Єхануров: Для переходу на контрактну армію необхідно 50 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єхануров: Для переходу на контрактну армію необхідно 50 млрд грн

Казна та Політика
95
Для переходу на контрактну армію необхідно витратити майже 50 млрд грн протягом трьох років.
Про це заявив міністр оборони України Юрій Єхануров, повідомляє радіо "Свобода".
За його словами, у цей час в українській армії служить 200 тис. чоловік, до кінця року армію скоротять до 191 тис. А після повного переходу на контракт, відзначив міністр, армія України буде становити 143 тис. професійних військових.
Раніше, міністр оборони України затвердив перспективний план переходу Збройних Сил України на професійну основу. "Ціна нової розробленої програми - 49,6 млрд грн. Ми повинні до кінця 2010 р. забезпечити виконання цього плану", - підкреслив міністр.
За його словами, на реформування ВСУ планується витратити 11 млрд грн в 2008 р., 18 млрд грн - в 2009 р., 20,6 млрд грн - в 2010 р.
У свою чергу, 31 січня ц.р. голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко заявив, що в 2008 р для переходу Збройних сил України на контрактну форму служби необхідно затратити 3% ВВП (22 млрд грн). Він відзначив, що загальнодержавною програмою переходу на контрактну службу передбачено 2,2% ВВП, "чого недостатньо для цієї програми".
Нагадаємо, Ющенко неоднократно заявляв, що перехід армії на контрактну основу можливий не раніше 2010 р. Він нагадав, що в Україні прийнята на роки вперед Національна оборонна доктрина, а кілька років назад затверджена Національна програма розвитку ВСУ. В останньому документі чітко зафіксований перехід армії на контрактну основу в 2010 р.
Відзначимо, в угоді про створення коаліції демократичних сил між БЮТ і НУ-НС відзначено, що Збройні сили України перейдуть на контрактну основу з 1 січня 2009р., відмова від призову на строкову військову службу відбудеться з 1 січня 2008 р.
Президент негативно оцінив переведення даного питання "у політичну площину". "Я хотів би сказати моїм політичним друзям і колегам: вони можуть на своєму рівні формувати чи ні відповідні бачення, але я б радив сьогодні дотримуватись національної програми розвитку ВСУ і забезпечення реалізації Національної оборонної стратегії", - сказав він 19 жовтня 2007 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас