"Нафтогаз України" для покращення розрахунків за газ зробить жорсткішими відносини з неплатниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" для покращення розрахунків за газ зробить жорсткішими відносини з неплатниками

Енергетика
186
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" буде вживати жорсткі заходи для підвищення рівня розрахунків регіональних підприємств з газопостачання і газифікації (міськ- і облгазів), а також споживачів за поставлений природний газ.
Як повідомила прес-служба Міністерства палива та енергетики України в середу, про це заявив заступник голови правління державного холдингу Володимир Триколич під час всеукраїнської селекторної наради, присвяченої проблемі незадовільних розрахунків за енергоносії, що глава Мінпаливенерго Юрій Продан провів у вівторок.
"Нафтогаз України", за словами В.Триколича, заборонив своїй дочірній компанії "Газ України" виділяти ліміти (підтверджувати обсяги поставок газу) підприємствам теплоенергетики, міськ- і облгазам, рівень розрахунків яких за поставлене паливо становить менше 100%.
Крім того, НАК заборонив "Газу України" документально оформляти обсяги природного газу, спожиті контрагентами компанії без раніше виділених лімітів або понад ці ліміти, а також звернувся з аналогічним проханням до регіональних підприємств з газопостачання і газифікації.
"Нафтогаз України" у випадку ігнорування міськ- і облгазами цієї заборони і невиконання ними ліцензійних умов здійснення діяльності з постачання природного газу буде звертатися до Національної комісії регулювання електроенергетики України із проханням вжити відносно порушників відповідні заходи, підкреслив В.Триколич.
Він пояснив, що така жорстка позиція держхолдинга в питанні розрахунків за поставлений природний газ обумовлена необхідністю забезпечення 100%-вої передоплати за імпортне паливо, що НАКу поставляє спільне підприємство ЗАТ "УкрГаз-Енерго".
"Газ України", як уточнює прес-служба Мінпаливенерго, за 19 днів січня поставив природний газ загальною вартістю 1 млрд 595,4 млн грн, одержавши в оплату за нього лише 310,0 млн грн. Таким чином, рівень розрахунків склав 19,4%.
Рівень розрахунків підприємств теплоенергетики за спожитий з 1 до 19 січня природний газ склав 10% (приріст заборгованості - 1 млрд 137,8 млн грн), побутових споживачів - 42% (317,3 млн грн), бюджетних установ - 7% (66,5 млн грн).
Заборгованість теплопостачальних підприємств перед "Газом України" за спожитий в 1999-2007 р. природний газ становить 3,2 млрд грн, уточнюється в повідомленні прес-служби Мінпаливенерго.
Рівень розрахунків обласних енергопостачальних компаній з держпідприємством "Енергоринок" (оператором Оптового ринку електроенергії України) за 27 днів січня, за даними міністерства, склав 87,3%, що на 1,7 процентного пункту більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Глава Мінпаливенерго під час селекторної наради доручив вжити всі необхідні заходи для підвищення рівня розрахунків за енергоносії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас