Анатолій Гулей перебрав повноважень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анатолій Гулей перебрав повноважень

801
Учора в розпорядженні "Комерсант-Україна" виявилися результати перевірки Ощадбанку Національним банком України, що, всупереч запевненням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, виявила низку порушень.
У Нацбанку неофіційно називають виявлені порушення некритичними та характерними при перевірці багатьох кредитних установ. У той же час перевірка показала концентрацію "владних повноважень у глави правління".
Як уже повідомляв, у понеділок президент Віктор Ющенко, ґрунтуючись на результатах перевірки НБУ діяльності Ощадбанку, під час закритої нараді з керівництвом Верховної ради та Кабінету міністрів зажадав відправити у відставку главу правління Ощадбанку Анатолія Гулея. Ця вимога викликала невдоволення прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Прем'єр двічі, у Брюсселі 29 січня та у Києві 30 січня, виступила проти відставки пана Гулея, що організував на її вимогу виплату компенсацій внесків Ощадбанку СРСР. Вона заявила, що перевірки НБУ, Рахункової палати та КРУ не знайшли порушень у роботі банку.
Учора в розпорядженні редакції виявилася копія результатів перевірки НБУ діяльності Ощадбанку №43-512/156-287 від 11 січня. У документі, підписаному заступником глави НБУ Володимиром Кротюком, перераховуються порушення Ощадбанком вимог банківського законодавства та нормативно-правових актів НБУ. "Нацбанк висловлює стурбованість у зв'язку з підвищеним ризиком ліквідності, кредитним ризиком, а також необхідністю поліпшення керування активами та пасивами і підвищення ефективності роботи менеджменту банку", - говориться в документі.
НБУ звертає увагу, що незважаючи на його листи керівництву Ощадбанку, відбувається "ігнорування вимог Нацбанку та недостатнє усвідомлення керівництвом Ощадбанку необхідності зниження ризику ліквідності шляхом підвищення збалансованості активів і пасивів за термінами". Про це свідчить невиконання графіка оптимізації розривів ліквідності, згідно з яким "розрив між активами та пасивами станом на 1 січня 2008 року повинен був становити 16,9% від чистих активів, а фактично дорівнював 19,8%". Безліч порушень у банку стосуються операційних помилок у звітності установи, пов'язаних з "недосконалим інформаційно-програмним забезпеченням".
У документі відзначається, що в порушення "Методичних рекомендацій з удосконалення корпоративного управління в банках", "глава правління Ощадбанку одночасно очолює комітети з управлінню активами та пасивами і кредитний, у результаті чого порушені принципи корпоративного управління".
У документі відзначається, що порушення основних принципів корпоративного управління "свідчить про концентрацію владних повноважень у глави правління та зменшує ефективність механізмів контролю за ризиками банку". Як приклад наводиться видача Ощадбанком кредиту банку "Дельта", що за внутрішньою методикою Ощадбанку належить до класу "В", тоді як банк має право кредитувати тільки позичальників класів "А" і "Б". Монополізація прийняття рішень у руках голови правління Ощадбанку Анатолія Гулея, на думку НБУ, збільшується тим, що в порушення ст. 45 закону "Про банки та банківську діяльність" служба внутрішнього аудита підлегла правлінню, а не наглядовій раді (НР). "Таким чином, правління проводить свою діяльність без контролю ради, а рада, у свою чергу, порушуючи статті закону, не виконує свою основну функцію", - випливає з документа.
Незадоволений Нацбанк і кредитним портфелем Ощадбанку, а саме - підвищеними ризиками при кредитуванні підприємств, що працюють у галузях виробництва та розподілу електроенергії, газу і води, у зв'язку з ненадійним забезпеченням по цих кредитах, які досягли 40,2% від загального портфеля. "Експертна оцінка та страхування застав (за рішенням кредитного комітету банку) не відбуваються, самостійне страхування фінансових ризиків банком не проводиться", - повідомляє НБУ. А збільшення довгострокових розривів між активами та пасивами за 2007 рік з 3,1 млрд грн до 3,8 млрд грн "може привести до зниження фінансової стабільності банку, що неприпустимо для державного ощадного банку".
"У банку також відсутній механізм стягнення заставного майна", - зафіксували порушення контролери НБУ. Виявлено ризики й у портфелі роздрібних кредитів, що виріс значніше, ніж в інших банків, - в 1,8 рази. "Має місце видача кредитів деяким позичальникам-фізособам в особливо великих розмірах, у тому числі Тополовій О. П., Юревичу Ю. А., Шевченку І. А., Кропивіну В., Борулькові А. М.". Співрозмовник у НР держбанку допустив, що частина кредитів фізособам використовувалася для фінансування виборчої кампанії Партії регіонів, про що у звіті немає ні слова.
За результатами перевірки Нацбанк зобов'язав правління Ощадбанку протягом п'яти днів прийняти план заходів щодо усунення порушень і надати його регулятору. Керівництву Ощадбанку пропонується "застосувати до осіб, відповідальних за правопорушення, адекватне дисциплінарне реагування". Анатолій Гулей вчора ввечері на телефонні дзвінки не відповідав.
Як відзначалося, на нараді в СП у понеділок було заявлено, що порушення банку дозволяють притягнути Анатолія Гулея до кримінальної відповідальності. У документах, такі відомості відсутні. "Документально підтверджені дані дозволяють говорити про адміністративну відповідальність аж до звільнення. Про кримінальну відповідальність не може бути й мови", - заявило джерело , обізнане з претензіями секретаріату президента до пана Гулея.
Володимир Кротюк учора виявився недоступний для коментарів, а співробітники НБУ відмовлялися офіційно спілкуватися, не бажаючи бути "утягненими в політику". "Я не скажу, що такі ж порушення є в більшості банків, але вони спостерігаються систематично", - заявило джерело НБУ. Воно додає, що в більшості банків кредитний комітет очолює заступник голови правління.
Втім, з документа НБУ випливає, що низка кредитних договорів була підписана заступником Анатолія Гулея Романом Магутою. Банкіри говорять, що, хоча претензії регулятора до правління Ощадбанку об'єктивні, всі вони можуть бути обґрунтовані. "При будь-якому, найкращому менеджменті в банку знайдеться паршива вівця, через яку буде страждати звітність або оцінка кредитного ризику", - вважає заступник голови банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. Виявлені НБУ ризики з кредитування обленерго банкіри пояснюють тим, що комерційні кредитні установи не хочуть видавати позики енергетикам. Банкіри нагадують, що основна проблема Ощадбанку в тому, що перепідпорядкування служби внутрішнього аудита НР не може бути вирішене через зриви засідань ради.
Члени НР Ощадбанку, що одержали копії листів Володимира Кротюка, також не бачать причин для занепокоєння про стан установи. "Я в документі ніякого криміналу не знайшов, - сказав член НР, екс-голова правління Ощадбанку Олександр Морозов. - Я не бачу тут таких зауважень, за які потрібно звільняти керівництво банку".
При цьому співробітники НБУ неофіційно повідомляють, що перевірка була проведена за запитом РНБО. Незважаючи на те, що в НБУ результати перевірки критичними не вважають, саме існування претензій Нацбанку може стати приводом для зміни глави правління. "Природно, результати цієї перевірки будуть мати політичний відгомін", - повідомило джерело в правлінні НБУ. Як відомо, рішення про відставку Анатолія Гулея може бути прийнято тільки наглядовою радою. "При сьогоднішньому складі НР квота президента проголосує за відставку, квота Кабміну - проти. Головне питання: кого підтримає квота парламенту, призначена колишньою антикризовою коаліцією", - заявив один зі членів НР.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас