У Росії вже виплачують, а в Білорусії тільки рахують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії вже виплачують, а в Білорусії тільки рахують

Валюта
283
Російський уряд ще в 1995 році визнав борг Ощадбанку та Держстраху СРСР внутрішнім боргом країни і гарантував вкладникам компенсацію при збереженні вартості внесків.
Але закони, які визначили б розмір і порядок виплат компенсації, так і не були прийняті.
Тому скільки і кому платити, щороку вирішує Кабмін (із цією метою з 1996 року в бюджет закладається окрема видаткова стаття). Наприклад, в 2007 році до 1 тисячі рублів (близько 200 гривень) одержали громадяни, що народилися до 1953 року включно, інваліди I і II груп і їхні спадкоємці.
Цього року одержати компенсацію зможуть теж далеко не всі: обмеження є й на вік, і на стан здоров'я, і на призначення внесків (приміром, у групу "щасливчиків" потраплять власники цільових вкладів на дітей).
На відміну від українських вкладників, російським цього року обіцяють подвійну виплату: власне, саму суму втрачених заощаджень (в еквіваленті внеску на 1991 рік) і додаткову компенсацію - у такому ж розмірі. Якщо вкладник помер або помре в 2001-2008 роках, то його спадкоємці зможуть одержати відшкодування на оплату ритуальних послуг - до 6 тисяч рублів (близько 1200 гривень). А якщо спадкоємці належать до перерахованих вище категорій громадян, то їм виплатять всю суму компенсації і не стануть "віднімати" гроші, видані раніше на похорони.
Більш ніж за десять років Росія виплатила всього близько 1,5% з 10,9 трильйона рублів боргу.
В інших колишніх радянських республіках уряд або тільки розглядає варіанти виплат відшкодування вкладникам, або взагалі відсилає за компенсаціями в... сусідню державу. Як, приміром, прем'єр-міністр Естонії Андрус Ансіп. На питання, чи планує уряд цієї держави компенсувати колишнім вкладникам фінустанов СРСР їхні втрати, він відповів: "Естонська грошова реформа літа 1992 року не відібрала в жодної людини жодного рубля, які естонська держава тепер повинна була б компенсувати". І рекомендував екс-вкладникам всі претензії пред'являти Росії.
Не виплачують компенсацію й у Білорусії. Правда, там до проблеми втрачених заощаджень ставляться менш категорично. Білоруський уряд підрахував, що для погашення заборгованості перед вкладниками необхідно більше 300 трильйонів білоруських рублів (70,5 трильйона гривень). Був розроблений дуже складний механізм виплат, але розраховані за ним компенсації виявилися настільки мізерними, що навіть небагаті громадяни не поспішали їх одержати.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас