управління активами, що виступають від імені пенсійних фондів", - розповів Артемій Єршов, виконавчий директор компанії "Трійка Діалог Україна", що виступає в ролі андеррайтера.
Як розповіли в Ощадбанку, у вівторок відбулася зустріч керівництва банку з інвесторами в Москві, у середу - у Києві. У наступний понеділок вони полетять для презентації паперів у Лондон.
Дані балансу показали, що гострої потреби в грошах Ощадбанк не має. За даними НБУ, тільки на міжбанку він постійно розміщає більше 4 млрд. грн. Заступник голови Ощадбанку Сергій Подрєзов запевнив, що розміщення облігацій - це стандартна операція із залучення ресурсів, і провести її банк планував ще в середині минулого року. До Ощадбанку, відзначив заступник голови, на борговий ринок вийшли вже майже всі банки першої десятки.
"Основна мета випуску - прибрати гепи (тимчасові розриви) між активами та пасивами. Населення рідко залишає депозити більше, ніж на рік. Зате кредитуємо ми на п'ять-сім років на покупку автомобілів і до 30 років - за іпотечними програмами. Є нормативні вимоги НБУ, і щоб відповідати їм, ми завчасно розміщаємо облігації. Через півтора місяці з тією ж метою плануємо продати другий випуск на 800 млн. грн.", - розповів пан Подрєзов.
За його інформацією, враження про надлишок гривні в банку не зовсім правильне. Волатильність балансу Ощадбанку протягом місяця становить 3-4 млрд. грн. На початку місяця приходять гроші з Пенсійного фонду, і до 20-х чисел місяця вони вже розподіляються через "Укрпошту". Фактично використати ці гроші як пасив для фінансування довгострокових вкладень не можна. Ці кілька мільярдів казначейство в оперативному режимі розміщає на міжбанківському ринку.
Заступник голови Ощадбанку вказав, що випуск боргових паперів - нормальна практика, що уже довгі роки використає інший державний банк - Укрексімбанк. Пан Подрєзов прогнозує, що приблизно в середині цього року відбудеться розміщення першої серії єврооблігацій Ощадбанку. Сума дебютного випуску поки невідома.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас