Мердок рятує Yahoo — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мердок рятує Yahoo

Фондовий ринок
356
Руперта Мердока, що пропонує обміняти свої інтернет-активи на 20% акцій Yahoo. Угода дозволить пошуковій компанії не тільки відстояти незалежність, але й одержати у власність популярну соціальну мережу MySpace.
Інтернет-портал Yahoo веде переговори про об'єднання з корпорацією News Corp., що належить австралійському медіа-магнату Руперту Мердоку.
Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела, близькі до переговорів. Мова йде про обмін інтернет-активів News Corp., cеред яких найпопулярніша у світі соціальна мережа MySpace, на частку в Yahoo, розмір якої повинен скласти не менше 20%.
Крім того, повідомляється, що Yahoo також веде переговори про злиття з телекомунікаційною компанією America On-Line (AOL), що належить корпорації Time Warner. Подробиці можливої угоди поки невідомі.
MySpace
MySpace - найпопулярніша у світі соціальна мережа, на червень 2007 року нараховувала 117 млн унікальних користувачів (дані сomScore). Сервіс дозволяє реєструвати індивідуальний аккаунт, обмінюватися News Corp. і AOL - не перші бізнес-структури, що виявили зацікавленість в Yahoo.
Боротьба за активи інтернет-компанії, що перебуває в кризі, почалася 31 січня цього року, коли Microsoft зробила офіційну пропозицію про покупку 100% акцій пошуковика за $44,6 млрд ($31 за акцію). У відповідь головний конкурент Microsoft, пошуковий гігант Google, запропонував Yahoo допомогу в боротьбі з "ворожою" пропозицією Microsoft і співробітництво в галузі інтернет-реклами. Аналітики тоді відзначили, що угода з Microsoft більш ймовірна, тому що об'єднання з Google буде заблоковано антимонопольними органами США.
Відомо, що акціонери Yahoo також схилялися до угоди з Microsoft, однак це йшло врозріз із амбіціями топ-менеджменту Yahoo.
У результаті 11 лютого Yahoo відкинула пропозицію Microsoft, тому що рада директорів визнала ціну $31 за акцію заниженою.
За даними Reuters, в Yahoo відмовилися розглядати пропозиції нижчі, ніж $40 за акцію. У цьому випадку Microsoft прийдеться заплатити за пошукову компанію не менше $56 млрд. Виконавчий директор Yahoo Джеррі Янг пояснив відмову тим, що позиції його компанії поступово поліпшуються як на ринку інтернет-реклами, так і в сфері інтеграції різних сервісів.
Про це він повідомив у листі акціонерам, розісланому 13 лютого.
Аналітик "Трійки Діалог" Ганна Лепетухіна розповіла "Газеті.Ru", що для Yahoo угода з News Corp. - це "рятувальне коло" від небажаного поглинання Microsoft, тому що частка корпорації Мердока в активах Yahoo складе тільки 20%.
Пропозицію Google взагалі не варто розглядати всерйоз, тому що вона в будь-якому разі буде заблокована антимонопольними органами, упевнений експерт.
Олена Крилова з iKS-Consulting вважає, що угода з Microsoft також може викликати питання в антимонопольного відомства. "Так що із цього погляду угода з News Corp. найбільш зручний варіант, що не викличе дорікань із боку влади", - вважає аналітик.
Крилова не змогла оцінити вигоду сторін від обміну інтернет-сервісів News Corp. на частку в Yahoo. Найпривабливіший пропонований Мердоком актив - це соціальна мережа MySpace, однак прогнози по доходах від подібних проектів виявилися завищеними, міркує аналітик. "Можливо, News Corp. хоче продати переоцінений актив Yahoo, тому що в останньої більше шансів збільшити прибутковість проекту завдяки величезному досвіду роботи в інтернеті", - припускає Крилова.
Однак експерт iKS-Consulting упевнений, що акціонери Yahoo не будуть квапитися з рішенням розраховуючи на збільшення вартості своїх активів.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас