Пенсійний фонд позбавляють грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійний фонд позбавляють грошей

Казна та Політика
640
Кабінет міністрів на засіданні схвалив зниження збору в Пенсійний фонд від операцій купівлі-продажу безготівкової валюти з 1% до 0,5%. Такі цифри були закладені в держбюджеті на 2008 р.
За словами експертів ринку, зниження збору навряд чи вплине на обсяг угод на міжбанку, але стане фактором для виведення банками валютного обороту з тіні.
Збір від операцій купівлі-продажу валюти, поряд зі зборами від мобільних операторів, з торгівлі ювелірними виробами, з купівлі-продажу нерухомості та автомобілів, був уведений у жовтні 1998 р., щоб ліквідувати заборгованість держави з виплати пенсій.
Банкіри та чиновники неодноразово вказували на необхідність його скасування. Але через дефіцит, що постійно зберігається, Пенсійного фонду він навряд чи буде скасований. У бюджеті Пенсійного фонду на 2008 р. заплановано, що збори від купівлі-продажу валюти складуть 1,6 млрд. грн.
Це не багато на тлі загального розміру бюджету ПФ (141 млрд. грн.), але з огляду на те, що на чверть він фінансується з держбюджету, це важливо. Адже саме за рахунок спеціальних зборів від низки операцій формується спеціальний фонд бюджету, з якого фінансуються спеціальні пенсії, а також соціальна допомога з догляду за інвалідами та допомога особам, які не мають права на пенсію. А у зв'язку з істотним збільшенням пенсій з 2008 р., зниження збору може підвищити дефіцит Пенсійного фонду.
За словами учасників ринку, прийняття такого рішення позитивно позначиться на імпортерах і тих, хто купує валюту в господарських цілях. Для банків зниження ставки збільшить можливості проведення арбітражних угод, але не зробить їх вигідними. "За міжбанківський день спред на покупку долара становить 5,05-5,06 грн. А 0,5%-вий збір у Пенсійний фонд становить 2,5 коп., тому про арбітраж мова йти не може, оскільки це невигідно", - стверджує Андрій Войтенко, начальник департаменту казначейських операцій банку "Фінанси та кредит".
"Зі зниженням ставки збору в Пенсійний фонд з'являється можливість використати коливання курсу валюти усередині місяця для відкриття спекулятивних валютних позицій, коли на початку місяця пропозиція експортерського валютного виторгу перевищує попит і курс валюти знижується, і в останній декаді місяця, коли попит на покупку валюти з боку імпортерів перевищує пропозицію і курс, відповідно, росте.
Якщо при зборі в Пенсійний фонд у розмірі 1% вартість відкритої позиції при курсі 5,00 становила 5,05, то при зниженні розміру збору у два рази вже з'являється можливість для арбітражу. Але я не думаю, що це істотно позначиться на обсягах міжбанківських угод", - вважає Наталя Шишецька, начальник управління грошових і валютних ринків "Віейбі Банку".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас