Нацбанк виграв суд проти Леоніда Черновецького — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк виграв суд проти Леоніда Черновецького

Кредит&Депозит
2655
Як стало відомо Комерсант-Україна, Національний банк виграв суд у мера Києва, акціонера та вкладника Правекс-банку Леоніда Черновецького, який вимагало скасування постанови регулятора про розкриття банками реальної кредитної ставки.
У НБУ говорять, що тепер можуть штрафувати банки за приховання комісійних платежів. За словами банкірів, вони не в змозі повністю виконувати вимоги і можуть показувати клієнтам тільки приблизну ефективну ставку позики.
Заступник директора юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков повідомив, що 25 січня Апеляційний адміністративний суд Києва скасував рішення суду нижчої інстанції і визнав повну правоту регулятора, що вимагає від банків розкриття реальної ефективної ставки з кредитів. "Ми подали скаргу (на рішення Окружного адміністративного суду Києва) і виграли справу, - сказав чиновник. - Ті два пункти постанови, які були оскаржені Леонідом Черновецьким, тепер відновлені, і рішення суду набрало чинності з моменту оголошення".
Нагадаємо, 10 травня НБУ прийняв постанову №168, яким поставив за обов'язок банкам розкривати клієнтам ефективну ставку кредиту, що включає всі комісійні банки, вартість страхових і нотаріальних послуг. Мер Києва Леонід Черновецький звернувся до суду з проханням визнати незаконними вимоги, що порушують його "права та інтереси як акціонера та вкладника Правекс-банку".
Окружний суд задовольнив їх тільки в частині необов'язкового надання банком інформації про вартість послуг третіх осіб, наприклад страхових компаній, рієлтерів або нотаріусів, і дозволу банкам в однобічному порядку змінювати кредитну ставку.
Вчора в Правекс-банку не змогли прокоментувати програш суду своїм акціонером і пообіцяли оголосити його подальші плани сьогодні. У Нацбанку підкреслюють, що банки тепер зобов'язані виконувати всі пункти постанови, у противному випадку до них будуть застосовані санкції.
Чиновники відзначають, що виїжджають у кредитні установи з позачерговою перевіркою у випадку одержання "сигналів" від населення про приховання реальної інформації про кредитування. "Торік ми вже оштрафували один столичний і один львівський банки за невиконання цієї постанови", - сказав виконавчий директор НБУ з банківського нагляду Олександр Кірєєв.
Банкіри стверджують, що нездатно виконати норми постанови. "Показувати ставку клієнту, звичайно, потрібно, - говорить виконавчий директор з продажів "Райффайзен Банк Аваль" Антон Романчук - Але нелогічно, що нас змушують вказувати тарифи третіх осіб. Повністю ми знаємо тільки власні комісії. У всіх страхових компаній різні тарифи, які міняються рік у рік. А в нас акредитовано понад 30 страхових компаній, і невідомо, чиї умови вибере клієнт. Крім того, послуги нотаріуса у всіх регіонах України оплачуються за різними тарифами".
У банках вважають, що клієнтам необов'язково знати "до копійки" суму щомісячного платежу. Щоб прийняти рішення, одержувати кредит чи ні, їм досить орієнтуватися в розмірах проплат, здатності погашати тіло кредиту та відсотки з нього.
Тому банкіри, на словах виконуючи вимогу регулятора, зараз показують клієнтам лише приблизну ефективну ставку, а дійсні комісії, написані дрібним шрифтом, залишаються непомітними. "На етапі консультування клієнта ми взяли за основу типові операції, ставки з них і показуємо середню комісію, - пояснив керівник бізнесу "Роздрібне кредитування" Приватбанку Роман Негинський. - Ознайомившись із цим папером, клієнт підписує його. А під час підписання кредитного договору, де прописуються вже конкретні ставки, поняття ефективної ставки немає".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас