РТС знайшла обхідний шлях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РТС знайшла обхідний шлях

Фондовий ринок
641
Російська торговельна система (РТС) змінила стратегію виходу на Україну. Біржа залучить інвесткомпанії, які допоможуть їй створити новий торговельний майданчик, покликаний стати альтернативою ПФТС.
На думку експертів, це підстьогне основний український майданчик до прискорення акціонування, необхідного для залучення коштів на модернізацію.
У вівторок рада директорів ВАТ РТС схвалила стратегію біржі з виходу на фондовий ринок України. "Було ухвалено рішення про створення в Україні торговельного майданчика - ВАТ "Українська біржа", - розповів один з членів ради директорів РТС. "Рада директорів РТС дала можливість виконавчій дирекції брати участь у створенні нової юридичної особи в Україні разом з учасниками українського фондового ринку", - підтвердив голова правління РТС Роман Горюнов. Він відзначив також, що питання про створення нової юридичної особи вирішиться в найближчий місяць.
Горюнов розповів, що не менше 50% нової біржі буде належати українській стороні. "Партнерами зможуть виступити не тільки учасники ринку, але й одна з українських бірж. Зараз ми перебуваємо в процесі переговорів з декількома майданчиками, - повідомив він. - При позитивному вирішенні питання про реалізацію проекту РТС у найближчі місяці може відкрити в Україні представництво". Зараз на українському ринку діє дев'ять фондових бірж.
Глава біржової ради біржі "Перспектива" Сергій Антонов повідомив, що він мав зустрічі із представниками РТС, але ніяких пропозицій від них не надходило. Заступник голови правління Київської міжнародної фондової біржі Євген Комісарів говорить, що до менеджменту його біржі РТС не зверталася, однак він не відкидає, що переговори могли вестися із власниками.
Голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв сказав, що РТС робила їм таку пропозицію, але вони не погодилися. Джерело у РТС не відкидає, що найбільш імовірним партнером російського майданчика може стати ПФТС, якій запропонують 25% у новій біржі. У ПФТС відмовилися коментувати питання, пов'язані з можливим входженням на ринок України біржі РТС, а президент ПФТС Ірина Зоря на телефонні дзвінки вчора не відповідала.
За інформацією Коммерсанту, усні домовленості досягнуті більш ніж з 20 українськими інвестиційними компаніями. У їх числі - Concorde Capital, ІФГ "Сократ", "Ренесанс Капітал Україна" і "Трійка Діалог Україна". "Трійка Диалог" входить до складу учасників і засновників РТС, і наш керуючий директор є головою ради директорів. Я не готовий зараз що-небудь спростовувати або підтверджувати", - сказав гендиректор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов. А президент ІФГ "Сократ" Роман Сазонов заявив: "Поки ми не будемо нічого коментувати".
Торік РТС вела переговори щодо купівлі біржі "Іннекс", але остаточні домовленості досягнуті не були. Голова правління "Іннекса" Олена Скляр здивувалася новим планам РТС: "Я знаю, що в них пройшло засідання ради директорів, що вони будуть реєструвати представництво в Україні. Крім того, нам відомо, що вони проробляють інші варіанти, але ніхто не говорив нам "ні" (відмова від покупки)".
Експерти сумніваються, що переговори із ПФТС, на частку якої припадає 96% фондового ринку, увінчаються успіхом і проект РТС стане альтернативою цьому майданчику. "Інфраструктура ПФТС має істотні недоліки. Торговельна система досить часто зависає, а ризики з виконання угод дуже високі", - говорить гендиректор Concorde Capital Ігор Мазепа.
"За своїм технічним оснащенням РТС значно перевершує українські біржі, тому, якщо вона перенесе свої технології торгівлі в Україну, ПФТС може втратити велику частку своїх клієнтів", - вважає віце-президент "Ренесанс Капітал Україна" Сергій Алексеєнко. За оцінками експертів, реалізація проекту обійдеться РТС в $10-15 млн.
Втім, реалізацію ініціативи РТС може ускладнити активність в Україні інших іноземних бірж: Варшавської фондової біржі, німецької Deutsche Boerse, скандинавської OMX Group і Віденської біржі.
Заступник директора ІК Dragon Capital Денис Мацуєв вважає, що заяви РТС змусять ПФТС прискорити акціонування біржі для залучення коштів на розвиток майданчика і закріплення частки ринку. "Дотепер в Україні немає нормального альтернативного майданчика. Якщо він з'явиться, більшість компаній захочуть спробувати торгувати там або мати присутність на обох майданчиках", - говорить він.
Заступник директора ІК Millennium Capital Олександр Панченко стверджує, що проблеми ПФТС не у відсутності фінансування, а в тому, що біржа не вчасно почала технічне оновлення. Хоча, за його словами, для одержання коштів на розвиток ПФТС досить провести додемісію дочірнього підприємства ЗАТ "Технічний центр ПФТС". "На цьому тижні система ПФТС працює більш-менш, але як і раніше не працюють "переглядові термінали", яких більше, ніж самих торговців, - говорить Панченко. - Тому в усіх виникає питання про альтернативний майданчик".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас