Стати Президентом: що можна і що не варто робити претендентам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стати Президентом: що можна і що не варто робити претендентам

Казна та Політика
404
Політики живуть у передчутті майбутніх президентських перегонів. Як зараз виглядають шанси трійки фаворитів і чи можлива поява "темної конячки"?
Останні соцопитування показують, що у випадку участі в президентській кампанії Юлії Тимошенко, Віктора Ющенка та умовного кандидата південного-сходу України нинішній Президент програє обом і не вийде в другий тур. На користь такого розвитку подій свідчать і останні парламентські вибори: президентський НУНС посів третє місце.
Всидіти
Тим часом політолог Андрій Золотарьов нагадує: точно так само в 1998 році мало хто вірив у президентський рімейк Леоніда Кучми, але завдяки тактиці зіштовхування в другому турі "прогресивного" Кучми і "ретрограда-комуніста" Петра Симоненка президент зберіг посаду за собою.
Зараз Ющенко має перевагу над леді Ю - він не скований у своїй прозахідній риториці, у той час як Тимошенко, побоюючись іміджевих втрат на південному-сході країни, уникає конкретних відповідей на тему НАТО. Свідчення тому - брюссельські пристрасті, коли зустріч з генсеком Альянсу Тимошенко максимально зашифрувала.
Ще одне поле для передвиборного маневру Президента - давно задумане ним переписування Конституції. Володимир Литвин у бесіді з Фокусом припустив, що після референдуму може бути запущений процес одночасних президентських і парламентських виборів. І якщо на референдумі проект Конституції буде підтриманий, то дострокових виборів можна чекати на початку 2009 року.
Непряма підготовка до такого повороту подій на Банковій вже почалася: зараз там кипить робота над створенням якогось об'єднавчого партійного монстра типу прокучмістської "ЗаЄдУ", що буде складатися з лояльного Президентові нашоукраїнського крила і помірних представників нинішньої опозиції. Як лідер нового проекту розглядається Арсеній Яценюк, але, з чуток, спікер поки прохолодно ставиться до витівки Банкової. Нова сила без шлейфа нашоукраїнських скандалів при грамотній постановці справи, по ідеї, повинна стати плацдармом для другого терміну Ющенка.
З фінансами проблем бути не повинно. Політолог Андрій Єрмолаєв відзначає, що навколо Ющенка формується своєрідна олігополія. Пул "президентських олігархів" легко простежується за численними благодійними ініціативами глави держави і задіяними у них гаманцям. Але серед них мало власників медіа (таких як Пінчук, Ахметов, Фірташ, Коломойський), що важливо у світлі пояснювання електорату численних президентських ініціатив. Найбагатша людина країни поступово входить в орбіту Банкової, і втримування Ахметова - одне із ключових завдань Ющенка, якщо він розраховує продовжити своє перебування на посаді.
Правда, депутати-регіонали в приватних бесідах стверджують, що на південному-сході України шанувальників Ющенка не додасться, навіть якщо свій голос за нього віддасть сам "король Донбасу". Інша справа - вибори президента в парламенті. У цьому випадку Ющенко має найбільші шанси бути обраним, якщо попередньо заручається підтримкою регіоналів. Відповідні закони можна розписати в новому варіанті Конституції.
От чого Президент повинен боятися як вогню, так це об'єднання БЮТ і ПР. Симптоматично, що брюссельське застереження Тимошенко про можливу коаліцію цих сил "на наших умовах" викликало інформаційну хвилю, у якій ключовим було слово "імпічмент". Так, процедура відсторонення Президента дуже заплутана. Але якщо дві найбільші фракції вирішать його "злити", це в будь-якому разі буде означати політичну кончину Ющенка.
Прорватися>
Поки Тимошенко не обганяє Януковича, але вона більш гнучка і ментально ближча південному-сходу, ніж Ющенко. У цих регіонах Президента вважають слабким політиком, - стверджує політолог Володимир Фесенко.
Як тільки Тимошенко одержала букет після успішного голосування за прем'єра у Верховній Раді, експерти відразу стали прогнозувати, скільки протримається її Кабмін і коли вона повторно розсвариться з Банковою. Розсвариться, звичайно ж, з користю для себе, адже на президентські вибори їй вигідніше йти з опозиції. І вже зараз прем'єр намагається максимально наростити власний рейтинг, організувавши роздачу внесків Ощадбанку. Цікаво і те, що приватизація фактично всіх ласих підприємств ("Укртелекому", Одеського припортового заводу, декількох обленерго) запланована урядом на I квартал нинішнього року. Тимошенко поспішає, і це викликає невдоволення в Ющенка.
Опоненти леді Ю і багато експертів стверджують, що вона прагне провести якнайбільше соціальних виплат - поки не почали проявлятися негативні наслідки в економіці. На руку їй грає те, що Президент не може відкрито лаяти Кабмін, оскільки невдачі Тимошенко виборці будуть проектувати на всю владу, у тому числі і на нього. А вже в умінні розписати свої успіхи Юлії Володимирівні немає рівних. І у випадку серйозного конфлікту з Банковою ми цілком можемо почути від неї трилер про змову клану Ющенка - Ахметова. При цьому сама Тимошенко для досягнення тактичних цілей, можливо, буде намагатися співробітничати з антиахметовським крилом у ПР (за деякою інформацією, вона вже прощупує для цього ґрунт).
У той же час було б невірно розглядати брюссельські слова прем'єра про підтримку балотування Ющенка на другий термін винятково як блеф. Якщо вона одержить залізобетонні гарантії подальшого прем'єрства (зі збереженням за собою посади до виборів), то може і відмовитися від перспективи стати президентом. Але цей хід був би логічний, якби Ющенко вирішив не просувати нову редакцію Конституції, у якій передбачене ослаблення прем'єрських повноважень.
Так що правдиві наміри Тимошенко (і той самий "двосторонній рух") ми побачимо по реакції БЮТ на вимоги Ющенка "переграти" закон про Кабмін і на проекти конституційних змін.
Вижити
Поки завдання-мінімум для Януковича - вижити як політику і не наробити дурниць, очікуючи розпалу конфлікту між Ющенком і Тимошенко, - говорить політолог Андрій Золотарьов. - Знаєте, коли стало зрозуміло, що Друга світова програна, Геббельс однаково бігав зі зведенням новин про те, що союзники пересварилися.
Незважаючи на те, що Партія регіонів активна у парламенті, блокуючи трибуну, їхній лідер останній раз запам'ятався хіба що меланхолійним "відставковим" виступом із трибуни ВР, що різко дисонувало з його образом сильного політика. Чутки про те, що "грошові батьки" ПР незадоволені Януковичем і збираються робити іншу ставку, не стихають.
Перевага Януковича - у стабільності його електорату, але в ньому починають розчаровуватися його партійні соратники, - говорить Володимир Фесенко. - Та й психологічно Тимошенко зараз у кращій ситуації.
Навіть при значному охолодженні відносин з "новими донецькими" Янукович із його досить стабільним рейтингом продовжує залишатися лідером для більшої частини партійців. Але помітно, що в нього немає виразного плану дій в опозиції.
Януковичу треба позбутися від парочки націоналістів - Чорновола і Герман, - пропонує свій варіант дій екс-соціаліст, а нині голова новоспеченої партії СЛС Василь Волга. - І зайняти нарешті виразну позицію по принципових питаннях - НАТО і Шухевичу.
Проте екс-прем'єр продовжує залишатися фаворитом президентських гонок. В 2004-му на ньому теж ставили хрест, але подальші протиріччя між помаранчевими стали для нього допінгом.
А от Ахметова Януковичу прийдеться зберегти за всяку ціну. У протилежному випадку прийдеться шукати інші джерела фінансування (можливо, за кордоном) і радикалізувати риторику хоча б до рівня парламентської кампанії-2007.
Засвітитися
Безумовно, список кандидатів не буде обмежений трьома претендентами. Але зараз здається малореальним, що Володимир Литвин або Олександр Мороз, не кажучи вже про діячів рангом нижче, зможуть всерйоз розраховувати на успіх. Їхня доля - скоріше бути тлом для основних баталій, якщо, звичайно, на того ж Литвина не зроблять ставку основні провідні сили і не перетворять другий тур у змагання "миролюбного" Литвина з "агресивною" Тимошенко.
Василь Волга, що має досвід балотування в президенти, запевняє, що якщо до кінця цього року його особистий рейтинг досягне хоча б 5%, він виставить свою кандидатуру із прицілом на майбутні парламентські вибори. І таких, як він, буде досить, з огляду на те, що сам факт участі в президентській кампанії відкриває доступ до мас-медіа. Але очевидно, що якась "четверта персона" може розраховувати на успіх тільки із благословіння нинішніх основних політичних гравців. У наступники Президента активно пророкують Арсенія Яценюка. Політолог Володимир Фесенко вважає, що якщо рейтинг Яценюка найближчим часом виросте до горезвісних 5%, то шанси в нього є.
Хоча ресурсів для різкого підвищення рейтингу "чорта з табакерки" не так вже багато - виборець консервативний, і в нас немає такої системи адмінресурсу, як у Росії, - вважає політолог. - А якщо Регіони захочуть поміняти Януковича, починати потрібно прямо зараз, оскільки для належного розкручування нового кандидата знадобиться не менше півтора-двох років.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас