Тимошенко у пошуках вкрадених грошей "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко у пошуках вкрадених грошей "Нафтогазу"

Енергетика
429
Тимошенко заявила, що розцінки в Україні нижчі від аналогічних у Німеччині в 5 разів. У Чехії ставка транзиту газу вища від нашої в 6 разів...
Учора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко разом із силовиками, міністрами та керівництвом КРУ провела нараду щодо фінансового балансу компанії "Нафтогаз України". Ця зустріч стала продовженням своєрідного "громадського слухання" із проблем НАК, що у минулу п'ятницю започаткувала РНБО. Тоді, нагадаємо, Президент доручив Кабінету Міністрів в 10-тиденний термін розробити план оптимізації діяльності "Нафтогазу".
Офіційно, підсумком учорашньої наради повинен був стати робочий протокол, на підставі якого міністерства і "Нафтогаз" у найближчі дні підготують уже конкретні кроки для фінансового оздоровлення компанії.
Але за підсумками зустріч більше нагадувала презентацію керівництву СБУ і Генпрокуратури схем і методів роботи в енергосекторі команди екс-міністра ПЕК Юрія Бойка. При цьому, Тимошенко відверто вимагала від силовиків карного покарання для депутата від Партії Регіонів.
Тим більше, уже сьогодні в прем'єра, за її словами, досить матеріалів, по яких Бойко, мінімум, перевищив службове становище. Мова йде як і про 5 млрд куб газу, які раніше були сплачені РосУкрЕнерго в рахунок погашення боргу, так і про умови зберігання газу РУЕ в українських підземних сховищах.
Але найбільше главу Кабміну зацікавило питання ставки транзиту палива територією України. Тимошенко заявила, що існуючі сьогодні розцінки в Україні нижчі від аналогічних у Німеччині в 5 разів. У Чехії ставка транзиту газу вища від нашої в 6 разів. Виявилося, що відповідно до договору між НАК і РосУкрЕнерго ставка транзиту протягом 25 років може переглядатися не більше двох разів. І ця можливість уже використана. Такі ж умови зафіксовані й у договорі щодо ПСГ.
"Я прошу НАК "Нафтогаз України" найближчим часом направити листа в Генеральну прокуратуру і СБУ, щоб завести кримінальні справи відносно посадових осіб, які це підписували та візували" - дала доручення голові правління НАК Олегові Дубині прем'єр. Бажання Тимошенко запитати за допомогою силовиків з Юрія Бойка і голови правління УкрГаз-Енерго Ігоря Вороніна повністю підтримують і в КРУ.
"Ні в Бойка, ні у Вороніна не було таких повноважень. Ці люди перевищили повноваження та повинні відповідати за законом" - заявив на нараді глава відомства Микола Сивульський.
Під час наради стало очевидним, що сьогодні й уряд, і керівництво НАК основною можливістю поправити фінансовий стан "Нафтогазу" бачать у поверненні компанії монопольного становища на внутрішньому ринку. Правда, саму боротьбу за поставки газу вітчизняним споживачам Юлія Тимошенко анонсувала у властивій їй "сенсаційній" манері.
"Починаючи з листопада 2007 року всі розмови про те, що RosUkrEnergo забезпечує Україну природним газом - це міф, і вони не поставили сьогодні газ в Україну. Вони не підписали угод, не передали це актами, і практично залишили Україну з листопада без газу" - заявила Тимошенко, звертаючись саме до журналістів.
"Ми забезпечуємо газом із власних можливостей" - на вимогу прем'єра, підтвердив інформацію керівник НАК Олег Дубина.
Після наради співрозмовник у компанії "Нафтогаз" пояснив, що прем'єр мала на увазі, говорячи про припинення поставок газу компанією РосУкрЕнерго. Виявилося, що мова йде в більшій мірі про спільне підприємство РУЕ і "Нафтогазу" - "УкрГаз-Енерго", що є монопольним постачальником імпортного газу усередині країни.
"Квота УкрГаз-Енерго на поставки газу обмежена ліцензією. І вони її вичерпали. Але з листопада відмовляються підписувати договори на поставку газу НАК. За листопад-грудень "Нафтогазу" заборгували 3 млрд куб газу. Але головне, ми не можемо одержати через це компенсацію з бюджету на 900 млн гривень. Що негативно позначається на фінстановищі компанії" - розповів представник компанії.
Співрозмовник не уточнив, який газ сьогодні використовує НАК. Але, схоже, у самій команді Олега Дубини вирішили використати у протистоянні з УГЕ "наробітки" Юрія Бойка та Ігоря Вороніна. Представники останніх неодноразово заявляли, що сьогодні немає реальної можливості проаналізувати, чий саме газ і в яких обсягах перебуває в українських ПСГ. Саме цю "схему" уже кілька разів з успіхом застосовували в часи уряду Віктора Януковича. Наприклад, у погашенні боргів перед "РосУкрЕнерго".
Тому, не виключено, що сьогодні НАК також відбирає в ПСГ газ, що належить УкрГаз-Енерго. Адже на момент початку опалювального сезону, власного палива в підземних сховищах у держкомпанії було тільки близько 4 млрд куб. Та й то за словами Бойка.
Відомо, що днями "Нафтогаз" направив офіційний лист компанії РосУкрЕнерго, яким пропонує продавати весь імпортний газ саме НАК. А для більшої зговірливості РУЕ, дочірня компанія НАК - "Укртрансгаз" відмовила СП у пролонгації договорів на транспортування газу для споживачів цього року. Більше того.
Тепер компанія не зможе не тільки поставити паливо промисловості, але і ввести його в країну. В уряді вже порадили відомству Валерія Хорошковського не розмитнювати поставки "УкрГаз-Енерго".
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас