Україна піде під землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна піде під землю

Енергетика
1431
Київ вчора вперше визнав наявність газового боргу перед Москвою.
Як стало відомо, НАК "Нафтогаз України" пропонує погасити його за рахунок кредиту Deutsche Bank за умови укладання прямих контрактів з "Газпромом" на покупку газу за $179,5 за тисячу кубометрів.
У російській монополії запропонований варіант називають неприйнятним. У сторін є можливість затягти конфлікт - у випадку відключення газу Україна планує брати його в підземних сховищах, тобто європейські споживачі "Газпрому" постраждати не повинні.
Вчора ввечері вперше після ультиматуму "Газпрому" Україна визнала заборгованість за спожитий газ. Про борг заявив перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, що до цього звинувачував у створенні кризи посередників - RosUkrEnergo і ЗАТ "УкрГаз-Енерго". Він висунув умову, за якої борг буде погашено: підписання прямого контракту з "Газпромом". Сума боргу названа не була.
У листі на ім'я заступника голови "Газпрому" Валерія Голубєва від 31 січня перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко підтверджує заборгованість перед ЗАТ "УкрГаз-Енерго" на 1 січня 2008 року в розмірі $1040,5 млн. "Зазначену заборгованість, за винятком спірних $76 млн, НАК готова погасити за шість-вісім тижнів після оформлення залучених коштів від Deutsche Bank, з яким компанія веде відповідні переговори", - говориться в листі. У штаб-квартирі банку відмовилися коментувати перебіг переговорів щодо кредитів, а в "Нафтогазі" не змогли уточнити, чи досягнута домовленість про залучення коштів.
В "Газпромі" підтвердили одержання листа, але сказали, що не розцінюють його як гарантію оплати боргу. У п'ятницю монополія визначила, коли може бути перекритий газ Україні - 12 лютого о 9.00. Переговори керівництва "Газпрому" з Ігорем Діденком в п'ятницю не дали результатів. У суботу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко обговорювала ситуацію із главою "Нафтогазу" Олегом Дубиною, який вчора ввечері вилетів у Москву для чергових переговорів.
У листі Діденка викладена головна вимога України: пряма закупівля середньоазіатського газу в "Газпрому" за раніше домовленою ціною ($179,5 за тисячу кубометрів). До листа додається проект відповідного договору. В "Газпромі" же наполягають, що пряма закупівля буде означати поставки російського газу (середньоазіатський законтрактований RosUkrEnergo) за $314,7 за тисячу кубометрів.
В "Газпромі" не змогли сказати, хто буде приймати українську делегацію. Сьогодні після полудня в Кремлі починаються урочисті заходи з нагоди 15-річчя створення "Газпрому" - вони вимагають присутності Олексія Міллера.
Гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-Інвест" Юрій Коровін вважає, що відключення газу відбудеться, оскільки Київ не готовий до компромісів і не має коштів на погашення боргу. Як пояснило джерело в "Нафтогазі", якщо "Газпром" скоротить поставки в Україну, НАК буде піднімати його з підземних сховищ газу. Зараз у них, за інформацією джерел на газовому ринку, перебуває близько 15 млрд кубометрів.
При загальному споживанні 75-78 млрд кубометрів газу на рік цих ресурсів вистачить мінімум на два місяці.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас