Ціни на газ стануть "піднебесними" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на газ стануть "піднебесними"

Енергетика
582
Учора стало відомо ще про одну причину подорожчання газу. Китайська газова корпорація PetroChina оголосила про укладання угоди з "Туркменгазом" про придбання в наступному році палива за ціною $195 за тисячу кубометрів, тобто на $45 дорожче, ніж пропонує в другій половині цього року російський "Газпром".
На думку експертів, дана домовленість може привести до подорожчання всього середньоазіатського газу, що відіб'ється на його ціні для України.
PetroChina почне купувати газ у Туркменії в III кварталі 2009 року. Перші 10 млрд кубометрів газу за ціною $195 за тисячу кубометрів компанія купить до кінця наступного року, а в наступні п'ять років щорічно буде закуповувати по 30 млрд кубометрів газу, повідомив заступник керуючого по газі PetroChina Хоу Чуанъє.
Торік Китай почав будівництво трубопроводу потужністю прокачування 30 млрд кубометрів на рік, що зв'язує західні провінції країни з Туркменією. Контракт між компаніями може бути підписаний уже на наступному тижні, уточнили в прес-службі "Туркменгазу".
У грудні "Газпром" домовився з Туркменією підвищити закупівельні ціни на її газ у першій половині 2008 року до $130, а в другий - до $150 за тисячу кубометрів. Це привело до подорожчання газу для України з $130 до $179,5 за тисячу кубометрів. Тоді президент Туркменії Гурбангули Бердимухаммедов пояснив збільшення вартості пропозицією країн Європейського союзу закуповувати туркменський газ за більш високою ціною.
У прес-службі "Газпрому" коментувати угоду між Туркменією і Китаєм учора відмовилися. Нагадаємо, раніше "Газпром" запропонував Китаю закуповувати газ, що добувається на Сахаліні і в Ковиктинському газовому родовищі, за світовими цінами - $300-350 за тисячу кубометрів. "Пропозиція Китаю вкрай невигідна для "Газпрому", вона робить неконтрольованою ціну на середньоазіатський газ, а також позбавляє можливості продавати паливо з Ковикти і Сахаліну за ринковими цінами", - говорить аналітик ІК "Регіон" Костянтин Гуляєв.
Угода між PetroChina і "Туркменгазом" може збільшити вартість палива для України, вважає колишній прес-секретар Мінпаливенерго, керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін. "Збільшення вартості газу для України цього року стало наслідком спроб Євросоюзу одержати прямий доступ до туркменського газу. Тоді консолідована позиція Росії та України дозволила зберегти поставки енергоресурсів з Туркменії в північному напрямку. Але тепер в Ашхабаду з'явився східний експортний вектор, і це значно підвищить ціни на паливо для України", - говорить експерт.
За підрахунками Гуляєва, контракт із Китаєм дозволить Туркменії підняти ціну на газ для Росії до $195 за тисячу кубометрів. Її приклад, на думку експерта, наслідуватимуть Узбекистан і Казахстан, як це відбулося цього року. Нагадаємо, ціна на газ для України формується виходячи з вартості туркменського, узбецького і казахського газу, а також транспортування. У результаті ціна на газ для України в 2009 році складе $220-225 за тисячу кубометрів. Аналітик "Трійка Діалог" Валерій Нестеров не відкидає подорожчання до $240-250, а Бородін - до $260 за тисячу кубометрів.
Всі ці розрахунки будуть актуальними, якщо Україна припинить наполягати на підвищенні вартості транзиту природного газу для "Газпрому" і врегулює газовий конфлікт із Росією, упевнена аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва. У протилежному випадку російський монополіст може реалізувати погрозу збільшення вартості палива для України до $350 за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас