Схемників виведуть з ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Схемників виведуть з ринку

Фондовий ринок
878
Торгувати позалістинговими цінними паперами через фондові майданчики стане складніше. У п'ятницю ДКЦПФР опублікувала проекти своїх постанов, за якими посилюються правила допуску цих паперів до організованих торгів.
У такий спосіб комісія прагне знизити кількість угод з фіктивними паперами. Після вступу нових правил у чинність охочі здійснювати подібні угоди будуть змушені використати альтернативні схеми, вважають експерти.
У п'ятницю Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) оприлюднила проекти змін у положення "Про функціонування фондових бірж" і "Про регулювання діяльності торгово-інформаційних систем" (ТІС). У цих документах уперше висуваються єдині мінімальні вимоги до цінних паперів для їхнього обігу на позалістинговому рівні фондових майданчиків.
Тепер для покупки та продажу цінних паперів необхідно буде надати копію свідоцтва про держреєстрацію компанії, довідки про реєстрацію її цінних паперів у ДКЦПФР і про податковий облік, факти розкриття емітентом будь-якої інформації, що вимагається законом, відомості про проведення загальних зборів акціонерів не рідше одного разу на рік і про те, що підприємство не перебуває на стадії ліквідації. Член ДКЦПФР Микола Бурмака розповів, що нові вимоги вводяться для запобігання обігу на організованому фондовому ринку цінних паперів (в основному акцій) компаній з ознаками фіктивності, що є інструментом мінімізації сплати податку на прибуток, виводу валютних коштів із країни та легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.
При угодах з акціями фіктивних компаній торги на біржі необхідні для штучного завищення їхньої ціни. "Після впровадження жорстких правил лістингу стосовно фондових бірж частина "сміттєвих" цінних паперів стала рухатися убік ТІС, тому ухвалено рішення впровадити єдині правила для позалістингових паперів як на ТІС, так і на фондових біржах, де також присутні ці акції", - сказав чиновник.
Необхідність прийняття нових вимог у комісії пояснюють тим, що вже виявлено 120 фіктивних акціонерних товариств, що здійснили випуск 51 млрд акцій загальною номінальною вартістю 13 млрд грн. Бурмака повідомив, що комісія також визначила список з 153 підприємств, які не знаходяться за місцем юридичної реєстрації (це є однією з ознак фіктивності). Тільки в Дніпропетровську за адресою площа Леніна, 1 зареєстровані 40 таких компаній, на вулиці Орловській, 21 - 16 компаній.
Як повідомлялося, у минулому році Державна податкова адміністрація попередила незаконну емісію акцій 50 фіктивних компаній, зареєстрованих за однією адресою в Дніпродзержинську, на суму 10 млрд грн.
Експерти констатують, що жорсткість вимог до позалістингових цінних паперів ускладнить проведення операцій з "сміттєвими" паперами на фондових майданчиках. "Якщо ці вимоги набудуть чинності, то не буде біржового курсу таких паперів, відповідно, вони нікому не будуть потрібні", - говорить глава біржової ради біржі "Перспектива" Сергій Антонов. За його словами, схемники будуть змушені користуватися послугами оцінювачів. "Зараз є два способи оцінки. Можна звернутися до оцінювача, що незручно і дорого, тому що в "сміттєвого" паперу - нульова вартість. Найдешевший спосіб - поторгувати акціями на майданчику", - упевнений він.
Президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко вважає, що "сміттєві" акції з'являються на біржах тому, що майданчики "не в змозі проконтролювати, чи припинений обіг цих паперів, чи ліквідується їхній емітент". Тому, на його думку, доцільно впровадити на фондових майданчиках третій рівень лістингу, щоб залишити поза лістингом тільки зовсім неліквідні папери, які будуть моніторитися більш ретельно.
А директор ІК Galt & Taggart Securities Сергій Лесик відзначає недосконалість критеріїв комісії, тому що компанія може не проводити зборів акціонерів не через свою фіктивність, а через корпоративні суперечки. Одним з таких прикладів є акції банку "БІГ Енергія" на позалістинговому рівні ПФТС (легітимні збори акціонерів не проводяться вже три роки).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас