Костенко: Офіційний Київ повинен поставити перед РФ питання її боргів перед Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костенко: Офіційний Київ повинен поставити перед РФ питання її боргів перед Україною

Казна та Політика
182
Україна повинна поставити перед Росією питання її боргів перед українською стороною, що дозволить урегулювати питання енергопостачання на рівноправній основі, заявляє лідер Української народної партії, член фракції НУ-НС Юрій Костенко
В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю, коментуючи заяву російського "Газпрому" про намір припинити постачання природного газу в Україну у випадку невідшкодування боргу, що утворився, Костенко сказав: "Наша пісня гарна - починай спочатку".
Депутат відзначив, що протягом 17-річної історії постійно виникає подібна ситуація. При цьому він підкреслив, що поставки газу припинити неможливо, оскільки через територію України проходить близько 70% російського газу, що вона поставляє в країни Європи. "Технічно це зробити неможливо, оскільки це приведе до зриву постачання Росією газу з величезними санкціями для Росії ж", - сказав Костенко.
"Якщо говорити про постійні борги України перед Росією - вони й будуть постійними, доти, поки в Україні не з'явиться влада, що перед Росією не порушить питання відносно її боргів", - підкреслив Костенко.
За його словами, починати в цьому питанні потрібно не з газової сфери, а з того, що Росія до сьогоднішнього дня не розрахувалася за борги за заощадження українських громадян в Ощадбанку к. СРСР, за борги відносно активів Радянського Союзу, за борги з Чорноморського флоту та у багатьох інших питаннях.
"Тільки така комплексна постановка питання у відносинах України та Росії дозволить почати бесіду, у тому числі, і відносно енергопостачання на рівноправній основі", - підкреслив Костенко.
При цьому депутат нагадав, що в 2005 році Україна одержувала як плату за транзит російського газу в Європу 20 млрд. куб. м газу, а вже в 2008 році за ту ж саму послугу такого ж обсягу газу Україна одержала лише 8 млрд. куб. м. За його словами, при цьому тільки 5 млрд. куб. м газу необхідно використати для того, щоб транспортувати 110 млрд. куб. м газу з Росії в європейські країни.
"От вам і приклад рівноправних відносин і хто кому винен", - констатував Костенко, додаючи, що якщо подібна ситуація буде тривати, в 2009 році Україна зі своїх бюджетних коштів повинна буде купити газ, необхідний для прокачування російського газу в Європу.
Відповідаючи на запитання, чи вдасться Україні врегулювати ситуацію, що склалась з Росією, Костенко сказав: "Завжди вдавалося і цього разу вдасться. Тільки вдасться владнати за рахунок моєї і вашої, громадяни, кишені".
Костенко підкреслив, що українській владі потрібно не займатися "постійним улагоджуванням" питань, а "постійно змушувати Росію виконувати її обов'язки як держави, що використовує Україну, її територію майже безкоштовно".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас