Секретаріат відкликав законопроект про держзакупівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секретаріат відкликав законопроект про держзакупівлі

Казна та Політика
182
Секретаріат Президента відкликав узгоджувальний лист голові комітету Верховної Ради з питань економічної політики Олександру Ткаченкові з рекомендацією прийняти законопроект про державні закупівлі в першому читанні за умови його подальшого доопрацювання. Про це говориться в повідомленні прес-служби Президента.
"Цей лист не був погоджений із главою держави і не є офіційною позицією Секретаріату", - відзначає прес-служба з посиланням на главу Секретаріату Віктора Балогу.
Крім того, він вкотре підкреслив зроблену раніше заяву, що у випадку остаточного прийняття законопроекту про держзакупівлі, Віктор Ющенко однаково не підпише цей документ, що по суті узаконює корупцію в даній сфері.
"У випадку, якщо фракції БЮТ, Партії регіонів і Комуністів об'єднаються для подолання вето Президента, це підтвердить існування у Верховній Раді нової політичної конфігурації", - вважає Балога.
У свою чергу, перший заступник глави Секретаріату Президента - представник Президента в Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак заявляє про необхідність найбільш швидкого та рішучого упорядкування держзакупівель товарів, робіт і послуг, очищення цієї сфери від корупції та зловживань.
Шлапак підкреслює, що прийнятий у першому читанні законопроект про держзакупівлі не приводить до якісних змін у даній сфері і залишає непрозорі схеми тендерів і широкі можливості для махінацій.
Основними негативними факторами, що перешкоджають нормалізації держзакупівель, Шлапак називає збереження спеціальної міжвідомчої комісії і відсутність обмежень у діяльності Тендерної палати, що наділена практично владними повноваженнями.
Крім того, у згаданому законопроекті залишається можливість для оскарження ким завгодно в суді і міжвідомчій комісії результати тендерів, що є постійним чинником тиску і маніпуляцій при здійсненні держзакупівель.
Як повідомлялося, раніше Балога заявив, що Ющенко не підпише закон про держзакупівлі, якщо в законопроект не будуть внесені зміни, які ліквідують можливість здійснення корупційних схем і зловживань при тендерних закупівлях.
13 лютого депутат Верховної Ради Андрій Кожем’якін (фракція Блоку Юлії Тимошенко) заявив про узгодження із Секретаріатом Президента законопроекту про державні закупівлі.
12 лютого Рада прийняла в першому читанні законопроект про держзакупівлі, що передбачає збільшення мінімального порога застосування процедур закупівель товарів і послуг з 20 тис. гривень до 80 тис. гривень, для робіт - з 50 тис. гривень до 300 тис. гривень.
За прийняття за основу законопроекту №1476-д "Про внесення змін у закон "Про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти" проголосувало 282 депутата при необхідних 226.
Фракція НУНС не підтримала даний законопроект.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас