Банку - мат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банку - мат

990
Вчора Віктор Ющенко провів щотижневу зустріч із керівництвом Верховної ради та Кабінету міністрів, на яку вперше були запрошені лідери фракцій парламентської коаліції.
Як стала відомо Комерсант-Україна, на цій зустрічі президент зажадав відправити у відставку голову правління Ощадбанку Анатолія Гулея, а також позбавити уряд його квоти у спостережный раді банку. У банківському середовищі допускають, що новим головою правління Ощадбанку стане заступник секретаря РНБО Андрій Пишний.
Нарада президента з керівництвом парламенту та уряду вчора пройшло в незвичайному форматі. Вперше на ньому була відсутня Юлія Тимошенко (прем'єр-міністр вчора прибула із дводенним візитом у Брюссель). Крім того, на захід були запрошені лідери фракцій БЮТ і "Наша Україн-Народна самооборона" (НУ-НС) Іван Кириленко та В'ячеслав Кириленко, а також секретар РНБО Раїса Богатирьова, глава секретаріату президента (СП) Віктор Балога та представники економічного блоку СП.
Прес-служба президента повідомила, що в числі винесених на обговорення питань, було й "питання Ощадбанку".
Президентська ініціатива щодо цього питанню вимагає підтримки Верховної ради- очевидно, саме цим було викликано те, що на нараду запросили лідерів парламентських фракцій, що представляють більшість. Як розповіли високопоставлені представники коаліції, Віктор Ющенко зажадав звільнити голову правління Ощадбанку Анатолія Гулея.
Ющенко, як на аргумент, послався на результати перевірки Ощадбанку Національним банком України. Нібито НБУ виявив "численні порушення", про які не міг не знати Ґулей. Крім того, президент заявив, що має інформацію про "нецільове використання коштів Ощадбанку" під час виборчої кампанії. "Гроші направлялися на фінансування політичної сили, представників якої немає в цьому залі", - заявив президент, давши зрозуміти, що мова йде про Партію регіонів.
Анатолій Ґулея заявив, що йому незрозуміла мотивація висловлених йому претензій. Про заяву щодо фінансування Ощадбанком політичних партій він сказав наступне: "За результатами перевірки Нацбанку нічого такого не зазначено, і я думаю, що президента неправильно інформували".
Ґулей додав також, що зміна керівництва банку призведе до того, що процес виплати внесків Ощадбанку СРСР буде припинений: "Поки новий голова розбереться у взаєминах між відомствами та з керівниками на місцях, пройде кілька місяців. А для зупинки всіх виплат досить просто розбалансувати нинішній процес бюджетних перерахувань".
Втім, представники комерційних банків сумніваються в тому, що звільнення Анатолія Гулея зірве хід виплати компенсацій внесків Ощадбанку. "Процес практично організований і його потрібно тільки виконувати", - заявив Ярослав Колесник, голова правління банку "Форум". Банкіри стверджують також, що заяви про зміну керівництва Ощадбанку мають винятково політичне підґрунтя і не обумовлені результатами перевірки НБУ. "Нацбанк, як правило, не перевіряє цільове використання коштів. Цим займаються інші органи, - відзначив Колесник. "Ґулей, як гарний банкір, людина аполітична", - відзначає голови правління банку НРБ Владислав Кравець.
Співрозмовники стверджують, що Олександр Турчинов назвав неприйнятним вимогу Віктора Ющенко, однак глава СП Віктор Балога нібито заявив, що матеріали, які є в розпорядженні президента, дозволяють порушити проти керівництва Ощадбанку кримінальну справу, що може призвести до відставки Анатолія Гулея, але "з іншими наслідками".
Вчора ввечері "Коммерсант" звернувся до СП із проханням за коментарями, однак там від офіційних коментарів утрималися, а неофіційно - все спростували. "Мене інформували про хід зустрічі, і я стверджую, що вимога про відставку Гулея на зустрічі не звучала", - заявив співрозмовник.
Банкіри, з якими вчора розмовляв кореспондент, на умовах анонімності відзначали, що найбільшу зацікавленість у відставці Анатолія Гулея проявляє колишній перший заступник голови Ощадбанку, а нині член його спостережної ради та заступник секретаря РНБО Андрій Пишний, який у минулу п'ятницю провів прес-конференцію, на якій розкритикував дії керівництва Ощадбанку. "Я не виключаю розгляди кадрових питань на зборах ради", - заявив він.
На вчорашній нараді президент висунув ще одну вимогу, яка стосується роботи Ощадбанку. Віктор Ющенко заявив про необхідність змінити принцип формування СР Ощадбанку.
Сьогодні до складу цього органу входить 15 членів, яких рівними квотами, п'ять чоловік, призначають президент, уряд і Верховна рада. Президент запропонував схему "7+7" - сім членів за квотою президента і сім - за квотою парламенту. Для внесення таких змін необхідне рішення Верховної ради. Відзначимо, що позбавити посади голови правління банку може тільки спотережна рада.
Варто відзначити, що зміна конфігурації в спостережній раді (СР) Ощадбанку дозволить президенту одержати контроль над цією кредитною установою, тому що глава держави одержить більшість, призначивши сім чоловік і заручатис підтримкою хоча б одного представника Ради за квотою НУ-НС. Однак, як розповів народний депутат Віктор Тополов, це суперечить коаліційній угоді між БЮТ і НУ-НС. "Відповідно до цього документу, БЮТ одержував під контроль держбанки, а президент - НБУ", - відзначив депутат.
У СР Ощадбанку вважають, що повернення до процедури формування СР тільки двома гілками влади може повернути стабільність його роботі. "Виходячи з негативного досвіду минулого року (засідання СР постійно зривалися) можу стверджувати, що формат роботи "5+5+5" настільки громіздкий, інертний і недієздатний, що держбанку дуже складно витримати конкуренцію з комерційними банками, - відзначив глава СР Ощадбанку Данило Волинець. - Варто піти далі і відповідно до методичних рекомендацій НБУ та в рамках Паризької конвенції дозволити набирати 25% ради з незалежних експертів.
Це дозволило б банку не залежати від політичних змін і приймати зважені, з комерційного боку, рішення".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас