Знову не прийшов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знову не прийшов

Енергетика
846
Ігор Коломойський, співвласник групи "Приват", рідко з'являється в публічних місцях, у тому числі і на зборах акціонерів підконтрольних йому підприємств. Особливо не любить він збори компанії "Укрнафта", яку контролює разом з державою. Останній раз його там бачили в 2006 році. Відвідує він подібні заходи тільки після того, як пролобіює свої інтереси у владі або домовиться з державою про спільне нафтове майбутнє.
Цього року домовленостей досягти поки не вдалося, тому на появу Коломойського або його представників в "Укрнафті" минулого тижня особливо не розраховували. Можливо тому на заході, що заздалегідь не відбувся, не з'явилися і представники "Нафтогазу України", який контролює 50+1% акцій найбільшої вітчизняної нафтовидобувної компанії. Прийшли на збори тільки близько чотирьох десятків міноритаріїв, зареєстрували свої 0,4% акцій і розійшлися.
Тепер залишається тільки здогадуватися, чого хоче домогтися Ігор Коломойський ігноруванням подібних заходів цього разу. Чи то "примусити" державу продати свою частку "Укрнафти" і викупити її, ставши тим самим одноосібним власником монополіста, чи то продати свої 42% акцій, посилаючись на те, що при співробітництві з державою немає можливості розвивати підприємство. Чи то застерегти уряд від спокуси наповнювати бюджет за рахунок збільшення рентних платежів. Адже у випадку збільшення в 2008 році рентної плати за видобуток нафти на 25% додаткове навантаження на "Укрнафту" у вигляді платежів у бюджет складе як мінімум 1,5 млрд. грн. А Коломойський переплачувати не любить.
Купити
На 24 січня поточного року капіталізація "Укрнафти" на ПФТС становила $3,9 млрд. Виходячи із цього, державний пакет акцій компанії (50+1%) оцінюється ринком на рівні $2,6 млрд. (плюс 20% премії за контроль). За словами співвласника групи "Приват" Геннадія Боголюбова, його партнери готові придбати в держави пакет акцій. Але чи готовий Коломойський викласти за те, що він і так контролює разом з державою, більше $3 млрд.? І чи готовий на сьогодні уряд розлучитися з найбільшим добувачем нафти в Україні?
За існуючою інформацією, у кулуарах влади вже обговорюється питання можливого продажу держпакета акцій "Укрнафти". Але як стверджує заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак, уряд не збирається робити будь-які преференції для приватних акціонерів компанії та продавати її "у конкретні руки". "Якщо держава вирішить продавати свій пакет, той, хто більше заплатить, той і одержить його у власність", - запевняють у Секретаріаті.
Відносно того, чи варто державі відмовлятися від контролю над "Укрнафтою", думки експертів розділилися. "Укрнафта" входить у перелік підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки України. Однак, володіючи більш ніж 50% акцій, держава контроль над компанією не здійснює. Ключові пости тут давно займають представники групи "Приват".
На думку аналітика компанії "Альфа Капітал" Дениса Шаврука, якщо "Укрнафта" повністю перейде в приватні руки, уряд втратить будь-яку можливість контролювати ціни на газ. Зберегти контроль над найбільшою вітчизняною нафтогазовидобувною компанією, що забезпечує понад 93% видобутку нафти, 40% газового конденсату і 18% газу від загального видобутку в Україні - в інтересах держави.
"З одного боку, продаж підприємства, які держава практично не контролює, логічний. Однак з іншого, "Укрнафта" є гарним джерелом коштів для "залатування дірок" у бюджеті, що виникли в результаті підвищення соціальних виплат", - вважає провідний економіст відділу інвестиційного консалтингу ЗАТ "Юпрас Капітал" Андрій Тарасенко. Тому аналітики компанії сходяться на думці, що продаж державного пакета акцій "Укрнафти" в 2008-2009 роках малоймовірний.
У той же час старший аналітик компанії "Сократ" Дмитро Хорошун впевнений, що від продажу "Укрнафти" інтереси держави ніяк не постраждають, оскільки контроль над підприємством далеко не гарантує контроль над вітчизняним нафтогазовим ринком.
"Не постраждає і бюджет, поповнювати його можна буде високими рентними платежами. Якщо дати можливість приватним власникам розвивати компанію, то й держава залишиться у виграші - платежі в бюджет тільки збільшаться", - висловив думку експерт.
Разом з тим експерти відзначають, що незважаючи на всю привабливість об'єкта, навряд чи варто очікувати ажіотажного попиту на цей "ласий шматок" державного пирога. Пов'язують вони це в першу чергу з тим, що навряд чи з'являться охочі стати партнером скандально відомого мільярдера. Як відомо, "здружитися" з ним дуже складно - у структурах, де присутня компанія "Приват", без голосних скандалів не обходиться.
Продати
У випадку якщо держава не захоче продавати свою частку в "Укрнафті", "приватівці" мають намір віддати свої акції "у чужі руки". Небажання продовжувати спільне з державою управління представники "Привата" пояснюють тим, що політика держави відносно "Укрнафти" веде до збитковості підприємства. Згадати хоча б про рішення про направлення 100% прибутку за 2004 і 2005 роки на виплату дивідендів, не залишаючи фактично коштів на розвиток. Або те, що Кабмін у примусовому порядку вимагає від компанії продавати "Нафтогазу" добутий газ за ціною лише 265 грн. за тисячу кубометрів, тоді як Україна купує його в російського "Газпрому" дорожче майже в чотири рази.
На ринку висловлюється думка, що заяви "Привату" про можливий продаж своєї частки в "Укрнафті" - не більш ніж "блеф". Хоча фахівці і відзначають, що у випадку якщо це відбудеться, охочих купити акції в Ігоря Коломойського виявиться значно більше, ніж у держави. По-перше, це означає для них менш "небезпечне" сусідство у бізнесі, по-друге, можливість збільшити частку присутності на українському нафтогазовому ринку, оскільки, продаючи "Укрнафту", "приватівцям" прийдеться продати і два свої нафтопереробні заводи: "Нафтохімік Прикарпаття" і НПК "Галичина". При продажі 42% акцій, що належать "Привату", сума угоди може скласти $1,6-1,8 млрд. З урахуванням нафтопереробних активів ця сума значно збільшиться.
Найбільш імовірними покупцями "Укрнафти" у випадку продажу можуть стати російські нафтові компанії. Факторами привабливості "Укрнафти" для росіян є більш висока рентабельність діяльності підприємства та широка мережа АЗС. Можливі покупці - "ЛУКОЙЛ", "ТНК-ВР", "Укртатнафта", "Альянс", які володіють в Україні нафтопереробними заводами.
Також зацікавленим у покупці пакета акцій компанії може бути "Газпром". Одержавши у власність великий пакет акцій стратегічного підприємства України, російський монополіст, крім перерахованих вище переваг, буде мати додаткові аргументи в переговорах щодо цін на імпортований в Україну газ і тарифів за транзит блакитного палива територією країни, - вважає Андрій Тарасенко.
Хоча після недавнього конфлікту в "Укртатнафті" і рейдерського захоплення підприємства, що не обійшлося без Коломойського, український бізнесмен вочевидь не у фаворі в росіян. На знак протесту та для захисту свого бізнесу вони мали намір значно скоротити поставки нафти і нафтопродуктів в Україну незалежно від напрямків.
У зв'язку з цим продаж частки "Привата" в "Укрнафті" і двох нафтопереробних заводів, що належать групі, може вирішити конфлікт на "Укртатнафті" і заспокоїти російські "пристрасті".
Якими би не були справжні мотиви Ігоря Коломойського, напевно сьогодні його хвилює не стільки розподіл прибутку компанії за 2006 або 2007 роки, скільки перспективи його одержання цього року.
Хоча фінансові підсумки 2007 року компанією ще не підбито, на думку аналітиків, вони будуть значно гірші, ніж в 2006 році. За дев'ять місяців минулого року чистий прибуток "Укрнафти" зменшився більш ніж наполовину - на 59,8% у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року. За прогнозами ІФГ "Сократ", за минулий рік компанія одержала не більше $214 млн. прибутку, тоді як в 2006 році - $478 млн.
В "Укрнафті" відзначають, що погіршення фінансових показників діяльності компанії відбулося в результаті значного збільшення податкового навантаження (рентна плата за добуті вуглеводні) і регулювання ціни реалізації газу. Аналітики додають: і погано функціонуючої власної мережі заправок. Чергове підвищення рентної плати за видобуток нафти в нинішньому році приблизно на 25% приведе до зменшення обсягів видобутку та скорочення робочих місць, впевнені приватні акціонери "Укрнафти".
А поки відстоювати свої інтереси "приватівці" вирішили саботуванням зборів акціонерів, висуванням ультиматумів владі, а далі час покаже - для досягнення мети, як відомо, всі засоби придатні.
Діна Пархомчук
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас