Голова Ощадбанку Гулей обдурює українців ?! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Ощадбанку Гулей обдурює українців ?!

Валюта
2805
Голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей вже неодноразово останнім часом - з моменту початку виплат компенсацій за знецінені внески часів СРСР - робив заяви, які не прикрашають його як високопоставленого керівника державної установи і, тим більше, як досвідченого фінансиста.
Беручи участь у прямоефірних ток-шоу на різних телеканалах, він не раз заявляв, що виплати зазначених компенсацій здійснюються не тільки в гривнях (по 1 тис. грн.), але й у доларах - і це з метою убезпечити їх від інфляції. Якої так бояться громадяни України.
Тепер банкір повторив дану тезу в інтерв'ю, опублікованому в останньому випуску "Дзеркала тижня". "Коли ми по "гарячій лінії" працювали з людьми, багато хто буквально бився в істериці: от ви нам дасте тисячу, а за ніч інфляція її з'їсть, і вранці це вже буде не тисяча. Ми запропонували Мінфіну: давайте усунемо цей елемент спекуляції і дамо долар за офіційним курсом 5,05. Хто нас за це засудить? Ніхто", - повідав Гулей журналістові видання.
Ну і як накажете розцінювати такий довід? Повірити, що керівник найбільшого банку так погано розбирається в економіці, досить важко. Залишається лише одне пояснення - він усвідомлено говорить людям неправду.
Давайте-но розберемося! Логіка посилання Гулея очевидна: люди злякалися інфляції, тому Ощадбанк і Мінфін вирішили їх заспокоїти, і стали видавати їм компенсації не в гривнях, а в доларах (за бажанням). Тобто, вкладники, що одержали свої компенсації в доларах, можуть тепер, нібито, спати спокійно - інфляція їхнім грошам в американській валюті не загрожує.
Але в тому-то й справа, що для одержувачів компенсацій у доларах інфляція або настільки ж небезпечна, як і для тих, хто взяв гроші в гривнях, або навіть гірша - вони можуть втратити ще більше.
Згадаємо недавні заяви нинішньої глави уряду та міркування керівника Національного банку, озвучені ним восени минулого року. Юлія Тимошенко недвозначно порекомендувала населенню тримати свої заощадження у вітчизняній валюті, повідомивши, що уряд хоче бачити гривню сильною. "Гривня - досить міцна грошова одиниця і вона збереже свою міцність і після того, як ми виплатимо всі кошти", - заявила, зокрема, прем'єр-міністр днями. Глава ж НБУ Володимир Стельмах пішов ще далі, висловившись за можливість навіть зміцнення гривні до 4,90 грн./дол. (із сьогоднішнього офіційного курсу 5,05 грн/дол.).
Ну а якщо долар знизиться до гривні, нехай, до співвідношення 4,90 грн/дол., як оголосив Стельмах, то власники доларових заощаджень втратять у гривневому вираженні 3%.
Пересуди ж про прийдешню ревальвацію гривні ведуться останнім часом чиновниками уряду і Нацбанку абсолютно не на жарт. Оскільки даний крок є антиінфляційним заходом, а інфляція нині зашкалює. Зараз ці розмови трохи притихли у зв'язку з подіями минулого тижня, коли НБУ був змушений витрачати свої валютні резерви внаслідок підвищеного попиту на американську валюту. Однак у доступному для огляду майбутньому - через пару місяців - ситуація може змінитися. В Україну можуть прийти великі суми іноземної валюти за рахунок продажу, скажемо, "Укртелекому", або Одеського припортового заводу, або інших об'єктів приватизації. На якийсь момент пропозиція долара (євро) стане перевищувати попит, і Нацбанк, зі схвалення Кабміну, використає ситуацію і почне ревальвувати гривню.
У цьому випадку ті, хто повірив Гулею, звичайно ж, пошкодують про це. До речі, постраждають не тільки вони, а й взагалі всі, хто сьогодні тримає свої заощадження на банківських депозитах у доларах або євро. А таких людей в Україні чимало. Зокрема, станом на 29.12.2007р., банківські вклади українців у вільноконвертованій валюті (у доларовому еквіваленті) становили $12,59 млрд. - це 270 доларів на кожного жителя країни. Аналогічних втрат зазнають і громадяни, що збирають долари або євро "під подушкою".
Слід зазначити, що прогноз зміцнення гривні цілком реальний - якщо про це говорять перші особи уряду і Нацбанку. Тим більше що такі події в Україні вже відбувалися у квітні 2005 року, коли Кабінет Міністрів, як відомо, тоді теж очолювала Юлія Тимошенко. Хіба що, якщо вірити заявам керівників НБУ, цього разу ревальвація гривні не буде одномоментною, як в 2005 році, а плавною.
І тоді, у квітні 2005-го, дійсно постраждали багато українців, що зберігали свої заощадження у твердій валюті. За одну мить їхні внески знецінилися в гривневому вираженні на 5%. Великих втрат від тодішньої ревальвації зазнали також українські експортери (виграли імпортери). Правда, потрібно визнати, що більшість громадян України не мали валютних заощаджень, і вони тоді одержали вигоду від ревальвації гривні - зокрема, за рахунок антиінфляційного впливу.
Якщо ж зміцнення гривні не буде, і курс долара буде як і раніше втримуватися на незмінній позначці, то ті, хто одержать компенсації в доларі, однаково не убезпечать свої гроші від інфляції. Адже жорстка прив'язка гривні до долара припускає однакове знецінення цих валют на території України від збільшення споживчих цін. Ті ж, хто відразу розмістить свої компенсації на депозити (до чого закликає уряд і Ощадбанк) програють, якщо оформлять внески, знову таки, у доларах. Тому що депозитна ставка Ощадбанку в гривні -13,5%, а в доларах - 9%.
Компенсації в доларах не знеціняться тільки в одному випадку: якщо гривня буде девальвувати на не менший відсоток, ніж величина інфляції. Якщо інфляція в 2008 році в Україні складе, скажемо, 15%, а курс долара виросте на стільки ж - до 5,8 грн/дол., то тільки в цьому випадку долар у кишенях українців не знеціниться від інфляції.
Можливий, щоправда, варіант, що події стануть розвиватися не за планом уряду і Нацбанку. Світова криза, припустимо, підсилиться, підвищений попит на долар і євро в Україні продовжиться і далі. Так ще й населення, раптом, чогось злякається і почне закривати свої гривневі депозити (це - більше 150 млрд грн). У цьому випадку гривні доведеться тільки девальвувати. Але таке може відбутися ще досить не швидко, оскільки в Нацбанку є досить солідний золотовалютний резерв - близько $32 млрд. Хіба що, валютно-курсова політика уряду і НБУ зазнає змін...
Введенням в оману населення з боку керівників уряду та Ощадбанку під час кампанії з виплати компенсацій "згорілих" внесків є не тільки вищенаведений заклик одержувати компенсації в доларах. Також не витримують ніякої критики їхні заяви про те, що громадянам немає резону квапитися з одержанням компенсацій.
Справа навіть не в тому, що "живих" грошей може на всіх не вистачити. Нагадаємо, у держбюджеті-2008 на виплати готівкою поки передбачено тільки 6 млрд грн. Отже, по 1 тис. грн можуть одержати лише 6 мільйонів чоловік. Вкладників же в кілька разів більше.
Може бути, уряд знайде додаткові кошти для готівкових виплат. Але різниця в термінах одержання компенсацій для людей все-таки є. Ті, хто одержать гроші зараз, мають безперечну перевагу над тими, кому вони дістануться тільки наприкінці року. Мова йде знову про інфляцію. У січні на 1 тис. можна купити набагато більше, ніж у грудні - за рахунок збільшення цін. А про те, що інфляція в 2008 році буде вимірюватися двозначним числом, уже навіть і не сперечаються в Кабміні. Зокрема, Мінекономіки робить сьогодні прогноз інфляції цього року до 12,5%. Але й такий показник виглядає занадто оптимістичним.
Так що, ці аргументи уряду і НБУ також непереконливі, як і заклики одержувати компенсації в доларах. Крім того, у повітрі зависло питання про необхідність здійснення виплат з індексацією на інфляцію з жовтня 1996 року, як передбачено відповідним законом.
У зв'язку з вищевикладеним хочеться сказати, що зрозуміло, наскільки важко зараз Анатолію Гулею, та й всім працівникам Ощадбанку у зв'язку з виплатами, що почалися, компенсацій. Однак очевидно й те, що ця кампанія була погано продумана не тільки в частині організації, але й у плані інформаційного супроводу. Удаватися ж у даній ситуації ще й до обману - це, безсумнівно, велика помилка...
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас