ІСІ не люблять ОВДЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІСІ не люблять ОВДЗ

Фондовий ринок
203
В 2008 р. відкриті та інтервальні ІСІ вкладуть у державні облігації лише невеликі суми.
У порівнянні з іншими інструментами - акціями, депозитами та навіть корпоративними облігаціями, - ОВДЗ приносять надто малий дохід.
"Можна зовсім обійтися без держоблігацій. Але в портфелях багатьох фондів вони є в невеликих кількостях і є подушкою. У нашому інтервальному фонді "Платинум" частка держоблігацій у портфелі - усього 2%. А в закритому фонді "Аурум" їх немає взагалі", - розповів керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін.
По інших фондах ситуація аналогічна. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), на кінець третього кварталу минулого року в портфелях всіх невенчурних ІСІ були ОВДЗ на 6,64 млн. грн. (0,34% активів). Причому закриті фонди не купували ОВДЗ взагалі.
При таких мізерних обсягах для КУА не має сенсу брати участь у первинних аукціонах Мінфіну із продажу ОВДЗ. "Ми купуємо ці папери на вторинному ринку", - зізнався керуючий активами Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко. За його даними, у портфелі "Парекс українського збалансованого фонду" перебувають держоблігації на 2,4% активів, в "Парекс фонді українських облігацій" - на 14,4%.
Основна причина низької популярності ОВДЗ у тому, що на сьогодні вони найменш прибуткові із всіх видів паперів із процентною прибутковістю. Ефективна прибутковість по цих паперах в 2007 р. була дуже низькою - 7,5-8% для КУА "Драгон Есет Менеджмент". Фонди Parex Asset Management Ukraine заробили на ОВДЗ і того менше - у середньому 7%. У той же час відкриті фонди в 2007 р. показали прибутковість від 44,35% до 81,42% річних (з урахуванням податків). Явно ці гроші не були зароблені на держпаперах.
Проте в перспективі ІСІ будуть купувати ОВДЗ. "Якби КУА "Драгон Есет Менеджмент" могла не вкладати в держоблігації, то не робила б цього. Але ми збираємося інвестувати тільки тому, що є законодавча вимога щодо диверсифікованості. Ми вкладаємо в такі папери мінімальні суми", - відзначив пан Золотухін. Через вимоги законодавства готові інвестувати і Parex Asset Management Ukraine.
Вимоги, щоправда, насправді немає. Законодавство передбачає, що до 25% активів диверсифікованих ІСІ повинні бути інвестовані в державні папери з нульовим ризиком. Мінімальний рівень воно не обумовлює.
Опитані експерти визнають, що є спосіб зробити ОВДЗ більш привабливими для ІСІ. "КУА здатні зацікавити короткострокові - до трьох років - папери із прибутковістю від 7,5-8%", - вважає Дударенко.
На його думку, сьогодні ОВДЗ мають низку переваг. Це ліквідні папери з невисоким ризиком, які можна продати з мінімальними втратами, на відміну від корпоративних.
Крім того, за поточної волатильності на фондовому ринку ОВДЗ стають більш привабливим об'єктом інвестування.
Також у цей момент їхня прибутковість близька до муніципальних облігацій. Наприклад, папери Харкова торгуються із прибутковістю 7-7,5%, тоді як ОВДЗ зі строком погашення цього року також можна купити із прибутковістю 7%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас