"Яндекс" запрягає трійку банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Яндекс" запрягає трійку банків

Фондовий ринок
255
Найбільший у СНД інтернет-холдинг "Яндекс" збирається провести IPO на американській біржі NASDAQ восени цього року.
Як стало відомо, готувати розміщення будуть Morgan Stanley, Deutsche Bank і "Ренесанс Капітал" - із цими банками вже підписані угоди. Аналітики вважають, що капіталізація "Яндекса" може перевищити $3 млрд, а розміщення його акцій стане одним з найбільших у СНД IPO компаній інфокомунікаційного сектора.
Мандати на організацію IPO Deutsche Bank, Morgan Stanley і "Ренесанс Капітал" одержали наприкінці 2007 року, розповіло учора ознайомлене із ситуацією джерело. За його словами, цільовим майданчиком для розміщення стала американська біржа NASDAQ. "Обсяг розміщення ще не визначений. Можу лише сказати, що в компанії немає гострої потреби в грошах, тому більшу частину виручених від IPO коштів одержать власники", - розповіло джерело в одному з названих банків. Інший інвестбанкір підтвердив цю інформацію, повідомивши, що IPO відбудеться, швидше за все, восени цього року: "Розміщення можна проводити протягом 135 днів з моменту останньої звітності. Ми намітили IPO після піврічної звітності".
Глава прес-служби "Яндекса" Михайло Ушаков відмовився вчора від коментарів, але спростовувати інформацію про угоду з банками не став. Аналогічно вчинили представники Deutsche Bank, Morgan Stanley і "Ренесанс Капітал". Компанія "Яндекс" заснована в 2000 році Аркадієм Воложем (нині гендиректор) і Іллею Сегаловичем (директор з технологій і розробки). 100% ТОВ "Яндекс" володіє голландська "Яндекс Н. В.", у якій близько 35% акцій належить фондам ru-Net Holdings і Baring Vostok Capital Partners, 15% - Tiger Technologies, близько 30% - засновникам компанії і 20% - міноритарним акціонерам, включаючи менеджерів. В 2007 році виторг "Яндекса" виріс на 130% і склав $167 млн.
Чистий прибуток, за оцінкою ІК "Фінам", - $60 млн.
У грудні минулого року пост фінансового директора "Яндекса" зайняв Нілеш Лакхані, що має досвід виведення російських компаній на NASDAQ. Будучи головним фінансовим керуючим "СТС-медіа", він брав участь у проведенні IPO компанії в червні 2006 року. Тоді компанія продала 16,4% акцій за $346 млн. "Нілеш Лакхані виводив 'СТС-медіа' на NASDAQ у несприятливий період. Незважаючи на погану кон'юнктуру, компанія продала менший пакет і одержала гарну оцінку", - нагадав аналітик ФК "Уралсиб" Костянтин Бєлов.
За його розрахунками, "Яндекс" може претендувати на капіталізацію $3 млрд: "Фінансові показники в компанії позитивні, динаміка відмінна. "Яндекс" - одна з небагатьох компаній своєї сфери, що реально заробляє гроші".
Експерти припускають, що капіталізація компанії може бути і вища, адже в грудні минулого року "Яндекс" уперше потрапив у Топ-10 найбільших пошуковиків світу, зайнявши дев'ятий рядок. За даними ComScore, пошуковиком "Яндекс" за останній місяць минулого року скористалися 566 млн чоловік, що становить 0,9% від загальної кількості запитів. Більше того, аналітики як приклад наводять китайський пошуковик Baidu.com, капіталізація якого на NASDAQ перевищує $9 млрд при виторзі в 2007 фінансовому році $239,1 млн і чистому прибутку $86,2 млн.
Керуючий директор Moorgate Capital Андрій Зубков вважає, що для забезпечення ліквідності на NASDAQ досить розмістити пакет акцій вартістю $100-150 млн: "Очевидно, що в 'Яндекса' проблем з ліквідністю не буде. Імовірно, на фондовий ринок потраплять стандартні 15-20% акцій". При такому обсязі розміщення обсяг залучених коштів може скласти $450-600 млн.
Таким чином, IPO "Яндекса" може стати третім за обсягом залучених коштів за всю історію розміщень акцій компаній СНД інфокомунікаційного сектора. Найбільше з них у лютому 2005 року провела АФК "Система", виручивши $1,5 млрд, "Комстар-ОТС" у лютому 2006 року залучила $1,2 млрд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас