Лідери ЄС рятують світ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС рятують світ

809
Друга половина 2007 і початок 2008 року стали для світових економічних систем часом великих випробувань. Спочатку іпотечна криза, що спричинила мільярдні втрати у банківській сфері, потім страх перед можливою рецесією в економіці США та загальним уповільненням зростання у світі і, нарешті, обвал на світових фондових ринках. Економічні лідери Європи вирішили зібратися та домовитися про заходи, які необхідно вжити для вирішення складної ситуації.
Побоювання рецесії американської економіки та пов'язані з ними падіння ринків є зараз головною темою обговорення в бізнесі-сфері та вищих економічних колах.
До цього можна додати скандал з аферою в банку Sociеtе Gеnеrale, що змусив говорити про недосконалість фінансової системи взагалі. У вівторок проблеми у фінансовій сфері були підняті на зустрічі лідерів розвинених країн Європейського союзу.
У Лондоні зібралися британський прем'єр-міністр Гордон Браун, президент Франції Ніколя Саркозі, канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Італії Романо Проді.
Не забули запросити і президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу. У підсумку вони заявили про те, що фінансова система вимагає термінового реформування, інакше надалі її чекають нові удари.
У комюніке, випущеному після півторагодинної зустрічі, збори закликали до "поліпшення якості інформації кредитних рейтингів для підвищення розуміння інвесторами ризиків, пов'язаних зі структурними інструментами".
Віддаючи перевагу ринковим механізмам, лідери проте заявили, що вони "готові розглянути регулятивні альтернативи".
Інакше кажучи, лідери економік Європи, що зібрались разом, натякнули, що якщо самі учасники ринку не налагодять свої механізми, то їм будуть запропоновані готові рішення з боку держави, які їм можуть не сподобатися.
Можна з великою часткою ймовірності стверджувати, що за такі заходи в першу чергу готовий виступити президент Франції Ніколя Саркозі, що недавно обрушився із критикою на механізми фондових ринків, що спричинили колосальні втрати провідного французького банку Sociеtе Gеnеrale через безвідповідальні дії його співробітника. Саркозі взагалі заявив у зв'язку із цим, що "фінансова система збожеволіла".
"Ми повинні зупинити цю фінансову систему, що збожеволіла і яка втратила мету, - сказав Ніколя Саркозі. - Сенс фінансової системи - давати гроші на економічну діяльність, що у свою чергу дає доходи".
"Прийшов час зрозуміти, що потрібно додати розуму в усі ці системи", - додав французький президент.
На зустрічі зі своїми колегами він ще раз висловив свою точку зору на проблему. "Нам потрібний капіталізм, який би сприяв підприємництву, а не спекуляції, - заявив Саркозі. - Те, що відбулося в деяких країнах, не має нічого спільного з тим, що називається ринковою економікою та конкуренцією в тому розумінні, у якому ми її розуміємо. Якщо ми не хочемо повернення до протекціонізму, ми повинні показати прозорість".
Про це говорив і Гордон Браун, що заявив, що рейтингові агентства та великі аудиторські фірми повинні збільшити фінансову прозорість компаній, оскільки цей елемент життєво важливий для відновлення довіри на ринках. "Ми потребуємо кращої системи раннього оповіщення для світової економіки", - сказав британський прем'єр.
Ангела Меркель у свою чергу сказала, що нестача прозорості підриває віру в капіталістичну систему і може викликати регулятивні заходи. "Це дуже погано", - сказала вона.
Очікується, що в наступному місяці на зустрічі міністрів фінансів країн G8 будуть розглянуті вже якісь конкретні пропозиції, відзначив Гордон Браун.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас