СОТ трапилось — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ трапилось

Казна та Політика
799
Генеральна рада Світової організації торгівлі (СОТ) прийняла Україну у свої члени. Для того щоб юридично оформити членство у СОТ, країні необхідно схвалити відповідний протокол.
Його ратифікацію у Верховній раді готові підтримати депутати і коаліції, і Партії регіонів, але тільки після розблокування роботи парламенту. У БЮТ заявляють, що швидка ратифікація дозволить Україні приєднатися до робочої групи зі вступу до СОТ Росії.
Учора в Женеві генеральна рада СОТ одноголосно схвалила звіт робочої групи з питань вступу України до СОТ і протокол про вступ країни в організацію. Після цього документ був підписаний президентом України Віктором Ющенком і генеральним директором СОТ Паскалем Ламі. Це означає, що Україна стала 152-м членом торговельної організації.
Посол Чилі, що очолював засідання генради при СОТ, Маріо Матус (глава робочої групи з питання вступу України до СОТ) привітав пана Ющенка із завершенням переговорного процесу, назвавши Україну прикладом лібералізації економіки, у тому числі в сільськогосподарській сфері, повідомило агентство УНІАН.
Як розповіло джерело в секретаріаті СОТ, Паскаль Ламі заявив, що із вступом України СОТ наближається до мети стати організацією, що об'єднує всі країни світу.
У відповідь Віктор Ющенко пообіцяв, що Україна буде відповідальним партнером і буде виконувати свої зобов'язання, пов'язані з відкриттям ринків, приведенням законодавства у відповідність із нормами СОТ. "Хочу сказати, що, вступаючи в провідний світовий торговельний клуб, Україна повністю усвідомлює відповідальність і необхідність неухильного дотримання його вимог і правил", - заявив президент. За словами джерела, Віктор Ющенко гарантував також ратифікацію протоколу про вступ України до СОТ Верховною радою в найкоротший термін.
Вступ України до СОТ почався в грудні 1993 року, коли була створена українська робоча група. Процес інтеграції країни до СОТ виявився таким же тривалим, як і Китаю, - 15 років. Цей термін був рекордним, але перевищити його зараз може Росія. З 1993 року Україною було підписано 52 двосторонніх протоколу із країнами-членами СОТ, але, за словами пана Матуса, прискорення процесу вступу почалося лише в 2005 році. Дійсно, до 2002 року Україна підписала 11 двосторонніх протоколів.
Уряд Віктора Януковича з 2003 по 2004 роки уклав протоколи ще з 21 країною, включаючи ЄС. В 2005-2006 роках уряди Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова підписали протоколи з 16 країнами. Наприкінці 2006 року протокол з Тайванем підписав новий уряд Віктора Януковича, завершивши в 2007 році переговори ще із трьома країнами, включаючи Киргизію, заради протоколу з якою Кабмін виділив країні гуманітарну допомогу в розмірі $27 млн.
Уряду Юлії Тимошенко наприкінці 2007-го-початку 2008 року залишалося лише гарантувати ЄС зобов'язання зі зниження експортних мит. Тепер у Верховну раду (ВР) СОТ внесе для ратифікації угоду про вступ, що складається з переліку взаємних конфіденційних зобов'язань України і СОТ. Україна повинна ратифікувати його не пізніше 4 липня, після чого після закінчення 30 днів країна де-юре стане членом СОТ.
Глава комітету ВР із питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) прогнозує, що протокол буде ратифікований одноголосним голосуванням депутатів коаліції. "Це політичне питання, а по політичних питаннях ми голосуємо одноголосно", - пояснив він. Перешкодою ратифікації протоколу СОТ може стати блокада роботи ВР представниками Партії регіонів (ПР). Але у фракції відзначають, що не будуть заважати парламенту вчасно ратифікувати протокол. "У нас є час на прийняття протоколу до 4 липня. Не думаю, що прийдеться так довго блокувати трибуну", - сказав народний депутат Анатолій Кінах (ПР). Його підтримав колега по фракції Олексій Плотніков: "Якщо ми голосували за прийняття пакета законопроектів СОТ, то чому повинна бути проблема з ратифікацією". "Однак спочатку нам потрібно побачити, які домовленості були внесені на фінальній стадії переговорів - по експортних митах, ліцензуванню продуктів харчування", - уточнив пан Кінах. За словами Сергія Терьохіна, набрання чинності протоколом дійсно "вимагає перегляду низки бюджетних позицій".
За словами пана Терьохіна, Україна, безумовно, приєднається до роботи групи зі вступу Росії до СОТ і висуне три групи вимог. "По-перше, нас цікавить скасування квот на наш експорт - цукор, спирт, труби великого діаметру. Воно заплановано на 2011 рік, але нас це не влаштовує. По-друге, ми будемо наполягати на скасуванні мит на експорт російської нафти, тому що бачимо в цьому механізм субсидування внутріросійських споживачів. І ще: Росії необхідно привести своє антимонопольне законодавство у відповідність із нормами СОТ", - сказав він. Це може затягти вступ Росії в організацію. "Вступ України до СОТ не спрямовано проти третіх країн, у тому числі Росії", - заявляв раніше віце-прем'єр Григорій Немиря. Учора він на телефонні дзвінки не відповідав.
Представники опозиції визнають, що не зможуть перешкоджати висуванню Україною вимог до Росії. "В інтересах України якнайшвидший вступ Росії до СОТ", - упевнений пан Кінах. "На жаль, переговори в рамках СОТ належать до повноважень уряду. Нам залишається лише сподіватися, що він не буде висувати завищених вимог і псувати відносини із ключовим партнером", - сказав Олексій Плотніков. Частка Росії в експорті України в січні-листопаді 2007 року склала 25,9%, імпорту - 28,1%.
З якими країнами-членами СОТ Україна підписала двосторонні протоколи
До 2002 року: Грузія, Нова Зеландія, Індія, Канада, Латвія, Марокко, Мексика, Румунія, Словенія, Уругвай, Південна Корея. 2003 рік: Болгарія, Бразилія, Угорщина, ЄС, Ізраїль, Куба, Польща, Словаччина, Таїланд, Чехія, Естонія.
2004 рік: Аргентина, Гондурас, Домініканська Республіка, Литва, Малайзія, Монголія, Парагвай, Туреччина, Швейцарія, Шрі-Ланка.
2005 рік: Індонезія, Ісландія, Китай, Молдавія, Норвегія, Перу, Сальвадор, Хорватія, Еквадор, Японія.
2006 рік: Австралія, Вірменія, Єгипет, Колумбія, Панама, США, Тайвань. 2007 рік: В'єтнам, Гватемала, Киргизія.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас