Самооцінка підвела — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Самооцінка підвела

804
Італійський Intesa Sanpaolo Bank, що зірвав два роки тому угоду купівлі 85,42% акцій Укрсоцбанку, повідомив минулого тижня про придбання 100% акцій столичного Правекс-Банку. Якщо міланська група знову не передумає, то, за оцінками фахівців, нові акціонери зможуть осісти в Києві вже через шість-дев'ять місяців.
Відповідно до підписаної на минулому тижні угоди за Правекс-Банк повинні викласти 750 млн дол. (при власному капіталі фінустанови на 1 січня 143,5 млн дол.). Перегляд вартості можливий лише у випадку додаткових вкладень у банк його нинішніх власників - сім'ї мера Києва Леоніда Черновецького.
"750 млн дол. - це ціна з урахуванням корекції останньої аудованої звітності на дату закриття угоди. Якщо виросте капітал банку, то ми одержимо ще й суму цього збільшення", - розповів Діловій столиці голова наглядової ради Правекс-Банку Степан Черновецький. Нагадаємо, що ще кілька місяців назад він оцінював своє дітище в 0,7-1,2 млрд дол.
Експерти ж вважають і нинішню ціну угоди завищеною. "Збільшення прибутків фінустанов в 2007 р. сповільнилося до 44%, активи "накачані" за рахунок уливання іноземного боргового капіталу, а ризики, пов'язані з подальшим рефінансуванням залучених банками коштів, ведуть до збільшення вартості ресурсів і потенційного зниження маржі (доходів від активних операцій. - ред.).
Перспективи зростання українського фінансового сектора, активи якого вже досягають 90% ВВП, не настільки оптимістичні, щоб платити за банк більше чотирьох його капіталів", - розповів аналітик інвесткомпанії "Альфа-Капітал" Сергій Кульпинський. Головним плюсом Правекс-Банку спостерігачі вважають активне зростання його активів - майже 70% за 2007 р. і формування широкої філіальної мережі по країні (565 відділень і 2020 точок споживкредитування). До недоліків відносять значну залежність від населення.
"У нього висока вартість ресурсу через велику питому вагу депозитів у загальній структурі пасивів", - відзначив Кульпинський.
Втім, ресурсну проблему напевно зможуть вирішити майбутні акціонери, від яких чекають вкладень у структуру, що купується.
"Якщо простежити тенденцію активного розвитку інших іноземних банків в Україні, то можна прогнозувати, що капітал збільшиться і стане відповідати плану, що буде розроблений Intesa Sanpaolo, - адже капітал повинен бути адекватний активам", - розповів Степан Черновецький. Напевно в італійської групи є фінансові можливості для уливань - з ринковою капіталізацією в майже 90 млрд дол. вона посідає третє місце в єврозоні за цим показником.
Втім, не виключено, що власникам Правекс-Банку прийдеться самостійно вирішувати свої проблеми, оскільки спостерігачі допускають і можливість розірвання договору з Intesa Sanpaolo Bank, особливо, якщо кияни побажають підняти ціну. Вони згадують історію дворічної давнини, коли італійці вже відмовилися від покупки 85,42% акцій Укрсоцбанку.
З чуток, це відбулося через те, що Віктор Пінчук, що володів ним на той момент, підвищив вартість свого дітища з базових 1,2 млрд до 2 млрд дол. (у результаті УСБ за 2,2 млрд дол. купив інший італійський банк - UniCredit).
Постійні накрутки (під час due diligence ціна росла поступово) нагнітали обстановку на переговорах, а італійці на той момент були трохи обмежені в коштах. Тоді Intesa Sanpaolo Bank готував велику угоду на рідному ринку: йому потрібно було викласти 41 млрд дол. за свого колегу з Туріна - Sanpaolo IMI. Якщо міланські інвестори остаточно зважаться придбати Правекс-Банк, то провернуть угоду в максимально короткий термін. Багато чого буде залежати і від зв'язків акціонерів у владних структурах.
"На одержання всіх дозволів в Україні може знадобитися чотири-шість місяців. Наприклад, під час покупки грецьким Piraeus Bank Міжнародного комерційного банку (ICB) цей процес зайняв чотири місяці. Однак у даній ситуації ми говоримо про досить оперативне проходження всіх формальностей. У деяких випадках ці процеси можуть тягтися від дев'яти місяців до року", - резюмував директор інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital Микола Король.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас