Під час візиту в РФ Тимошенко планує обговорити питання ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під час візиту в РФ Тимошенко планує обговорити питання ціни на газ

Енергетика
125
Під час офіційного візиту в Москву, який прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко планує здійснити 21 лютого ц.р., буде обговорюватися питання ціни на природний газ.
Про це прем'єр-міністр заявила в Брюсселі, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.
За словами глави уряду України, мета поїздки - "усунути між Україною і Росією сумнівних посередників, усунути непрозорі механізми в співробітництві з питань поставок газу".
"Я була б задоволена цією поїздкою, якби ми знайшли спільний підхід до формування ринкової ціни, щоб усунути політичну складову в цьому питанні", - сказала прем'єр.
Тимошенко відзначила, що співробітництво України з Росією для її уряду є важливим, відзначивши, що це "питання гармонічного, збалансованого співробітництва". Керівник уряду відзначила, що сприймає гармонічні відносини з Росією "як невід'ємну складову інтеграції в Європейський Союз". Тимошенко також запропонувала ЄС звернути увагу на проект, "який стосується нового газового шляху, що може з'єднати туркменський газ із Європою".
Відзначимо, за інформацією посольства РФ в Україні візит Тимошенко до Москви планувався на 21-22 лютого. Раніше в прес-службі уряду РФ повідомляли, що Тимошенко може відвідати з візитом Москву і зустрітися із главою російського уряду Віктором Зубковим у третій декаді лютого поточного року.
Нагадаємо, у цей час постачальником усього газу на Україну є швейцарський трейдер RosUkrEnergo (50% - в "Газпрому", 50% - в Centragas Holding AG). Обсяг поставок - близько 55 млрд куб. м. "Газпром" продає RosUkrEnergo російське "блакитне паливо" і середньоазіатський газ, зокрема туркменський. RosUkrEnergo, у свою чергу, продає змішаний газ Україні через "Укргазенерго", що є його спільним підприємством з НАК "Нафтогаз України". В 2007 р. газ Україні поставлявся за 130 дол. за 1 тис. куб. м, в 2008 р. - 179,5 дол.
RosUkrEnergo заявило 16 січня ц.р. про наявність простроченої заборгованості "Укргазенерго" за поставлений газ у розмірі 830 млн дол. Це "у свою чергу призводить до формування заборгованості компанії RosUkrEnergo перед групою "Газпром", підкреслив виконавчий директор RosUkrEnergo Костянтин Чуйченко.
Прострочена заборгованість "Укргазенерго" перед RоsUkrEnergo за поставки газу в Україну знизилася станом на 23 січня 2008 р. до 719 млн дол. Сума заборгованості СП "Укргазенерго" обумовлена додатковою закупівлею значних обсягів газу в підземних сховищах (ПХГ) України в компанії RosUkrEnergo.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас