Американські банки підвищують тарифи за послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські банки підвищують тарифи за послуги

Кредит&Депозит
144
Потерпілі від поганих позик і ослаблення економіки американські банки починають перекладати свої проблеми на клієнтів. По всій країні почався процес підвищення тарифів за користування банкоматами, перевищення розмірів негативного сальдо по рахунках і багато інших банківських послуг.
На початку цього місяця J.P. Morgan Chase & Co., наприклад, став знімати із клієнтів інших банків по 3 дол. за кожне користування одним з його 9100 банкоматів. До цього тариф становив від 1.50 до 2 дол.
Збільшення дрібних тарифів, що випереджає інфляцію, давно вже дратує банківських клієнтів. П'ять років тому тарифи за користування чужими банкоматами в середньому лише трохи перевищували 1 дол. за операцію. Тепер середній тариф становить $1.78, підрахував аналітик з фінансових послуг, сайту Bankrate.com у місті Норт Палм Бич, штат Флорида.
Зазнаючи труднощів через кризу іпотеки, що змусили їх перераховувати мільярди доларів на позики, імовірність погашення яких дуже мала, банки хочуть збільшити доходи від тарифів за послуги. І, якщо найближчим часом ситуація не покращиться, то тарифи підвищать ще більше.
Банкіри, щоправда, заперечують прямий зв'язок між галузевими проблемами та підвищенням тарифів. Представники декількох банків стверджують, що просто хочуть компенсувати витрати на установку та експлуатацію мереж банкоматів, що постійно розширюються. Зараз у США близько 400000 банкоматів у порівнянні з 139000 в 1996 році.
Більшість банків спокійно підвищують тарифи для чужих клієнтів, тому що розглядають це як стимул стати їхнім клієнтом. Піонером підвищення тарифу до 3 дол. у серпні минулого року став найбільший за капіталізацією Bank of America Corp. Він володіє майже 19,000 банкоматів.
Деякі банки підвищують для своїх клієнтів і тарифи за користування банкоматами інших банків. У середньому цей тариф становить зараз 1.25 дол. Загальні надходження банків від тарифів зі своїх клієнтів становлять близько 4 млрд дол., плюс ще 6 млрд дол. за користування банкоматами від клієнтів інших банків.
Підвищуються і штрафи за нестачу коштів на рахунку через виписку незабезпеченого чека або перевищення припустимого негативного сальдо по дебетовій картці (NSF - тариф).
Минулої осені регіональний банк First Horizon National Corp. підвищив цей тариф з 32 до 35 дол. "Ми постійно шукаємо нові джерела доходу", - пояснив представник цього банку, розташованого в Мемфісі, штат Теннесі.
За оцінкою аналітика Citigroup Хоровіца NSF-тарифи приносять банкам від $30 млрд. до 40 млрд дол. Це становить цілих 70% загального доходу американських банків від роздрібних клієнтів.
У міру поширення іпотечної кризи на кредитні картки пов'язані з їхнім обігом тарифи незабаром теж почнуть підвищуватися. У першу чергу аналітики очікують підвищення тарифу у розмірі 39 дол., що не змінювався багато років, за затримку погашення заборгованості по кредитній картці.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас