Місяць на збори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місяць на збори

Енергетика
287
"Газпром" і НАК "Нафтогаз України" не змогли затвердити нову угоду про постачання газу в Україну - переговори відкладені і переведені на рівень заступників глав компаній. Як з'ясувалося, анонсоване у вівторок перемир'я Росії та України щодо газу залишило між країнами цілу низку неузгоджених питань.
Однак Україні вже поставлені нові дедлайни. Нову схему постачання необхідно оформити до 1 квітня, а виплатити $1 млрд боргу - до 14 березня. Інакше знову постане питання про скорочення постачання газу.
У четвер голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина привіз голові правління "Газпрому" Олексію Міллеру гарні новини - українська компанія погасила $105 млн із боргу в $1 млрд. Очікувалося, що за підсумками цієї зустрічі в "Газпромі" буде підписана угода про розвиток відносин у газовій сфері між двома компаніями.
Але переговори затяглися. "Українська сторона взяла паузу до наступного тижня, щоб все ретельно прорахувати", - пояснив заступник начальника департаменту "Газпрому" Сергій Купріянов. В "Нафтогазі" додали, що переговори переведені на рівень заступників глав компаній - Валерія Голубєва та Ігоря Діденка.
Про врегулювання газового конфлікту у вівторок оголосили Володимир Путін і президент України Віктор Ющенко. В "Газпромі" роз'яснили схему: монополія найближчим часом створює з "Нафтогазом" два СП, які замінять нинішніх посередників із продажу газу - Rosukrenergo і "УкрГаз-Енерго". Однак після повернення до Києва 13 лютого Віктор Ющенко говорив, що "до кінця року на ринку збережуться де-юре ті структури, які на сьогодні мають контракти".
У прес-службі "Нафтогазу" підтверджують, що дата створення нових СП не визначена, і процес "може протривати до кінця року". В "Газпромі" же називали більш короткі строки - до двох тижнів, а нову угоду з "Нафтогазом" збиралися підписати вчора. Проект угоди про розвиток відносин у газовій сфері, копію якої маємо, припускає створення аналога Rosukrenergo у Швейцарії. Робоча назва компанії - Rosukrgaz АG.
За даними джерел, близьких до переговорів, це питання не викликало розбіжностей. "УкрГаз-Енерго" російська сторона запропонувала не змінювати, а просто викупити в Rosukrenergo половину його акцій. Україна, що вже володіє 50% в "УкрГаз-Енерго", повинна була відмовитися від призначеного їй сьогодні права вирішального голосу. Однак українська сторона виступила різко проти збереження "УкрГаз-Енерго".
Крім того, проект угоди передбачає, що нове СП буде продавати не тільки весь імпортний, але й весь газ, що добувається в Україні. За документом, "Нафтогаз України" повинен забезпечити другому СП контракти з кінцевими споживачами на 2009-2028 роки за формулою ціни, що враховує вартість газу на кордоні, транспортні видатки і маржу $5 при продажі 1 тис. кубометрів.
У такий спосіб ціна газу для України цього року повинна збільшитися до $184,5 за тисячу кубометрів. При цьому "Газпром" ставить умову 100% передоплати з боку споживачів. У колишньому контракті такої вимоги не було.
Є й інші протиріччя. За анонсованими у вівторок домовленостями, "Нафтогаз України" оформить отриманий з початку року газ за прямим контрактом з Rosukrenergo по $179,5 за тис. кубометрів (ціна на внутрішньому ринку - по $240 за тис. кубометрів), минаючи "УкрГаз-Енерго". Однак російський президент Володимир Путін учора заявив: "Ми наполягаємо, щоб частина газу, поставлена Україні на початку року, була поставлена за цінами російського газу (у проекті угоди - $320 за тис. кубометрів), а не середньоазіатського".
Україна споживає 75-78 млрд кубометрів газу. Промисловість споживає 30 млрд кубометрів, населення 20 млрд кубометрів і теплокомуненерго 25-28 млрд кубометрів. За рік країна імпортує 50-55 млрд кубометрів палива. З 2006 року газ у країну поставляло RosUkrEnergo (RUE) з Туркменії, Казахстану та Узбекистану. Промисловим споживачам його продавала дочка RUE - ЗАТ "УкрГаз-Енерго", теплокомуненерго і населенню дочка "Нафтогазу" - "Газ України".
"Газпром" намагається запобігти затягуванню переговорів, установивши для України нові дедлайни. У проекті угоди зазначено, що якщо до 1 квітня не будуть створені нові СП, продовжить дію стара схема.
У такий спосіб "Газпром" намагається не втратити доходи від продажів на внутрішньому ринку України через те, що "УкрГаз-Енерго" уже фактично виключено зі схеми. По боргах дедлайн ще більш строгий. Вони повинні бути погашені до 14 березня, у протилежному випадку протягом тижня російська монополія знову порушить питання про скорочення подачі газу в Україну.
Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що розв'язана урядом і особисто прем'єром Юлією Тимошенко кампанія проти Rosukrenergo і "УкрГаз-Енерго" привела до штучної кризи платежів між "Нафтогазом" і постачальниками. На рахунках НАК зібрані в можуть бути виплачені в будь-яку хвилину біля $1 млрд.
Інакше кажучи, гроші були, і, очевидно, не виплачувалися постачальникам за прямою вказівкою глави уряду. А народний депутат, член спеціальної контрольної комісії з розслідування ситуації на газовому ринку Василь Кисельов вважає, що домовленості, досягнуті в Кремлі, ще можна "утопити в паперовому морі тяганини". У цьому випадку до 2011 року продовжить діяти угода від 6 січня 2006 року за колишньою схемою, що гарантує доступ України до відносно дешевого середньоазіатського газу через Rosukrenergo і "УкрГаз-Енерго".
На думку Валерія Нестерова з "Трійки Діалог", збереження цієї схеми при всіх її недоліках набагато краще від повної капітуляції перед "Газпромом".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас