Тимошенко піддали газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко піддали газу

Енергетика
375
Україна не може виробити єдину позицію на переговорах з "Газпромом". Президент України передоручив вирішення проблеми Юлії Тимошенко. Якщо вона не зможе домовитися з "Газпромом", то її позиції можуть серйозно похитнутися"Газпром" продовжує переговори з українською стороною, якщо вони скінчаться нічим, то російська монополія погрожує у ніч із понеділка на вівторок перекрити газові поставки. Як повідомили "Газеті.Ru" у понеділок представники газового холдингу: час закінчення переговорів невідомий, і протікають вони досить напружено.
Пізніше в прямому ефірі радіостанції "Эхо Москвы" представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що "момент можливого зниження поставок газу в Україну переноситься з 10 на 18 годин 12 лютого".
За його словами, досягнуто згоди про продовження 12 лютого переговорів між головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером і главою НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиною щодо проблеми заборгованості України за поставки російського газу. При цьому Київ весь понеділок видавав взаємовиключні заяви, що зайвий раз підтверджує слова політологів про вкрай складну внутрішньоукраїнську політичну ситуацію.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що українська сторона не має наміру платити за поставки російського газу в листопаді - грудні минулого року за цінами поточного, а за газ, поставлений уже цього року, заплачено буде за ціною 179,5 дол. за тисячу кубометрів.
Історія боргу
Під час візиту українського міністра енергетики Юрія Бойка в Росію, що відбувся наприкінці минулого року, він і глава "Газпрому" Олексій Міллер установили так звану прикордонну ціну для України в розмірі 179,5 дол. за 1 тисячу кубометрів. Це ціна за суміш середньоазіатського і російського газу. Торік ціна тисячі кубометрів суміші становила $130.
Однак через недопоставки газу із Середньої Азії "Газпром", щоб виконати свої зобов'язання, був змушений поставляти в Україну російський газ, а він коштує вже $314 за тис кубів.
Саме із цієї різниці цін і з'явився борг України перед Росією в розмірі $1,5 млрд. "Газпром" заявив, що якщо борг не буде погашений, або Україна хоча б не пообіцяє його погасити, 11 лютого будуть обмежені поставки газу. Через це постраждають не тільки українські споживачі, але й країни Європи, яким російський газ надходить через територію України.
Основні претензії "Газпрому" до України полягають саме в тому, що українська сторона не заплатила за поставки російського газу, що дорожчий від середньоазіатського, і навіть ще не законтрактувала ці обсяги. Тобто хто буде платити за газ - незрозуміло. Рішення саме цього питання й очікується від переговорів.
Одночасно із заявою Тимошенко пролунали слова українського першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, що заявив, що в НАК "Нафтогаз Україна" дійсно є борги і компанія готова забезпечити їхнє погашення, але лише з тією умовою, що контракт буде укладатися прямо з "Газпромом", без посередництва компанії "РосУкрЕнерго". При цьому Турчинов відкинув звинувачення "Газпрому" у тому, що Україна займається несанкціонованим відбором газу і затримує оплату поставок.
"Ми готові запросити міжнародних спостерігачів, щоб підтвердити, як ми сумлінно виконуємо всі взяті зобов'язання і не використовуємо газ, що Україні не належить", - заявив перший віце-прем'єр.
Однак від самої компанії "Нафтогаз" надійшла зовсім несподівана заява. Глава компанії Олег Дубина взагалі запропонував продати його компанію з відкритих торгів, або перепідпорядкувати "Нафтогаз" Раді національної безпеки. На думку Дубини, у такий спосіб буде виключена зайва політизація роботи компанії."Давайте її відкриємо і продамо: 1% - Укрсиббанку, 1% - Ощадбанку, зробимо "Нафтогаз" відкритим, усунемо політизацію і будемо спокійно працювати", - запропонував глава "Нафтогазу".
Аналітики говорять, що настільки різноманітні заяви української сторони викликані нестабільною обстановкою усередині самої України, і це може зіграти на руку "Газпрому". "Відсутністю консолідованої позиції України може скористатися російська монополія, що виступила єдиним фронтом разом з російською владою на захист своїх інтересів", - говорить заступник гендиректора Центру політичних технологій Олексій Макаркін.
"У російсько-українських переговорах "Газпрому" не обійтися без компромісів, але є непогані шанси зробити ці компроміси максимально вигідними для себе", - вважає експерт.
У цілому експерти впевнені, що взаєморозуміння буде досягнуто найближчим часом, просто тому, що Україна злякається потенційних проблем з Євросоюзом. А такі проблеми виникнуть неодмінно, якщо почнуться перебої в транзитних поставках російського газу через територію України. "З погляду політики Євросоюз позитивно ставиться до змін, що відбувають в Україні, - розповідає Макаркін. - А от з погляду європейських споживачів російського газу на перший план виступають суто прагматичні інтереси, а саме стабільність постачання палива. У цій ситуації Європа не підтримає Україну, для неї важливіше зберегти гарні відносини з постачальником, тобто з російським "Газпромом".
Таким чином, фактор явної або непрямої участі Євросоюзу в газовій війні, що насувається, буде підштовхувати Україну до виконання вимог "Газпрому".
Однак перші особи України явно намагаються звалити один на одного відповідальність за те, що відбувається.
Про це говорить той факт, що телеграма з обвинуваченням у небажанні платити і попередженням про можливе відключення, що глава "Газпрому" направив Віктору Ющенкові, український президент відразу передав Юлії Тимошенко з дорученням негайно вжити всі необхідні заходи.
Однак у лідерів України зараз немає єдиної думки про те, як розв'язати газові проблеми країни - якщо президент хоче зберегти стан справ, що існує, а Тимошенко прагне скасувати компанію-посередника "РосУкрЕнерго", але не може поки запропонувати виразної схеми постачання. Нагадаємо, що минулий російсько-український конфлікт із боку України залагоджував Юрій Бойко, глава українського Мінпаливенерго. Однак зараз цю проблему вирішувати прийдеться самій Юлії Тимошенко.
У цій ситуації вона сильно ризикує - Тимошенко може як значно підсилити свої позиції в політичній системі країни, так і послабити їх, якщо їй не вдасться домогтися від "Газпрому" вирішення проблеми з вигідних для України позицій.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас