Приватизаційний клин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватизаційний клин

Фондовий ринок
449
Продаж Одеського припортового заводу може привести до дострокових президентських виборів
Уряд України на закритому засіданні в середу ввечері затвердив умови приватизації одного з найбільших стратегічних підприємств - Одеського припортового заводу (ОПЗ).
Хоча план продажу допрацьовується, уже відомі вимоги до майбутнього інвестора та початкова вартість - 3 млрд гривень (близько 600 млн. дол.). Експерти прогнозують, що ціна може збільшитися в 5-10 разів, а конкуренція розгориться не тільки між бізнесменами, але й між президентом Віктором Ющенком і прем'єром Юлією Тимошенко.
Розташований на відстані 40 км від Одеси припортовий завод складається із двох технологічних ланцюжків: найбільшого в СНД виробництва аміаку та карбаміду та унікального трубопроводу з перевантаження хімічної продукції в одеському порту "Південний".
Трубопровід ОПЗ є складовою частиною аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса, він з'єднує найбільшого світового виробника аміаку російський "Тольяттіазот", український хімічний концерн "Стирол" (Горлівка, Донецька область) і безпосередньо ОПЗ. Через порт "Південний" продукція цих заводів відправляється на експорт.
Спроби виставити ОПЗ на продаж почалися з 2003 року. Уперше приватизацію заводу заблокував напередодні помаранчевої революції президент Леонід Кучма. Нова влада повторно виставила підприємство на продаж, однак конкурс кілька разів з різних причин скасовував президент Віктор Ющенко. Востаннє продаж ОПЗ зірвався в жовтні минулого року. Основні суперечки розгорілися навколо умов: приватизувати завод як цілісний комплекс чи розбити його на дві частини, щоб залишити перевалочний комплекс і аміакопровод у держвласності.
Юлія Тимошенко в середу ввечері сказала журналістам, що ці питання уже вирішені: уряд планує продавати ОПЗ цілком, але висуне інвесторам низку додаткових вимог. Зокрема, новий власник зобов'язаний буде транспортувати продукцію всіх заводів, які звернуться з відповідною заявкою. Ціну на транспортування і перевалку буде встановлювати українське Міністерство економіки, а контролювати - Антимонопольний комітет України. "Тобто не буде монопольного права, кого пускати, а кого не пускати для транспортування аміаку", - пояснила Тимошенко.
Інші вимоги уряду до покупців також безпрецедентні в українській практиці. Інвесторові буде заборонено звільняти робітників, а заробітну плану колективу власник повинен буде, за словами Тимошенко, "підвищити до міжнародного рівня, що існує в європейських країнах на аналогічних підприємствах".
При цьому вона підкреслила, що соціальні вимоги до інвестора будуть уточнені після того, як вона особисто ознайомиться з думкою колективу ОПЗ.
Влада має намір залишити за собою право розірвати приватизаційний договір навіть через багато років - якщо інвестор перестане виконувати взяті на себе зобов'язання.
Співробітники Фонду держмайна (ФДМ) визнають, що в пропонованому урядом приватизаційному договорі закладені небувало жорсткі вимоги та умови, однак це навряд чи віджахне покупців. Заступник голови ФДМ Дмитро Парфененко пояснив, що уряд передбачив і додаткові бонуси: якщо Держкомзем схвалить план, то ОПЗ буде виставлений на продаж разом із землею, на якій він розташований. Це підвищить цінність і вартість об'єкта, припускає він.
Раніше про свою готовність взяти участь у приватизаційному конкурсі, за даними українських джерел, заявляли ВАТ "Чернігівське Хімволокно" (Україна), АТ "Азот" (Україна), ВАТ "Дніпроазот" (Україна), ВАТ "Акрон" (Росія), ВАТ "МХК Єврохім" (Росія), ВАТ "Ренова-Україна", ВАТ "Сибур Холдинг" (Росія), норвезька компанія Yara International ASA, американська IBE Trade. Одним з найбільш перспективних покупців ОПЗ торік розглядалася корпорація Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа.
Українські експерти стверджували, що співвласник "РосУкрЕнерго" має перевагу у вигляді доступу до дешевого газу, рівень споживання якого на українських хімпідприємствах украй високий. Збільшення цін на газ загрожує нерентабельністю низці українських галузей, у тому числі хімічної промисловості. Фірташ здатний вирішити це питання, забезпечивши прибуткову роботу ОПЗ, стверджували недавно представники уряду Віктора Януковича.
Однак Юлія Тимошенко, як відомо, обіцяє відмовитися від послуг газового посередника "РосУкрЕнерго", що позбавить Фірташа переваг у конкурсі із продажу ОПЗ і одночасно підсилить позиції великих російських концернів.
Екс-керівник ФДМ, депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов упевнений, що продаж ОПЗ і "Укртелекому" дозволить уряду з легкістю виконати закладений у держбюджеті план приватизації на поточний рік. "Це два гігантських об'єкти, дві блакитні фішки, подібних яким у країні більше нема", - говорить депутат.
Він побоюється, що успішній приватизації знову може перешкодити політична нестабільність, породжена конкуренцією між Тимошенко і Ющенком.
Він відзначив, що конфлікт між президентом і прем'єром можливий через питання про розподіл коштів від приватизації. Віктор Ющенко, як відомо, наполягає на інвестуванні виручених грошей у розвиток економіки. Тимошенко може спробувати оплатити приватизаційними коштами борги перед вкладниками Ощадбанку СРСР, припускає Чечетов.
"Немає гарантій, що вона не захоче провести дострокові президентські вибори, поки виборці пам'ятають про її щедроти. Адже торік Тимошенко домоглася розпуску Верховної Ради", - побоюється представник Партії регіонів.
Тетяна Івженко
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас