Експерти: Ціна купівлі Правекс-Банку виправдана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ціна купівлі Правекс-Банку виправдана

Фондовий ринок
848
Висока ціна угоди купівлі 100% акцій ВАТ "Правекс-Банк" (Київ) банківською групою Intesa Sanpaolo є виправданою, оскільки український банк займає лідируючі позиції в сегменті роздрібного кредитування, а також має добре розвинену клієнтську базу, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти українських інвестиційних компаній.
Як повідомлялося, Intesa Sanpaolo підписала угоду із власниками Правекс-Банку про покупку 100% його акцій майже за EUR504 млн.
"Ціна цієї угоди вища від середньоринкових мультиплікаторів (5,24 - ціна/власний капітал, P/BV) придбання українських банків іноземними фінустановами, однак, з огляду на яскраво виражену спеціалізацію Правекс-Банку на роздрібному кредитуванні і його лідируючі позиції в цьому сегменті, вона може бути виправдана", - сказав агентству директор інвестиційно-банківського департаменту інвесткомпанії (ІК) Dragon Capital (Київ) Микола Король.
Голова департаменту інвестиційно-банківських послуг ІК Concorde Capital (Київ) Віталій Струков, у свою чергу, додав, що банк, таким чином, одержав "премію" за розвинену роздрібну мережу та клієнтську базу.
На думку старшого аналітика ІФГ "Сократ" (Київ) Романа Лисюка, загальна ціна угоди буде включати коректування ціни на підставі розрахованих чистих активів Правекс-Банку на момент завершення угоди.
"Можна сказати, що Intesa одержує гарний актив, тому що Правекс-Банк володіє шостою за розміром в Україні роздрібною мережею на 560 підрозділів. Банку також належить близько 2 тис. пунктів точкових продажів і 280 банкоматів", - сказав він.
Експерти зійшлися на думці, що ця угода буде мати позитивний вплив на акції інших банків, що торгуються на ПФТС. Зокрема, на думку економіста відділу інвестиційного консалтингу "Юпрас Капітал" (Донецьк) Андрія Тарасенка, угода купівлі Правекс-Банку ще раз підкреслює привабливість українського банківського ринку для закордонних інвесторів.
У свою чергу, М.Король прогнозує помітне збільшення котирувань тих фінансово-кредитних установ, які в цей час не залучили іноземного стратегічного інвестора, - Родовід Банку та Мегабанку.
З огляду на умови проведення угоди, А.Тарасенко і Р.Лисюк підсумували, що західні банки готові платити істотну премію, тому що за даними Національного банку України, Правекс-Банк за розміром загальних активів (5,709 млрд грн) на 1 жовтня 2007 року займав 23-є місце серед 173 українських банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас