Ставки більше не знижуються: Огляд ринків за тиждень (28 січня - 1 лютого) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставки більше не знижуються: Огляд ринків за тиждень (28 січня - 1 лютого)

Фондовий ринок
320
Світовий ринок
За підсумками тижня основні світові індекси продемонстрували зростання, обумовлене рішенням ФРС США на своєму засіданні в середу знизити дисконтну ставку на 0,5% до 3% річних, а також новинами із сектора злиттів і поглинань. Позитивно вплинуло на настрої інвесторів звістка про можливу покупку найбільшим у світі виробником програмного забезпечення Microsoft Corp. оператора пошукового сервісу Yahoo Inc. за $44,6 млрд. Підтримала ринки і котирування акцій добувних компаній, зокрема, новину про придбання 12% акцій гірничодобувної Rio Tinto Group китайської Chinalco та американської Alcoa Inc. З несприятливих новин було озвучене повідомлення про скорочення в США кількості знову створених робочих місць у січні, а також зниження темпів росту ВВП США в четвертому кварталі (0,6% Y-t-Y, виявилися нижчими за прогнозовані), що все-таки нагнітають страхи перед можливою рецесією.
Фондові індекси США завершили тиждень з плюсом: Dow Jones 65 Composite виріс на 5,51%, Sn 500 Index додав 4,87%, а Nasdaq Comp - 3,75%. Європа також показала приріст: німецький індекс DAX 30 підріс на 3,10%, датський MSCI DENMARK - на 3,6%, бельгійський BEL 20 - на 5,7%.
Український ринок
Минулий тиждень український фондовий ринок закінчив падінням, - ПФТС втратив 2,48%. Варто відзначити активність вітчизняних інвесторів, - обсяги торгів склали $121,08 млн (на 132% більше результату позаминулого тижня). Лідерами продажів стали акції компаній Центренерго (CEEN, $8,69 млн.), Південного гірничозбагачувального комбінату (PGZK, $8,97 млн.), Укрсоцбанку (USCB, $7,73 млн.), Алчевського металургійного комбінату (ALMK, $7,31 млн.), а також Київенерго (KIEN, $6,31 млн).
На цьому тижні (5 лютого) ми очікуємо новин про вступ України до СОТ, що, на нашу думку, послужить позитивним сигналом для інвесторів. Разом зі сприятливими новинами зі світових площадок ця подія (більш психологічно) може зломити негативний тренд на українському фондовому ринку.
Енергетика
Енергетичний сектор увесь тиждень йшов у тандемі з ринком, показавши найбільший оберт у спадному тренді в четвер після зниження в середу ставки ФРС ($13,3 млн., або 42,1% загального обсягу торгів в галузі за тиждень). П'ятничне відновлення росту не змогло вивести енергетику в позитивне поле (ARTCP-Electricity упав на 2,0% за підсумками тижня проти -2,5% індексу ПФТС).
Падіння котирувань більшості паперів сектора загалом скоріш необхідний фактор, ніж закономірний, для більш вигідних покупок з нових цінових рівнів (особливо це стосується енергорозподільних компаній, більшість яких переоцінені). Настрої іноземних ринків залишаються насьогодні визначальним фактором спрямованості українського ринку та енергетичного сектора в тому числі.
У цілому, тло для торгів на ринку енергетики ми схильні вважати помірковано позитивним.
Позитивні зрушення були відчутні минулого тижня в плані інвестицій на внутрішньому ринку енергетики. В середу Міністр палива та енергетики України Юрій Продан і представники Європейського банку реконструкції та розвитку обговорили питання надання кредитів і консультаційних послуг українським енергетичним компаніям. Результатом переговорів може стати підписання кредитного договору на суму EUR150 млн. з проекту будівництва лінії електропередачі 750 кв Рівненська АЕС-підстанція "Київська" вже наприкінці лютого. ЄБРР також підтвердив свою зацікавленість у реалізації проекту з реконструкції електромереж і підстанцій Крименерго (KREN, -1,53% за підсумками тижня).
Минулого тижня Національна акціонерна компанія (НАК) "Енергетична компанія України" представила прогнозний баланс на 2008 рік, відповідно до якого в 2008 році планується 2,2%-е збільшення виробництва чотирма енергогенеруючими компаніями, які перебувають у сфері управління НАК (в 2007 році зростання склало 3,2%). У тому числі Західенерго планує збільшити виробництво електроенергії на 10,6% (на 1,6 млрд квт-г) - до 16,7 млрд квт-г, Донбасенерго - на 8,8% (на 0,6 млрд квт-г), до 7,4 квт-г, тоді як Дніпроенерго планує скоротити виробництво на 3,6% (на 0,6 млрд квт-г) - до 16 млрд квт-г, Центренерго - на 2% (на 0,3 млрд квт-г), до 14,7 млрд квт-г.
Відзначимо також, що Західенерго і Донбасенерго, навмисні збільшити обсяги виробництва, планують підвищити ефективність виробничої діяльності за рахунок скорочення використання паливно-енергетичних ресурсів. Зокрема, планується скоротити споживання природного газу під час пусків/зупинок і підсвічування пиловугільних блоків. Західенерго пішла ще далі. Цього року компанія планує скоротити споживання природного газу (нагадаємо, що подорожали з 1 січня 2008 року на 37,7%) на 47,8%, або на 100,6 млн. кубометрів, - до 110 млн. кубометрів.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас