"Чорний вівторок": США на межі рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Чорний вівторок": США на межі рецесії

Фондовий ринок
2371
Американські фондові ринки у вівторок впали через украй негативний звіт про спад у невиробничому секторі американської економіки.
За підсумками торгів індекс "блакитних фішок" Dow Jones Industrial Average обвалився на 370,03 пункту, або на 2,9%, до 12265,13 пункту. "Високотехнологічний" Nasdaq Composite впав на 73,28 пункту, або на 3,1%, і закрився на позначці 2309,57 пункту. Індекс широкого ринку S&P 500 закрився зі зниженням на 44,18 пункту, або на 3,2%, на позначці 1336,64 пункту.
Такого серйозного падіння американські біржі не переживали майже рік, повідомляє Bloomberg. Дані про спад у секторі послуг США не на жарт налякали інвесторів. Такі цифри можуть свідчити про те, що американська економіка вже вступила у фазу рецесії. Індекс ISM невиробничого сектора, на який припадає до 90% економіки США, включаючи такі галузі, як транспорт, готельно-ресторанний бізнес і фінансовий сектор, скоротився в січні до 41,9 пункту, що є найнижчим значенням з жовтня 2001 року. Дані щодо індексу були опубліковані 5 лютого на годину раніше запланованого, тому що в Institute for Supply Management's побоювалися витоку інформації перед початком регулярних торгів на фондовому ринку.
Тривожний звіт зі США викликав обвал котирувань на європейських фондових ринках, а також серйозне падіння цін на нафту та метали.
На такому тлі акції Exxon Mobil, найбільшої нафтової компанії в Сполучених Штатах, упали на $3,33, або на 3,9%, до $82,11. Котирування акцій Chevron Corp., що займає друге місце в США, знизилися на $2,28, або на 2,8%, до $79,74. Папери гірничодобувної компанії Freeport-McMorRan Copper & Gold Inc. втратили $5,27, або 5,8%, і закрилися на позначці $85,91.
Про рецесію стали говорити і представники Федеральної резервної системи. Глава Федерального резервного банку Річмонда Джефрі Лекер (Jeffrey Lacker) у вівторок заявив про можливість виникнення "м'якої рецесії" в економіці США. Під цим терміном Лекер розуміє незначний економічний спад і довгий період відновлення. Він відзначив, що такі прогнози роблять необхідним подальше зниження процентної ставки по федеральних фондах. Відзначимо, що це перший випадок, коли рецесію передвіщає чиновник настільки високого рівня.
Негативний настрой інвесторів посилений і тим, що проблеми американської економіки поширюються і на Європу. Як стало відомо у вівторок, індекс банку Royal Bank of Scotland Group Plc, що відображає стан у секторі послуг європейської економіки, упав до 50,6 пункту, що є найнижчою позначкою з липня 2003 року. Знаходження показника вище рівня 50 пунктів відображає зростання, а нижче 50 пунктів скорочення. Грудневі дані по роздрібних продажах також показали зростання усього на 2%, що додало впевненості в помітному уповільненні темпів зростання європейської економіки.
Падіння котирувань у банківському секторі було викликано проблемами із кредитними рейтингами компаній, що займаються страхуванням облігацій. Агентство Fitch Ratings заявило, що воно знову буде розглядати обґрунтованість рейтингу AAA, виданого компанії MBIA у зв'язку зі збільшенням втрат від роботи з іпотечними паперами. Перегляд рейтингу таких компаній може відбитися і на кредитних рейтингах американських банків. У результаті, акції Citigroup, найбільшого банку в Сполучених Штатах за розміром активів, втратили $2,17, або 7,4%, і закрилися на позначці $27,05. Котирування акцій Merrill Lynch & Co. упали на $3,23, або на 5,6%, до $54,50. Акції MBIA знизилися на $0,49, або на 3,2%, до $14,90.
У цілому, на Нью-Йоркській фондовій біржі, NYSE, число акцій, що впали, перевищило число акцій, що виросли, у співвідношенні 4 до 1. Співвідношення акцій на електронному майданчику Nasdaq дорівнювало 4 до 1. Обороти на NYSE були середніми - 1,4 млрд. акцій. На електронному майданчику Nasdaq обороти склали 2,2 млрд. акцій.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас