5 найзручніших податкових систем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 найзручніших податкових систем

1807
Pricewaterhouse Coopers, IFC і Світовий банк склали рейтинг найбільш комфортних для бізнесу податкових систем. Україна виявилася на передостанньому, 177-му місці.
Рейтинг складений на підставі кількості податків, часу, необхідного на їхню сплату, і їхньої вартості, вираженої повною ставкою. Останній індикатор являє собою суму ставок (незалежно від бази оподатковування) таких податків: на прибуток, соціальні, на власність, з обороту та інші, як муніципальний і податок на паливно-мастильні матеріали.
Дослідники підкреслюють, що при оцінці податкової системи потрібно приділяти увагу всій сукупності податків, а не тільки податку на прибуток корпорації. У середньому цей податок становить 36% повної податкової ставки, а на його сплату йде лише 26% часу, витраченого на адміністрування всіх податків.
Лідером виявилися Мальдіви. На островах, де найбільшу роль в економіці відіграє третинний сектор (сфера послуг, головним чином туристичних), потрібно платити всього лише один податок у розмірі 9,1%, затративши на це менше години.
Для порівняння: українським бізнесменам потрібно сплатити 99 податків (сукупна ставка 57,3%), погашення яких займе 2085 годин (або 260 робочих днів) на рік.
На другому місці - Сінгапур. Тут на сплату п'яти податків іде 49 годин на рік. Сукупна податкова ставка становить 46,7%. З ускладненням податкової системи у Швейцарії банки Сінгапуру стають усе більш привабливими для зберігання капіталів.
Третє місце розділили Китай і Гонконг. Тут податковий прес являє собою чотири податки із сукупною ставкою 24,4%. Щоб їх сплатити, потрібно 80 годин. Незважаючи на те, що Гонконг в 1997 році був повернений під юрисдикцію Китаю, його статус вільного порту залишився незмінним, а гонконгський долар є офіційною валютою.
Четверте місце зайняли Об'єднані Арабські Емірати. Сплата 14 податків забирає всього 12 годин на рік. Сукупна ставка - 14,4%. А прибутковий податок у країні - найнижчий: громадяни ОАЕ платять усього 5% як соціальні внески. Завдяки відкриттю в 1950-х роках родовищ нафти ОАЕ входять у десятку найбагатших націй світу.
Замикає п'ятірку лідерів Оман. У султанаті створені всі умови для розвитку економіки: сукупна ставка податків становить 21,6%, на сплату 14 податків, що входять до неї, потрібно 62 години на рік. Видобуток нафти донедавна був основною галуззю місцевої економіки.
Стратегія сучасного економічного розвитку Оману спрямована на прискорену індустріалізацію та диверсифікованість економічної структури, оскільки запаси вуглеводнів при нинішніх темпах їх видобутку стрімко висихають.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас