Боятися світової фінансової кризи українцям не варто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боятися світової фінансової кризи українцям не варто

1819
Українська економіка дуже відкрита. Тому будь-які серйозні зміни у світовій економіці могутньо впливають на нашу країну. Останнім часом усе більше говорять про світову фінансову кризу. Ще один привід для стурбованості українців, наляканих рекордною торішньою інфляцією.
У світі ж відбувається от що. Світова фінансова криза, як її ще назвали деякі аналітики, почалася 21 січня. У цей день азіатські і європейські фондові ринки втратили по кілька відсотків. Це значить, що вартість акцій упала на десятки мільярдів доларів.
Криза прийшла зі США, найбільшої економіки світу. Наступного дня американська Федеральна резервна система - аналог нашого Нацбанку - істотно знизила дисконтну ставку. А це приводить до здешевлення кредитів, тому більше фірм може поліпшити становище за допомогою позичених коштів. У той же час Конгрес вирішив виплатити американським сім'ям допомогу на суму 150 млрд дол.
Додаткові доходи, а відповідно і видатки, також повинні "пожвавити" американську економіку. 23 січня основний фінансовий індекс США - Доу-Джонс знову почав рости.
Криза була не подолана, а відкладена на невизначений термін. Прямих причин такої ситуації декілька, однак корінь її - у торішній американській кризі на ринку житла. Точніше в рівні контролю над місцевим фінансовим ринком.
Загроза кризи нависла над американською економікою ще на початку нового тисячоріччя, особливо після терористичних атак. Для недопущення її Федеральна резервна система значно зменшила кредитні ставки та наповнила економіку грішми.
Банки одержали можливість видавати великі кредити. При цьому майже всі "якісні" клієнти були забезпечені позиками. Тому банки почали видавати кредити людям, які мали менше можливості їх повернути, - безробітним, новоприбулим мігрантам і т.п.
Гроші видавали, у першу чергу, під житло: якщо клієнт не погасить кредит, банк зможе продати його будинок і в такий спосіб повернути борг. Тому попит на житло значно виріс, тоді як пропозиція залишилася майже незмінною. Ціни на нерухомість пішли вгору.
Побачивши таке, банки почали видавати кредити на житло ще активніше. Коли ж торік стало зрозуміло, що значна частина цих низькоякісних іпотечних позик ніколи не буде повернута, надування бульбашок на ринку нерухомості зупинилося. Інвестори почали масово йти з нього. Справа в тому, що банки заради підстрахування продавали пакети однорідних іпотечних кредитів іншим фінансовим установам, а ті під ці облігації випускали інші цінні папери і так далі. Це привело до того, що, з одного боку, навіть облігації під "якісні" іпотечні кредити впали в ціні, а з іншого боку - багато фінансових інструментів виявилися прив'язаними до нерухомості. Вийшла така собі непрозора піраміда: одні фонди мають цінні папери інших, які, у свою чергу, опираються на треті і так далі. Тому обережні інвестори про всяк випадок продають частину своїх цінних паперів - на якомусь кроці вони можуть бути зав'язані на житлові кредити. Саме непрозорість зв'язків активів фінансових фірм між собою і є справжньою причиною нестійкості фондового ринку США. А через нього - і всього світу.
Ясно, що пожежними діями американців якісно ситуацію не зміниш. Що ж може принести Україні можливе наступне розгортання фінансової кризи?
У першу чергу, скоротяться світові інвестиції, відповідно і будівництво. А саме в ньому використовують головну продукцію українського експорту - понад 40% його становлять чорні метали і вироби з них, від кутиків і арматур до труб. Якщо зменшення обсягів будівництва відбудеться, це приведе до зменшення попиту та уцінки. На українських металургійних і пов'язаних з ними підприємствах зарплати не будуть рости.
Другий важливий вплив зменшення інвестицій - погіршення умов одержання компаніями зовнішніх кредитів. Українські банки активно кредитували населення та бізнес коштами, запозиченими на світових ринках капіталу. Якщо цього року вони змушені будуть опиратися переважно на внутрішні джерела фінансування, то ми побачимо досить істотне скорочення пропозиції кредитів і, можливо, збільшення кредитних і депозитних ставок.
Може трохи знецінитися гривня. Хоча в цей час вона залишається значною мірою недооціненою, через що періодично починаються розмови про ревальвацію, під час кризи інвестори можуть прагнути за будь-яку ціну вивести свої капітали із країни. Це обумовить тенденцію до здешевлення української валюти, додатково посилену падінням доходів від експорту.
Однак розгортання світової кризи цього року малоймовірне. Рано чи пізно вона відбудеться, більшість аналітиків прогнозують її на 2010-2012-і. Але боятися вже сьогодні українцям не варто.
Олександр Жолудь, Міжнародний центр перспективних досліджень
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас