Як застрахувати золото-діаманти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як застрахувати золото-діаманти

446
"Коли ми переможемо у світовому масштабі, ми зробимо із золота громадські відхожі місця на вулицях декількох найбільших міст світу", - мріяв колись великий революціонер Володимир Ленін.
Як не дивно, ця мрія дідуся Леніна збулася, щоправда, поки що в приватному порядку - в окремо взятих котеджах і віллах. І добре, якщо в цих маєтках охорона надійна та унітаз прикручений міцно. Тоді хазяїн спить спокійно. Але якщо в нього крім цієї "коштовності" є й інші, наприклад, прикраси із золота або платини, перлів або діамантів, - їх до підлоги не прикрутиш. У такому випадку варто подумати про додатковий захист - страховий.
Принадності страховки
Далеко не всі вітчизняні страховики беруть на себе сміливість страхувати ювелірні та інші цінності. "Ми надаємо такий захист фізичним особам, тільки якщо вони страхують свій будинок або квартиру з усім майном. Але коштовності в цьому випадку власник повинен не носити, а зберігати в сейфі", - розповідає директор департаменту страхування "Страхових традицій" Тарас Чемерис.
На думку ризик-менеджерів, ходити з діамантами по вулиці - це однаково що нести перед собою пачку доларів.
"Дуже висока ймовірність того, що їх захочуть відібрати в хазяїна, а виходить, страховикові прийдеться платити відшкодування", - говорить начальник служби маркетингу і реклами страхової компанії "Аска" Дмитро Калишевський. Тому їхня компанія надає подібні послуги тільки перевіреним VIP-клієнтам.
Втім, за його словами, страхувати дорогі прикраси бояться не стільки компанії, скільки самі клієнти.
"Ви уявіть собі: при укладанні договору страхування робиться докладний опис коштовностей і умови їхнього зберігання. Один екземпляр цього опису залишається в клієнта, а другий іде страховій компанії, - продовжує Калишевський. - Чи спокійно буде спати хазяїн коштовностей, знаючи, що десь зберігається докладна розповідь про його скарби, до якої мають доступ як мінімум п'ять чоловік?"
Проте, низка компаній почала замислюватися про розширення послуг зі страхування коштовностей. Зрослий інтерес страхових компаній до цього виду діяльності пояснюється просто: усе більше українців починають жити "блискуче". За останні три роки обсяг виробництва ювелірних виробів збільшився більш ніж удвічі, а імпорт - майже в 2,5 рази.
А діамант-то справжній?
У випадку якщо страховик погодиться застрахувати коштовності приватної особи окремо від майна, він неодмінно попросить надати документи, що підтверджують як автентичність предмета, так і вартість об'єкта страхування.
"Компанія ніколи не візьме на страхування речі без підтвердження експертом їхньої вартості і цінності. Цей факт і є вирішальним при страхуванні ювелірних прикрас, каменів, виробів з дорогоцінних металів", - стверджує начальник управління страхування майна СК "Європейський страховий альянс" Олена Калініна.
Для підтвердження автентичності та оцінки коштовностей страховики радять звертатися до тих фахівців, чиє право проводити експертизи підтверджено документально.
"Визначення страхової суми таких цінностей зазвичай проводиться сертифікованими експертами трьома методами: за каталогом, за аукціонною ціною або шляхом порівняльного аналізу. Ураховується період створення виробу, приналежність до певних історичних епох, участь у престижних виставках, наявність оригінальних гравірувань майстрів", - пояснює начальник управління масових видів страхування СК "Провідна" Олена Волошко. Якщо в коштовності не настільки тривала історія, досить буде чека і визначення її справжності.
Страховка арештантові не призначена
І ще один немаловажний пункт, який варто уважно вивчити при складанні договору. Існує низка обставин, за яких страхова компанія має право не компенсувати збитки клієнта.
"Якщо ювелірні прикраси або колекційна річ піддавалися реставрації, відновленню або внесенню яких-небудь інших змін, то збитки, які спричинили ці маніпуляції, оплачені не будуть", - говорить Олена Калініна. Крім того, не варто розраховувати на страхове відшкодування й у випадку конфіскації або експропріації цінності, а також пред'явлення його власникові фінансових претензій з боку третіх осіб.
Скільки коштує захист
Тарифи на страхування цінностей розраховуються індивідуально. Ураховується все: умови зберігання та використання, привабливість для грабіжників, ступінь "крихкості" об'єкта, його підданість різним впливам, наявність мір протипожежного захисту та захисту від протиправних дій третіх осіб. "Підсумкова ставка залежить від підвищувальних коефіцієнтів, застосовуваних при страхуванні майна. У середньому тариф буде коливатися від 1 до 4% страхової суми", - пояснює Олена Калініна. До речі, страховики радять купувати поліси не на одну коштовну річ, а відразу на все.
"При страхуванні майна чим вища страхова сума, тим нижчий тариф. Тому вигідніше страхувати "оптом", - говорить Тарас Чемерис.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас