Про Фонд і рибок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про Фонд і рибок

Казна та Політика
599
Коли Валентину Семенюк призначили управляти Фондом держмайна, це саме по собі було весело. Як же, приватизацією поставили керувати одного із найбільш послідовних її ідеологічних супротивників! А нічого, спрацювалися. Керувала ФДМ нітрохи не гірше від Чечетова. Більше того, під завісу різниця між її роботою і роботою Михайла Васильовича ставала усе менш помітною. Ті ж конкурси "із пріоритетами", майже та ж риторика, ті ж партнери. Із гранд-проектів можна згадати хіба що складання в Україні реєстру держвласності, що нарешті завершилося. Цей реєстр ліпили років п'ять, але завершила саме Семенюк.
До продажу "Криворіжсталі" вона особливого відношення не мала, а боротьбу за Нікопольський завод феросплавів відверто "злила". Боротьба за "Оріану" теж нічим особливим не завершилася. А приватизацію "Луганськтепловоза" взагалі не назвеш предметом гордості. Хіба що згадати історію з інвестзобов’язаннями по Чорноморському суднобудівному заводі? Але й там питання вирішував не фонд, а Вадим Новинський.
Загалом, період перебування Валентини Петрівни на посаді запам'ятається спостерігачам хіба що її виходом заміж, ну і... звільненням.
З фонду йшли по-різному, але так шумно та весело - ніколи. Колись чиновники тихо збирали манатки і перекочовували ближче до центру Печерська...
Валентина Петрівна традицію тихого зникнення порушила. Справедливо порахувавши, що нинішня демократична коаліція в її "інвалідному" списковому складі знімати її буде довго, вона спокійно стала чекати розвитку подій.
І дочекалася. Кабмін, якому конче потрібні гроші на всілякі виплати, бачити все ту ж Валентину Семенюк на все тім же місці не міг. А ймовірність її швидкого зняття шляхом голосування в парламенті оцінював так само скептично, як і вона сама. Тоді, як і призначено нормальним героям, пішли в обхід. Через відсторонення голови від посади (як випливає з офіційного формулювання, "за фактом численних зловживань, що завдали значних збитків державі") і призначення нового першого зама, а фактично - в.о. Благо, що кандидатура Андрія Портнова давно озвучувалася, і подання на його призначення керівником ФДМ давно лежить у Верховній Раді. І тут почалося...
Відносини секретаріату президента та Кабміну і раніше теплотою не страждали, але так привселюдно вони все-таки не билися.
Віктор Балога назвав рішення Кабміну про відсторонення Валентини Петрівни серйозним правовим і політичним прецедентом, що суперечить Конституції. "Заявлені плани Кабміну щодо проведення цього року приватизації прямо пов'язані з оголошеними виплатами компенсацій за знецінені внески радянського Ощадбанку. Звичайно, уряд включив приватизаційний форсаж, що сьогодні зачепив керівництво ФДМ. Справа не в персоналіях: відсторонення Валентини Семенюк прямо суперечить Конституції".
Юлія Володимирівна лаятися не стала, а зробила дві речі. За кілька годин до появи президентського указу, що припиняв відсторонення Семенюк, Портнов був представлений колективу. Було також оголошено про звільнення Кабміном чотирьох заступників голови ФДМ. Тому що знати про указ президента, що готується, в уряді не зобов'язані, юридично все було зроблено цілком коректно.
Потім з'явився очікуваний указ, що Кабмін із християнською лагідністю та смиренністю виконав. Не роблячи ні найменшої таємниці зі свого ставлення до нього і його авторів. За словами першого віце-прем'єра Олександра Турчинова, до речі кажучи, що представив пана Портнова співробітникам ФДМ рівно за півгодини до появи указу, "ми не президентослухняний, а законослухняний уряд. Президент дійсно має право своїм указом припиняти постанови Кабміну. Він своїм правом скористався. Я ж вважаю, що уряд діяв у рамках повноважень, відсторонивши Семенюк".
Заодно він нагадав, що подання на звільнення голови ФДМ вже місяць лежить у парламенті...
Портнов теж налаштований цілком оптимістично. З його власних слів, він навіть встиг поспілкуватися в "толерантному стилі з Валентиною Семенюк, пообіцяти проявляти до неї максимальну повагу і взяти на озброєння все краще, що вона встигла зробити". У той же час уряд Тимошенко має намір відсторонити її на місяць від справ і провести поглиблене службове розслідування діяльності керівництва фонду. Напевно, для того, щоб більш детально вивчити все краще?
Перед новим керівництвом Фонду держмайна поставлене завдання - проводити прозору і чесну приватизацію. У чому це буде виражатися, "будемо дивитися".
Поки можемо лише сказати, що новими заступниками глави ФДМУ призначений Сергій Петрашко і Вадим Фесенко. Петрашко більше відомий як юрист Віктора Медведчука та Олександра Зінченка. Фесенко працював разом із Сергієм Тігіпко в групі ТАС і Нацбанку.
На 15 лютого ц.р. намічене засідання РНБОУ, на якому планують заслухати питання про підготовку концептуальних основ приватизаційної політики на 2008 рік. На початку тижня було видано указ президента про створення міжвідомчої комісії з напрацювання законодавства про приватизацію.
На одному з найближчих засідань Кабміну буде затверджуватися великий перелік об'єктів, які підлягають приватизації в 2008 році. Усього їх 466, але в принципі зрозуміло, що приватизаційні плани зроблять не вони, а два-три об'єкта - "Укртелеком" і Одеський припортовий, може, ще й КГЗКОР. А навколо шести пакетів обленерго буде боротьба. Ходять дуже різні чутки щодо їхньої долі і парламентських "дивідендів", які у випадку їхнього продажу може одержати уряд.
Але в секретаріаті президента не дрімають. Так що чого-чого, а стримувань і противаг вистачить...
До речі, за час недовгого перебування на посаді керівника ФДМ Портнову дуже сподобався акваріум з рибками, що дістався приватизаційному відомству в "спадщину" від одного з колишніх шефів, Бондаря. Андрій Володимирович навіть пообіцяв, що обов'язково буде рибок годувати.
Акваріум у фонді і справді заслужений. У свій час він став навіть об'єктом перевірки з боку контролюючих органів.
Приступити до годівлі рибок у ньому Портнов має намір "максимум тижня через півтора", тобто, можливо, уже після засідання РНБОУ. Строк досить оптимістичний. Але ясно одне: серед всіх безпосередніх і непрямих учасників процесу переділу власності апетит у рибок буде найскромнішим.
Ігор Маскалевич
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас