Азія розраховує без особливих втрат пережити рецесію в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азія розраховує без особливих втрат пережити рецесію в США

Фондовий ринок
306
Орієнтовані на експорт економіки Азії розраховують без особливих втрат пережити рецесію в США, засновуючи свої надії на твердженні, що світова економіка спокійно перенесе спад економічної активності в Америці.
За деякими оцінками, експорт із Японії в Китай виріс за останній рік на 15%, у Європу та інші азіатські країни на 11,5%, а в інші країни світу, включаючи країни Близького Сходу, що багатіють на нафті, на 25%. У той же час експорт у США досить помітно знизився на 1,7%. Тому японська економіка, що настільки довго очікує зростання внутрішнього споживання, продовжує рух лише на одному експортному моторі. Цього року очікується що економіка Країни висхідного сонця виросте усього лише на 1,3%.
На думку Пітера Моргана, провідного економіста по Азіатсько-тихоокеанському регіоні банку HSBC, одним з факторів на користь розмежування є Європа. Даний регіон нарощує імпорт із Азії завдяки сильному євро і цілком непоганому економічному зростанню. Однак посилення азіатських валют проти євро і долара, а також уповільнення темпів економічного зростання в самій Європі можуть змінити сформовану ситуацію. "Це може видалити одну з опор", - вважає він.
Експорт на Близький Схід, хоч і займає незначну частку, продовжить рости, якщо ціни на нафту будуть залишатися високими. Однак основи внутрішньої торгівлі в Азії, які наводять як основний аргумент розмежування з рецесією в США, можуть виявитися більш тендітними. "Необхідно пам'ятати про те, що значна частка експорту в Китай є транзитною", - вважає Морган. Зокрема, він вказує на роль Китаю як складального цеху для азіатської продукції.
Частка США в експорті з Азії оцінюється на рівні 18%, але реальна цифра, включаючи товари на складанні, може бути більше 30%. Таїланд є відмінним прикладом у цьому сенсі. Економічне зростання, що спостерігається останнім часом, ґрунтується насамперед на експорті, частка США в якому становить близько 12,5%, у порівнянні з 20% часткою в 2001 році, коли Америка пережила одну зі своїх останніх рецесій. Таким чином, Таїланд може бути не настільки ізольований, як це здається на перший погляд. Більше того, частка Китаю в експорті з Таїланду становить 9,5%, в 2001 році цей показник був на рівні 4,4%, але за своїм складом це компоненти для продукції, що потім експортується в США.
Картина не здається лише чорно-білої, а розмежування не є строгою диз'юнкцією, вважає Пол Ширд, провідний економіст зі світової економіки в інвестиційному банку Lehman Brothers. Азія вийшла майже без втрат з американської рецесії 1991 року, але більшою мірою постраждала від "технологічної" рецесії в 2001 році. Відповідним чином, цього разу, залежно від причин спаду, багаті природними ресурсами Австралія, Індонезія та Малайзія можуть більш легко пережити спад у США, ніж такі країни, як Тайвань і Південна Корея, які спеціалізуються на випуску електроніки.
Приміром, Індонезія вже відчуває уповільнення темпів зростання несировинного експорту в США. "Наша стратегія на даний момент полягає в диверсифікованості ринків і продукції, - заявила Марі Пангесту, міністр торгівлі Індонезії, в інтерв'ю Financial Times. - Ми продовжуємо розглядати Азію як зростаючий ринок, хоча якщо США переживуть рецесію, то це вплине на економіки, що бурхливо розвиваються".
США залишаються основним торговельним партнером для Індії, що є одним із найбільш значних ризиків того, що ця країна найбільш важко відчує на собі наслідки рецесії в найбільшій економіці світу. З заяв Резервного банку Індії, уже зараз відчувається уповільнення експорту послуг в галузі IT і розробки програмного забезпечення. А от Австралія виглядає в більш вигідному світлі, оскільки її сировинний експорт у меншій мірі залежить від США. Тім Харкорт, провідний економіст австралійської торговельної комісії, відзначає, що частка США в австралійському експорті знизилася з 10% до лише 6%. Цього вдалося досягти завдяки диверсифікованості ринків збуту, заснованій на зростанні світової економіки.
Китай і здоров'я його економіки може зіграти ключову роль для інших економік Азії. Якщо китайська модель всесвітнього складального цеху є уразливою перед спадом у США, то попит, заснований на інфраструктурному бумі, набагато менше залежить від зовнішнього впливу. Тому навряд чи рецесія в США знизить зростання ВВП Китаю менше, ніж до рівня 9% проти 11,4% в 2007 році. Таким чином, залежно від компонентів зростання може змінитися попит, скажемо, на користь сировинних ресурсів і будівельної техніки і на шкоду виробничому устаткуванню і комплектуючих.
Це може сповільнити, але не ввігнати в рецесію деякі азіатські економіки. Приміром, Сінгапур і Малайзія вже відчувають уповільнення темпів зростання в експорті електроніки, що є основною складовою у поставках на інші ринки. Однак, на думку Кіт Вей Чжен економіста Citigroup, навряд чи Сінгапур зазнає настільки ж значного спаду, як і в 2001 році, оскільки експорт цієї країни став більш диверсифікований, включаючи поставки фармацевтичної продукції. Схожа ситуація й у Малайзії, однією зі статей експорту якої стала пальмова олія.
Однак диверсифікованість буде рятувати лише до того ступеня, поки споживча активність у США не почне різко падати, вважає Ширт. "Азія, зосереджена на Китаї, стала більш залежна від світової економіки, головним двигуном якої були США", - вважає він. Складно залишатися учасником глобальної економіки і не зазнавати труднощів, якщо відбувається спад.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас