Повної валютної лібералізації не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повної валютної лібералізації не буде

Валюта
972
Член комітету з питань банків і фінансової діяльності Станіслав Аржевітін зареєстрував у Верховній Раді власний законопроект про систему валютного регулювання. Депутат хоче перебити аналогічний законопроект Партії регіонів, що був прийнятий у Раді в першому читанні в минулому році.
Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, валютне регулювання повинне залишатися інструментом акумулювання валютних активів: документ пропонує передбачити інструменти оперативного введення валютних обмежень, а також зберегти принцип обов'язкового повернення в країну валютного виторгу.
Як сказав пан Аржевітін, у ситуації стиснення ліквідності на глобальних ринках капіталу не можна вести мову про повну лібералізацію валютного ринку і дозволяти вітчизняним підприємствам проводити розрахунки у валюті по закордонних рахунках.
Конкуруючий законопроект про валютне регулювання, проголосований депутатами в першому читанні в минулому році, містив у собі низку принципів, що послаблюють валютний контроль і нагляд. Зокрема, автори законопроекту - Юрій Воропаєв, Ігор Просолов, Віталій Хомутинник і Борис Колесников - пропонували відмовитися від реєстрації зовнішніх позик, збільшити термін завершення розрахунків по експортно-імпортних операціях з 90 до 360 днів, дозволити резидентам і нерезидентам вільно проводити між собою операції через рахунки в іноземних банках.
На думку Станіслава Аржевітіна, така лібералізація приведе до втрати контролю НБУ над валютним ринком. Користуючись позицією більшості, депутат пропонує провести більш стриману лібералізацію валютного ринку. "По-перше, це поступова відмова від індивідуальних ліцензій. По-друге, збільшення строку обов'язкового продажу валютного виторгу з 90 до 180 днів. По-третє, пом'якшення санкцій за порушення валютного законодавства", - говорить депутат.
Надалі, на його думку, перед кожним етапом лібералізації потрібно розглядати поточну ситуацію із платіжним балансом, резервами НБУ і т.д., і на підставі висновків приймати рішення - знімати далі обмеження чи ні. Ідеологія валютної лібералізації повинна бути наступною: спочатку комплекс заходів щодо лібералізації для юридичних осіб, а потім - для фізичних. Першими під лібералізацію повинні потрапити капітальні операції (прямі інвестиції), а потім короткострокові (кредити, похідні фінансові інструменти, інструменти грошового ринку).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас