Британська нерухомість дешевшає, але не в секторі для мільярдерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британська нерухомість дешевшає, але не в секторі для мільярдерів

Нерухомість
199
Ціни на житлову нерухомість у Великобританії стагнували в січні через жорсткість вимог на іпотечні кредити і зниження числа охочих купити нові будинки, повідомляється 5 лютого в доповіді HBOS Plc.
Середня ціна житлового будинку у Великобританії залишилася без змін на рівні 197244 фунтів стерлінгів у січні в порівнянні із груднем, повідомляється в доповіді найбільшого іпотечного кредитора Великобританії. Однак у порівнянні з попереднім кварталом (IV квартал 2007 року) у січні ціни знизилися на 1%. У річному вираженні ціна на нерухомість виросла на 4,5%.
На ринку нерухомості спостерігається явний застій і навіть тенденція до зниження вартості житлових будинків, що грає на користь зниження ключової ставки Банку Англії, коли комітет монетарної політики збереться на засідання 7 лютого. "На ринку нерухомості продовжує спостерігатися тенденція до охолодження, - говориться в доповіді HBOS. - Ми очікуємо, що в 2008 році ціни будуть стагнувати. Банк Англії з великою ймовірністю знову знизить ключову ставку в найближчі місяці, а також удасться до даної міри на найближчому засіданні". Аналітики прогнозують, що 7 лютого Банк Англії знизить на 25 базисних пункту ключову ставку до 5,25%.
Втім, звіт HBOS перевершив очікування економістів, які чекали падіння цін на 0,4%. Багато в чому падіння було обмежено збільшенням цін на дорогу нерухомість у Лондоні, що купували іноземці, що намагаються знайти для себе середовище, де вони могли б перебувати під захистом британського законодавства. За даними доповіді Knight Frank LLC, що також була опублікована 5 лютого, середня ціна будинків і апартаментів дорожче 2,5 млн. фунтів стерлінгів виросла на 1,1% у січні в порівнянні із груднем. Це найбільш істотне зростання із вересня. У річному вираженні дорога лондонська нерухомість виросла в ціні на 26%.
Особисті дефолти по іпотечних кредитах знизилися на 3,9% в IV кварталі в порівнянні з попереднім кварталом. "Ми очікуємо, що фундаментальні економічні показники вкупі з більш низькими ставками по кредитах підтримають ціни на будинки, - заявив Мартін Еліс (Martin Ellis), провідний економіст HBOS. - Стабільне економічне зростання повинне позитивно позначитися на стані ринку праці". Втім, Банк Англії прогнозує, що темпи економічного зростання в 2008 році знизяться до 2% проти 3% в 2007 році.
Зниження прогнозів зростання ВВП Великобританії та жорсткість норм видачі іпотечних кредитів все-таки впливає на ринок нерухомості в країні. Вартість будинків знову знизилася в січні, за даними Nationwide Building Society. Однак це більшою мірою стосується нерухомості за межами Лондона і цінового сектора для простих британців.
Дорога нерухомість у Лондоні стає вкладенням у свою безпеку, стабільність і престиж для нових мільйонерів і мільярдерів із країн, що розвиваються. Найдорожчий з нових будинків у Лондоні був проданий за 50 млн. фунтів стерлінгів у грудні. Покупцем виявилася підприємниця з Казахстану Хуріє Перамаа у віці 75 років, про що повідомляла газета Sunday Times 27 січня. Новий будинок казахстанської мільйонерки знаходиться на Бішоп Авеню та має дев'ять спалень, 16 ванних кімнат і 5 кімнат для прийому гостей. Однак оздоблення будинку, що казахська підприємниця купила в турецького мільйонера, не влаштувало нову власницю. Вона має намір витратити ще 30 млн. фунтів стерлінгів на його ремонт і внутрішнє оформлення. Сусідами казахської дами є такі ж люди з дуже високими доходами, завдяки яким Бішоп Авеню одержала назву - Вулиці мільярдерів.
Сусідом Перамаа став і ізраїльський мільярдер Лев Левієв (Lev Leviev), що також у січні купив свій будинок за 35 млн. фунтів стерлінгів, про що повідомляло видання Daily Telegraph. Однак найдорожчий будинок у Великобританії належить індійському сталевому королю Лакшмі Міттал (Lakshmi Mittal), що заплатив в 2004 році за своє житло всього 57 млн. фунтів стерлінгів і оселився недалеко від Кінсенгтонського палацу. У порівнянні з настільки дорогими будинками власність Романа Абрамовича, що також має будиночок у Лондоні, виглядає досить скромно.
Відповідно до списку найбагатших людей у Великобританії в 2007 році, що опублікувала газета Sunday Times, у Великобританії проживає близько 68 мільярдерів із усього світу. Значну їхню частину становлять нові мільйонери та мільярдери з Китаю, Росії та Індії. При цьому цих людей не цікавлять ставки по іпотечних кредитах або стан британської економіки, включаючи бонуси фінансового Сіті. Вони шукають середовище, у якому їм було б зручно та безпечно жити серед собі подібних.
Тому можна прогнозувати, що збільшення цін на дорогу нерухомість Лондона продовжиться, навіть в умовах падіння бонусних виплат серед топ менеджерів фінансових компаній Лондонського Сіті.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас