Світовим ринкам загрожує новий обвал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовим ринкам загрожує новий обвал

Фондовий ринок
2653
Учора були опубліковані дані щодо економіки США. За попередніми підрахунками, ВВП країни виріс в IV кварталі 2007 року на 0,6%, притому, що аналітики прогнозували зростання на 1,2%. Темп зростання американської економіки виявився мінімальним за останні п'ять років. Це саме по собі може викликати подальше падіння на фондових ринках. А якщо рішення ФРС щодо подальшого зниження ставки рефінансування не виправдає надій інвесторів, то найближчим часом падіння зміниться обвалом.
У цілому за 2007 рік зростання ВВП склало 2,2% у порівнянні з рекордним мінімумом в 1,6% в 2002 році, передає Reuters. Тим часом в III кварталі минулого року ВВП США виріс на 4,9%.
У зв'язку із кризою на ринку житла витрати на будівництво нових будинків упали на 23,9%, що стало максимальним падінням за 26-річний період. За весь 2007 рік витрати ринку житла знизилися на 16,9%, показавши найгірший річний результат з 1982 року.
Втім, є й непогані показники. Приміром, споживчі витрати, що становлять три чверті економіки США, виросли на 2% відсотка в річному вирахуванні в IV кварталі. Однак навіть вони виросли мінімально з 2003 року. Споживачі попросту перестали витрачати гроші через нестабільність.
Колишній глава ФРС Алан Грінспен в інтерв'ю німецькій газеті Die Zeit висловив думку, що ймовірність настання рецесії становить "50% або більше".
Тим часом вийшли досить оптимістичні дані по безробіттю в США. За підрахунками компанії Automatic Data Processing Inc число робочих місць у приватному секторі США виросло в січні 2008 року на 130 тис.
"Ми бачимо, що ВВП в IV кварталі в США був істотно нижчим від прогнозів, сповільнилося економічне зростання, - говорить аналітик ІК "Антанта Піоглобал" (Росія) Станіслав Савінов.
У той же самий час ті звіти, які виходять зараз і формують базу для ВВП у першому кварталі, виходять не настільки обтяжуючими - дані по безробіттю і кількості нових робочих місць, створених бізнесом, говорять, що економіка США поки ще не в глибокій кризі".
За його словами, причиною обвалу на фондовому ринку, можливо, стало те, що банк Societe Generale використав ненадійні угоди з ф'ючерсами, а Merrill Lynch і Citigroup, що втратили дуже багато грошей на фінансових інструментах, забезпечених іпотечними кредитами, просто скорочували позиції на ринку акцій, щоб якось знизити ці збитки.
"Далі ми спостерігали ефект снігової лавини, технічні продажі, маржинальні угоди. Таким чином, фондовий ринок не спрацював індикатором того, що реально відбувається в економіці", - відзначив аналітик.
"Імовірність того, що в США починається рецесія, багато в чому вже врахована на ринку. Зниження на піввідсотка також уже враховано ринком. Більшість інвесторів уже вибудували свою стратегію на ринку, виходячи із цієї цифри, - говорить директор аналітичного департаменту ФК "Відкриття" (Росія) Халіль Шехмаметьєв. - Однак дії глави ФРС Бернанке вже показали, що він як людина відчайдушна не боїться приймати різкі рішення, коли цього від нього навіть не чекають.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас