Російський ринок злиттів та поглинань потроївся — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський ринок злиттів та поглинань потроївся

Фондовий ринок
152
В 2007 р. загальний обсяг угод на ринку злиттів і поглинань за участю російських компаній уперше подолав межу $100 млрд. і досяг $124,6 млрд.
Це майже в три рази більше, ніж 2006 року. У минулому році російськими компаніями було проведено 486 угод M&A, що на 41% вище, ніж в 2006 р. Такі результати дослідження, проведеного російською аналітичною групою M&A-Intelligence.
Темпи угод злиття M&A значно виросли з вересня по грудень 2007 р. - за цей період обсяг таких угод досяг значення за всі попередні вісім місяців, незважаючи на загальносвітовий спад в економіці і скасування більшості угод зі злиття, запланованих раніше. Лідерами зі злиття серед галузей стали нафтогазовий сектор (45 угод на суму $45,7 млрд.), електроенергетика (23 угоди на $18,3 млрд.) і компанії, зайняті видобутком корисних копалин (25 угод на $9,85 млрд.). Більше того, цього року очікується подальше збільшення ринку за рахунок дуже великих угод у розмірі від $1 млрд. до 1,5 млрд. цього разу в банківському та страховому секторах, а також у традиційних нафтогазовому секторі, електроенергетиці і металургії.
Як очікується, цього року російський ринок злиттів і поглинань може досягти більше $150 млрд. "Найбільш активним буде фінансовий сектор, у першу чергу банки, - підкреслив старший економіст групи "Трійка діалог" Євген Гавриленков. - Особливо якщо продовжиться тенденція на підвищення процентних ставок і зниження держпідтримки банківської галузі".
Це збільшення протриває, незважаючи на світовий спад ринку M&A. Відповідно до недавно опублікованого прогнозу компанії Thomson Financial, падіння ринку злиттів і поглинань може скласти 25%. Торік завдяки рекордній активності в першому півріччі обсяг M&A досяг $4,4 трлн. Однак цього року обсяг ринку може знизитися до рівня 2005 або 2006 р., коли він дорівнював $2,7 трлн. і $3,6 трлн. відповідно.
Внаслідок кризи ліквідності фінансової системи США, за даними консалтингової компанії Dealogic, обсяг світового ринку злиттів і поглинань знизився більш ніж на 40% уже в третьому кварталі минулого року. За даними Bloomberg, однією з головних тенденцій 2007 р. стало те, що приватні компанії уступили лідируючі позиції на ринку M&A великим корпораціям. Причина зниження активності приватних компаній на ринку M&A криється в збільшенні вартості позикового капіталу - більшість придбань здійснювалося в борг.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас