ІСІ засмутили інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІСІ засмутили інвесторів

Фондовий ринок
734
У січні відкриті інвестиційні фонди показали середню прибутковість -1,51%. Правда, середній показник прибутковості відкритих фондів знизився менше, ніж основний індикатор українського фондового ринку, що втратив за цей період 4,83%.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), за підсумками минулого місяця тільки два із чотирнадцяти відкритих пайових інвестиційних фондів - "Преміум - фонд збалансований" і "Бонум оптимум" - продемонстрували позитивну прибутковість.
Біржова торгівля інвестиційними сертифікатами ІСІ знизилася на 83,27%, у результаті чого цей ринок став аутсайдером січня за обсягами торгів у ПФТС - усього 11,6 млн. грн.
"Український фондовий ринок на початку року розвивався за власним сценарієм, тільки після 21 січня повністю переключившись на зовнішні інформаційні подразники, після чого став більш адекватно реагувати на поточну обстановку на світових біржах", - вважає гендиректор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.
У другій половині місяця тиск негативних новин з міжнародних фінансових ринків виявився дуже сильним, у результаті чого з українського ринку цінних паперів почався відтік нерезидентних інвестиційних ресурсів, а ринкова капіталізація більшості українських акцій знизилася на 5-14% від досягнутих у січні максимумів.
"Ми спостерігали різні позиції учасників фондів, - розповідає директор з маркетингу компанії Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко. - Більшість учасників фондів не проявляли помітної тривоги, хоча були й такі, хто менш спокійно сприймав ситуацію і вирішив на деякий час вийти з фондів".
При цьому багато хто вже через кілька днів повернувся у фонди, а частина існуючих інвесторів вирішила скористатися даною корекцією, щоб збільшити розмір своїх інвестицій.
На думку експертів, у лютому на ситуацію будуть впливати в першу чергу стабільність на світових ринках капіталу, ступінь оптимізму міжнародних інвесторів відносно українських фондових інструментів, а також затвердження парламентом урядової програми.
"У цьому випадку в лютому український ринок цінних паперів може піти в зростання, а капіталізація більшості ліквідних українських підприємств за місяць збільшиться на 4-7%",- вважає Олег Морква. Відповідно це приведе до збільшення вартості сертифікатів відкритих ІСІ, а в протилежному випадку фонди продовжать демонструвати негативну прибутковість.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас