Генрада СОТ в Женеві затвердила протокол про прийняття України в організацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генрада СОТ в Женеві затвердила протокол про прийняття України в організацію

Казна та Політика
390
Генеральна рада Світової організації торгівлі (СОТ) на засіданні у вівторок у Женеві затвердила протокол про прийом України до членів СОТ.
Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", Генрада на підставі звіту робочої групи і переліку ринкового доступу для товарів і послуг затвердила рішення та схвалила протокол приєднання, що повинні підписати в найближчі хвилини президент України Віктор Ющенко і генеральний директор СОТ Паскаль Ламі.
Потім Україна повинна до 4 липня ратифікувати угоду про вступ до СОТ, що буде підписана о 16:15 за європейським часом у Женеві, після чого протягом 30 днів Україна стане повноправним членом СОТ.
На даний момент повна інформація про всі умови вступу України до СОТ відсутня, тому що застережені у двосторонніх угодах із країнами-членами умови носять конфіденційний характер.
Відповідно до інформації Міністерства економіки, після приєднання до СОТ Україні необхідно прийняти ще 11 законів і низку нормативних документів уряду. Зокрема, мова йде про мита на експорт соняшника, брухту чорних і кольорових металів, шкірсировини і худоби, дискусія про які з Євросоюзом привела до затримки процесу вступу України до СОТ наприкінці минулого року. Відповідно до досягнутих домовленостей, мита будуть діяти протягом перехідного періоду, що протриває від двох до п'яти років.
На думку експертів, тривалі терміни підготовки до вступу до СОТ привели до того, що приєднання України до цієї організації не принесе різких змін в економіці країни. Серед галузей, що найбільше виграють, називають металургію і хімію, які більше за інших страждають від антидемпінгових розслідувань на розвинених ринках.
Найбільші ризики, як вважають експерти, вступ до СОТ несе автовиробникам і низці галузей аграрного сектора. На думку міністра аграрної політики, серед них - виробництво цукру, молока та овочівництво, які зіштовхнуться з збільшенням конкуренції та необхідністю виконувати підвищені стандарти якості.
У той же час аналітики фондового ринку прогнозують, що приєднання України до СОТ збільшить приплив іноземних інвестицій у країну, які повинні компенсувати в платіжному балансі можливе збільшення імпорту.
Як припускають деякі експерти, аграрне та агропромислове лобі у Верховній Раді, представлене як у правлячій коаліції, так і в опозиційних фракціях, можуть затруднити процес ратифікації угод про вступ України до СОТ.
Ще однією проблемою при ратифікації експерти називають можливу протидію проросійського лобі у Верховній Раді, що побоюється, що офіційний Київ може використати своє членство у СОТ як інструмент тиску на Москву, оскільки РФ ще продовжує переговори про приєднання до СОТ.
Україна вела переговори про вступ до СОТ більше 14 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас